Wintersportreis Gerlitzen 2019

Zaterdag 16 februari vertrokken 50 leerlingen uit de bovenbouw met 5 docenten naar Gerlitzen in Oostenrijk voor de jaarlijkse sportieve wintersportreis.

Gerlitzen ligt in Karinthië, bijna tegen de Sloveense grens aan. Een klein skigebied met veel kans op mooi weer. En dat werd het ook, elke dag een strak blauwe hemel en prima sneeuwcondities. De leerlingen hebben genoten en veel plezier gemaakt. De foto’s en video geven een aardig beeld wat er in deze week is gebeurd. Veel kijkplezier. 

Update Da Vinci4Energy

Zoals elk jaar wordt er door leerlingen van 5 vwo bsm een goed doel gekozen waarvoor ze geld in gaan zamelen en in september van het nieuwe schooljaar een berg gaan fietsen. Dit jaar heeft bsm gekozen voor het goede doel Forza4Energy4All. Dit goede doel steunt kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Deze ziekte houdt in dat de kinderen zeer weinig energie hebben en dat ze dus ook niet kunnen sporten. Ongeveer de helft van de kinderen wordt niet ouder dan 12 jaar en ongeveer 75% van de kinderen die wel 12 geworden zijn geworden krijgen niet de kans om volwassen te worden. Wij gaan als bsm klas aan het begin van het volgende schooljaar 3 bergen met de organisatie op fietsen, deze bergen zijn de Montirolo, de Gavia en de Stelvio. Ons streefdoel voor ingezameld geld is boven de €15.000,- en wij zullen al onze moeite erin stoppen om dit geldbedrag te halen!
Bsm organiseert om geld in te zamelen voor dit doel elk jaar een sportdag voor de 1ste en 2de klassen. Deze leerlingen zijn ook onze eerste sponsoren en hebben met zijn allen uitstekend goed geholpen. Ze hebben in totaal een geweldige €5.200,- opgehaald! De klas die het meeste geld had opgehaald van de 1ste jaarlaag is klas 1M met een geweldige €886,30! De klas van de 2de jaarlaag die het meeste geld heeft opgehaald is klas 2U met een prachtige €187,-! Ook hebben we een prijs geregeld voor de leerling die het meeste geld heeft verzameld en dit was Destiny Krajenbrink uit klas 1L en zij had een bedrag van €223,- binnengehaald! De klassen die het meeste geld hebben opgehaald gaan met de hele klas een uur naar Jumpskillz en Destiny krijgt 2 bioscoopbonnen. Wij willen alle klassen onwijs bedanken voor de hulp en steun die zij hebben gegeven.

 

 

The noble art of self-defence

Zojuist hebben de 5HAVO BSM leerlingen hun tweede les schermen erop zitten. Voor het vak BSM dient er in alle domeinen van de sport te worden verdiept, deze periode was het de beurt aan zelfverdediging. Tot de verbeelding spreken al snel judo, boksen en karate. Echter zitten er in schermen eveneens veel aspecten die de leerling na laten denken over het ontwijken, verdedigen, aanvallen en controleren van de tegenstander. Les 1 stond in het teken van materiaalkennis, grondbeginselen en een ‘deathmatch’ tussen alle leerlingen vs. de leraar. In de afsluitende les maakte de leerlingen kennis met de verschillende wapens (sabel, degen of floret), aanvals -en verdedigingstechnieken en de puntentelling. Een verfrissende kijk op zelfverdediging, een gedreven docent van de schermvereniging En CAVENT (Martijn bedankt!) en enthousiaste leerlingen maakte dit tot 2 mooie lessen. Nu mogen de leerlingen zich opmaken voor de laatste BSM-periode en het assessment gesprek, succes allemaal!

BSM start nieuw goede doelen project

Ieder jaar kiest 5 ath BSM een nieuw goed doel uit waar ze geld voor gaan ophalen. Naast het geld ophalen voor het goede doel moet er ook een sportieve fietsprestatie aan gekoppeld zijn. In 2010 is met deze werkwijze gestart en inmiddels zijn er 8 projecten uitgevoerd. 2x is er deelgenomen aan de evenementen: Alpe d’Huzes, Groot verzet tegen kanker en Ride4Kids. Daarnaast 1x met de Stelvio Challenge en de Alpentocht meegedaan. In totaal hebben de leerlingen voor deze projecten meer dan 160.000 euro opgehaald. Een prestatie waar we trots op zijn. Naast het geld ophalen zijn ook enkele bekende bergen uit de tour de France beklommen. De Tourmalet, de Aubisque, de Ventoux, Alpe D’Huez, de Gavia en de Stelvio zijn allemaal bedwongen door onze leerlingen.

Hoe gaat zo’n project nu in zijn werk? In september kregen wij een onderzoeksopdracht. Zoek op internet fietsevenementen die geld ophalen voor een goed doel en ga bekijken of wij daar als BSM klas aan mee kunnen doen. Wij moesten uitzoeken of het evenement in de goede periode valt, of het geld goed besteed wordt, of het een aansprekend doel is en of de fietsprestatie geleverd moet worden wel haalbaar is. De klas werd in groepjes verdeeld en elk groepje deed een eigen onderzoek dat uiteindelijk aan de klas gepresenteerd werd. Na deze presentaties kozen we uiteindelijk gezamenlijk welk evenement we aan mee wilden doen.

De uiteindelijke keuze is gevallen op Energy4All. Deze organisatie zamelt geld in om kinderen met een stofwisselingsziekte te helpen. Kinderen die deze ziekte hebben worden niet heel oud. Ze hebben zeer weinig energie omdat hun energiecentrales in hun lichaam, de mitochondriën, niet goed werken. Langzaam nemen de verschillende lichaamsfuncties in kracht af of vallen helemaal uit. Meer dan de helft van de kinderen die deze ziekte krijgen worden niet ouder dan 10 jaar. Voor deze ziekte is er een medicijn maar dat moet nog uitvoerig getest worden voordat het gebruikt mag worden. Daar wordt nu veel onderzoek naar gedaan en Energy4All helpt met de financiering van dit onderzoek.

Het evenement waar wij mee aan gaan doen heet Forza4Energy4All. In september 2019 gaan we 3 dagen lang fietsen in de Italiaanse Alpen. Tijdens deze drie dagen beklimmen we de Gavia, de Mortirolo en de Stelvio. In maart beginnen we met de fietstrainingen tijdens de lessen BSM en in de zomer trainen we gewoon thuis door. We schrijven ons eigen trainingsprogramma, dat is ook een opdracht voor het vak BSM.

In de tussentijd moeten we nu activiteiten organiseren om geld voor het goede doel te verzamelen. We hopen dat de leerlingen van onze school ons daarbij helpen. De eerste actie is de kerstsportdag voor klas 2. We zijn alle klassen afgegaan en hebben ons project gepresenteerd. Nu hopen we dat ze allemaal sponsoren voor een paar euro zoeken. In januari doen we hetzelfde voor klas 1, zij hebben een korfbalsportdag. Ook zij gaan letterlijk energie geven om onze doelgroep te helpen met het ontwikkelen van een medicijn.

Daarnaast gaan we nog veel meer doen, ons uiteindelijke doel is om meer dan 15.000 euro op te gaan halen. Help ons en doneer op: Forza4Energy4All

Volg ons op Facebook

 

 

 

 

 

 

BSM steekt kerstverlichting op de koemarkt aan.

Afgelopen zaterdag was de opening van de wintermarkt op de koemarkt. Om het evenement te starten werd de kerstverlichting op een duurzame manier ontstoken. Door middel van fietsen werd er energie opgewekt en werd de wintermarkt door wethouder Hegger geopend. Op de voorste rij deden onze BSM leerlingen mee die dit jaar aan een fietsproject gaan werken. Ze gaan acties organiseren om geld op te halen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte.

Tijdschrift Pyreneeën Challenge klaar

In september hebben de leerlingen van 6 ath BSM hun Challenge volbracht. Ruim een jaar aan het project voor het goede doel gewerkt: geld ophalen voor kinderen met een stofwisselingsziekte en trainen voor de sportieve uitdaging in de Pyreneeën. Uiteindelijk hebben ze 18.000 euro opgehaald en de toppen van de Aubisque en de Tourmalet bedwongen. Van deze reis is een mooi tijdschrift gemaakt, middels deze link kunt u een kijkje nemen.

 

 

Sportdagen atletiek

Traditioneel staat de week voor de herfstvakantie in het teken van de atletieksportdagen. Op maandag klas 3 en onder het genot van een heerlijk zonnetje werd er fanatiek bewogen. Klapstuk van de dag is altijd de 10x100m estafette en dit jaar won klas 3P in een tijd van 2.22.35. Klas 3S werd tweede en 3D maakte het podium compleet. Dani Bosch won de 3000m bij de jongens in een tijd van 12.45 en bij de meisjes was Manoe van Zoest in 13.26 de winnares.

Dinsdag was klas 1 aan de beurt. Wederom prachtig weer en ideale omstandigheden voor een atletiekdag. De leerlingen werkten een 6kamp af, balgooien, verspringen, kogelstoten, 400m sprint, 80m sprint en 60m horden waren de onderdelen. Daarnaast de estafette, 10x100m die gewonnen werd door klas 1M in 2.33.56. Klas 1B werd tweede en 1A derde. De 3000m werd bij de jongens gewonnen door Mathijs Stoelinga in 12.11 (sneller dan klas 3!) bij de jongens en door Brenda Vos in 14.35 bij de meisjes.

Woensdag was het de dag van de grote jongens en meisjes. de bovenbouw maakte zijn opwachting. Deze leerlingen lopen allemaal een 100m en 400m en daarnaast maken ze 3 keuzes uit de andere 6 disciplines (hoogspringen, horden, kogelstoten, hink stap sprong, speerwerpen en verspringen). Ook hier is de estafette natuurlijk het hoogtepunt van de dag. Uit elke klas wordt een team van 4 sprinters geformeerd, deze lopen dan een 4x100m estafette tegen de andere klassen. Mooi om te zien dat dan niemand onder wilt doen voor de ander en zijn beste beentje er voor zet. Bij de 5e klas jongens was de volgorde: 5P in 50.56 , 5R en 5Q. Bij de meisjes: 5Q in 1.00.08 en vervolgens 5R en 5P. Klas 4 was 4C de winnaar in 51.18 en 4S tweede en 4P derde. Bij de meisjes was 4Q de winnaar met een nieuw schoolrecord van 56.06. Klas 4R was tweede en 4C derde.

Donderdag was de laatste sportdag en klas 2 mocht nu aan de bak. Het programma was gelijk aan de andere onderbouwklassen en ook hier weer de estafette. Klas 2Q won in 2.30.91 en klas 2C en 2A werden respectievelijk tweede en derde. De 3000m werd bij de jongens gewonnen door Sem van den Hoogen in 12.24 en bij de meisjes door Nienke de Jonge in 13.45.

 

Aanmelding voor Survival 2019

Het gaat weer gebeuren! In april 2019 gaan we een weekend survivallen in de Ardennen! Geen schoolreisje maar een uitdaging voor sportievelingen die de elementen willen trotseren. In het gezelschap van medeleerlingen en docenten en onder de professionele begeleiding van buitensportorganisatie PBN.

  • Wie? Leerlingen van het Da Vinci College uit klas 3 of hoger
  • Wanneer? Vrijdag 12 april – zondag 14 april 2019
  • Waar? Adventure Hill, Rendeux, België
  • Hoe? Vanaf maandag 29 oktober 18.00 uur staat de aanmelding open via een link en QR-code die hier op de codex zal worden vrijgegeven. (Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst)

Update: Alle bedjes voor de survival 2019 zijn geboekt. Inschrijven kan nog wel maar betekent dat je op de reservelijst wordt geplaatst.

– link Aanmelding Survival 2019

Film Ride4kids

Na een succesvolle week voor de leerlingen van 6 ath BSM in de Pyreneeën is dan hier het filmverslag van die week. Sportief een groot succes, 5 dagen fietsen, ongeveer 325 km fietsen en 7000 hoogtemeters bedwingen. Daarnaast een heel jaar lang aan het project gewerkt en uiteindelijk ruim 17.000 euro voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte opgehaald.

Binnenkort kunt u ook het fotoverslag bekijken.

4 havo BSM trotseert storm en regen


Van geen project naar modder…
Vier jaar geleden is de Havo Bewegen, Sport en Maatschappij sectie (Donny van den Daal & Sander Plas) opzoek gegaan naar een geschikt project voor de Havo BSM-leerling. Een leerling die gekenmerkt wordt door een sportieve en praktijkgerichte mind-set die opzoek is naar o.a. een fysieke en organisatorische uitdaging. Waar de atheneum BSM-leerling al meerdere jaren onderdeel uitmaakt van een fantastisch groot fietsproject en geld inzamelt voor verschillende goede doelen, kende de havo lichting nog geen “eigen” excursie. Al gauw werden er een hoop creatieve en innovatieve ideeën bedacht maar moest dit wel passen in het excursiebeleid van de school. Na flink wat zoekwerk, bellen en e-mailverkeer bleek er dan toch een geschikt evenement te zijn dat in onze ogen zou passen bij de doelstellingen die wij voor ogen hadden.
Teambuilding, samenwerken, deel uitmaken van een (sport)organisatie en een proef op de zelfredzaamheid van de leerlingen…Immers zijn dit de “dingen” waarover zij later nog zullen praten als zij aan hun VO school terugdenken. Het doel was om meer verschil te creëren tussen het BSM-programma van de havisten en die van de aheneum-leerlingen. Naast dit project hebben de verschillende opdrachten ook een duidelijkere havo ‘kleur’ gekregen.  Zo lopen de 4 havisten sinds vorig jaar geen markstadrun meer in leerjaar 4H maar zijn zij onderdeel van een (in onze ogen) fantastische ervaring: 4H Mudmaster weekend. 

Van 2 naar 3….
Na drie succesvolle edities en een grotere naamsbekendheid van het DVC binnen de organisatie van Mudmasters, werd het tijd om de excursie meer body te geven. De school heeft al meerdere keren bezoek gehad van de organisatie en wonen zelfs presentaties van de leerlingen bij. Aan Sander Plas de taak om de vrijdag eraan vast te plakken. Een van de doelstelling binnen BSM is het vergroten van het beweegspectrum en dat doen wij door de leerlingen kennis te laten maken met verschillende sporten. Op het programma van de vrijdag stond zeilen en windsurfen gepland, echter zorgde het weer ervoor ( 21 Knopen!!) dat de veiligheid in het geding kwam en moest er gezocht worden naar een alternatief. Dit werd opgelost met een sportief alternatief: Klimmen in het klimbos van Ermelo en een gps-tracking door de Veluwe. Op de terugweg werden de leerlingen op de proef gesteld met een flinke regenbui en windstoten. Leerlingen:” Heee! We moeten doorfietsen want… straks is mijn tent foetsie.” 
Onder begeleiding van Lian Molenaar kwamen de leerlingen veilig aan op de camping van Molencaten Flevostrand in Biddinghuizen en werden de leerlingen gerustgesteld. De tenten stonden nog! Maar het was bikkelen. De leerlingen waren tot op het bot doorweekt en moesten koud en nat hun tent in. De verschillende sportmaterialen en spelletjes die in het busje lagen werden niet aangeraakt en werd er gekozen voor een warm toilethok. Sommige leerlingen hadden nog nooit in een tentje geslapen…. De avond was koud en de nacht duurde lang.

Zaterdag- Vroeg opstaan .. maar dan ook echt vroeg 
Leerling: Woooow! Meneer het is weekend hé, doe eens rustig … 6:00…
De wekker was ingesteld op 6:00 maar PLS wordt altijd wakker voor zijn wekker en was al begonnen met het klaarleggen van het ontbijt. Mudmaster vrijwilligerswerk stond er op het programma. Een lange en intensieve dag die begon met een goed ontbijt. Vervolgens snel richting de fietsen om uiteindelijk voor 7:45 aan te komen bij de Mudmaster Crew-tent. Hier kregen de leerlingen een briefing en werden zijn verdeeld over de verschillende taken: Begeleiding bij een obstacle, ondersteuning eet/water post, tattoo’s plakken op de voorhoofden van de deelnemers tot het uitdelen van ‘finisher’ t-shirs. 
Maar… eerst koffie en warm worden en dan …..na uren hard werken in de (zware) regen en kou.. Yes!! een deelname ticket voor de dag erop…
Door de hoeveelheid water die was gevallen, de zeik maar dan ook echt zeiknatte kleding van leerlingen en de gedachten dat de leerlingen nog een keer moesten overnachten in hun tent, was voor sommige leerlingen dan ook echt te zwaar. De BSM-docent heeft toen besloten om alle ouders te berichten en de leerlingen de vrijwillige keuze te bieden om zondag de 12-km obstacle run te lopen. Door deze keuze werden de meeste meiden en een paar jongens opgehaald. Echter mocht dit niet de pret bederven en waren een hoop jongens nog stoer en enthousiast genoeg om door te zetten en die laatste zware en koude nacht te trotseren.  
De andere leerlingen gaan de 12-km uitdaging aan in April tijdens de Haarlemmermeer editie. 
Zondag 11:20, het is zo ver! 
Elke meter die je loopt tijdens deze editie was spekglad en modderig. Je glibbert van links naar rechts en je loopt op een bepaalde manier die je lichaam niet gewend is. Een goede warming-up is dan ook een echte must. Na de warming-up is het zover. De opzwepende muziek knalt uit de speakers, de groep is enthousiast en staat te poppelen om te starten. Samen lachen wij en motiveren wij elkaar om zo hard mogelijk te lopen. Pang! Het start signaal. Donny van den Daal nam de snelle lopers meteen met zich mee en ging aan kop. Lian Molenaar functioneerde als bezemwagen en had de zware taak om de leerlingen te blijven motiveren. Want, Ja…. het is dan ook echt voor sommige leerlingen een loodzware maar prachtige uitdaging. Sander Plas liep tussen zijn collega’s in en kwam al gauw de op kop lopende leerlingen tegen. Na uren bikkelen, samenwerken, moddereten, motiveren en elkaar helpen om de obstakels te overwinnen, behaalde de deelnemende leerlingen allemaal de finish. De vermoeidheid van het weekend, het harde werken en de fysieke prestatie kwam eruit en werd omgezet in een gevoel van trots. Trots op het trotseren van de kou, trots op het slapen in een tentje, trots op de groep en trots zijn op jezelf.
Het was een zwaar maar fantastisch weekend!
Ik bedank mijn collega’s Lian en Donny voor hun fantastische inzet!
Sander Plas, Docent LO & BSM.