Sportdag voor het goede doel: Ride4Kids

Op 20 december was er een sportdag voor de 1ste en 2de klas. De sportdag werd georganiseerd door de klas van 5 vwo bsm. Bij de sportdag werd er geld door de leerlingen opgehaald voor het goede doel Ride4Kids. Deze organisatie helpt kinderen met een energiestofwisselingsziekte, kinderen die vaak niet ouder worden dan 12-16 jaar! Wij gaan met onze bsm klas met de Pyreneeën Challenge meedoen in september en gaan daarvoor ook geld ophalen. De Pyreneeën Challenge houdt in dat we als sportieve prestatie drie bergen in drie dagen gaan opfietsen. Als uitdaging voor het geld willen we 15.000 euro met ons team verzamelen. Daarvoor gaan we allerlei acties organiseren, sponsoren zoeken en bij familie en vrienden langs om ons te helpen.

De leerlingen uit de 1ste en 2de waren onze eerste sponsoren en zij hebben ons flink geholpen. In totaal is er €2704,94 opgehaald! De klas die het meeste geld had opgehaald was de klas 1g met een bedrag van €418,40. De leerling die het meeste geld had opgehaald was Annika Slee uit klas 2t met een totaal van €94,50! De klas en de leerling krijgen een prijs voor de prestatie die zij geleverd hebben. De klas gaat naar Jumpskillz en Annika krijgt bioscoopbonnen. Wij willen alle klassen bedanken voor de steun die zij hebben gegeven.
De bsm klas van 5 vwo

Alpentocht 2017, tijdschrift is klaar

Het is alweer een tijdje geleden dat de leerlingen van 6 atheneum BSM de Alpentocht 2017 hebben volbracht. Meer dan een jaar aan hun project gewerkt: acties verzonnen, geld opgehaald, trainingsschema gemaakt en uitgevoerd en uiteindelijk in september het project afgerond. Ruim 14000 euro opgehaald voor Cliniclowns en Fight Cancer en de magische Mont Ventoux met de fiets beklommen, voorwaar geen geringe prestatie. Klik op deze link en neem een kijkje in het tijdschrift dat ze over hun belevenissen hebben gemaakt. Het kan zijn dat de link op mobiele apparaten niet goed werkt, dan moet je de link even op een computer openen.

BSM kijkt eens buiten de deur

BSM is een keuzevak in de bovenbouw en is voor de leerlingen die sportief zijn of meer willen weten over de achtergrond van sport en bewegen en die graag van aanpakken houden. In de excursieweek voor de kerstvakantie stonden er allerlei activiteiten gepland voor deze leerlingen. Klas 4 havo en 4 atheneum floten bij de onderbouw toernooien, klas 5 atheneum organiseerde een sponsorsporttoernooi waarvan de opbrengst voor Ride4Kids was en de examenklassen gingen naar Alkmaar.

In Alkmaar kregen ze een ijshockeyclinic in de ijshal en een atb clinic op het parcours dat om de wielerbaan ligt. IJshockey was niet zo gemakkelijk als dat het eruit zag. De docent draaide heel simpel zijn rondjes en liet soepel de verschillende technieken zien. Toen de leerlingen aan de gang gingen zag het er toch wat anders uit. Gelukkig ging iedereen hard vooruit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de laatste les van 6 atheneum kwam de maitre van schermvereniging En Cavant een demonstratieles geven. De leerlingen waren enthousiast en de vonken vlogen ervanaf. Toen de maskers afgingen zag je allemaal lekker rode koppen.

 

Sportdagen

Traditioneel is de week voor de kerst voor de sectie LO een week waar de zaalsportdagen voor klas 1-2-3 worden gehouden. Elke jaarlaag heeft zijn eigen sport tijdens deze week: klas 1 korfbal, klas 2 basketbal en klas 3 volleybal. De leerlingen van BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij: een keuzevak in de bovenbouw voor leerlingen die bewegen en sport leuk vinden en misschien daar in hun vervolgopleiding iets mee willen doen) zijn de scheidsrechters op deze toernooien. Doel voor hen is om naast een spel te (bege)leiden en de regels te handhaven, iets leren over zichzelf presenteren, te communiceren en omgaan met bv conflicten in het veld. Daarnaast organiseert klas 5 ath BSM zelfstandig een toernooidag en koppelt het toernooi aan een goed doel (Ride4Kids). Thema is: Share your Energy voor het doel “kinderen met energiestofwisselingsziekte”. Kinderen die steeds minder energie krijgen en uiteindelijk zeer jong overlijden. Ze gaan de klassen rond om het goede doel te presenteren, proberen de leerlingen te enthousiasmeren om kleine sponsoren te werven en maken schema’s voor het toernooi en regelen alle andere zaken op de  toernooidag zelf. Dit is hun eerste actie voor Ride4Kids, komend jaar gaan ze meer dingen organiseren om geld te verzamelen. Uiteindelijk gaan ze zelf ook een sportieve tegenprestatie leveren door in de Pyreneeën een aantal cols uit de Tour de France met de fiets te beklimmen.

Daar sta je dan als organisator bij de start van het toernooi, 120 leerlingen kijken je aan wat je gaat zeggen. Best wel moeilijk om dan een goed verhaal af te steken en alle informatie duidelijk over te brengen. Gelukkig hadden ze op deze dag 3 toernooien zodat ze steeds dingen konden verbeteren. Je zag duidelijk dat de vaardigheid toenam en het vertrouwen steeg. Tijdens het toernooi fluiten op het veld, standen bijhouden, ehbo verlenen en een afsluitend praatje met de prijsuitreiking. Een vermoeiende maar leerzame dag voor de leerlingen. Nu nog afwachten wat de opbrengst wordt.

BSM 5 Ath kiest goede doel voor 2017-2018

Sinds 2010 adopteert de bsm klas in het 5e jaar een goed doel. Het hele onderwijsprogramma van deze klas wordt daar aan opgehangen. Van het leren organiseren van een sportdag, maken van toernooischema’s, schrijven van een trainingsprogramma, trainen voor het sportieve evenement tot sponsoren zoeken en de PR van hun project verzorgen.

De eerste opdracht is een onderzoeksopdracht: welk goede doel gaan we dit jaar steunen en welke sportieve tegenprestatie staat daar tegenover? De codex wordt doorgespit op zoek naar voorgaande evenementen: hoe pakte vorige klassen dit op? Internet en facebook worden afgezocht. Uiteindelijk presenteren de leerlingen in tweetallen hun gekozen doel aan de rest van de klas. Uitgangspunten zijn: een aansprekend goed doel, een uitdagende sportieve prestatie met de racefiets en ergens in september plaats vinden. Dit jaar is de keuze weer op Ride4Kids gevallen. 2 jaar terug heeft een bsm klas daar een keer aan meegedaan en nu bleek dat dit doel wederom het beste aansloot bij de interesses van de leerlingen. Na 2x Alpe d’Huzes, 2x Groot verzet tegen kanker nu een ander evenement dat voor de tweede keer is verkozen.

In onderstaand bericht stelt de bsm klas zich aan jullie voor.

September 2018 is het zo ver! Wij, 5ath BSM gaan mee doen aan het evenement Ride4Kids Pyreneeën Challenge. Dit houdt in dat wij in 3 dagen 3 verschillende bergen op gaan fietsen in Frankrijk.

Ride4Kids haalt geld op voor onderzoek naar een medicijn voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. De farmaceutische industrie heeft hier geen geld voor over omdat de groep kinderen te klein is. Bij kinderen met een energiestofwisselingsziekte gaat er door een of meerdere fouten in het DNA iets mis met het omzetten van voeding naar energie. De energiefabrieken van het lichaam, mitochondriën genaamd, werken niet goed. Hierdoor krijgt het lichaam onvoldoende energie om goed te kunnen functioneren. De delen van het lichaam die de meeste energie nodig hebben zoals de hersenen, het hart, de lever en de spieren worden het zwaarst getroffen. Dit kan aanleiding geven tot ernstige vermoeidheid, beroertes, epilepsie, doofheid, diabetes en hartfalen. De meeste kinderen met deze ziekte worden niet ouder dan 16 jaar. Voor meer informatie over Ride4Kids kijk op de website.

Wij proberen zo veel mogelijk geld op te halen voor kinderen met deze ziekte en willen u dus vragen om te doneren. Share your energy en doneer nu: https://www.ride4kids.nl/doneren/?user=39 Als tegen prestatie gaan wij de mee doen aan het fiets evenement. Als u op de hoogte wil blijven van ons zijn wij te volgen op instagram: @bsmride4kids2018

In de week voor kerst zijn er door ons sportdagen georganiseerd voor de leerlingen uit de 1e en 2e klas. Deze leerlingen hebben sponsorgeld verzameld voor dit goede doel. Ook komen er nog meer evenementen die wij gaan organiseren om zo veel mogelijk geld op te halen. Daarnaast proberen wij ook individueel zoveel mogelijk geld op te halen door het organiseren van eigen acties.

Uiteindelijk gaan wij onze energie steken in de sportieve uitdaging, de Pyreneeën Challenge. Wij beklimmen in september 2018 in drie dagen legendarische en uitdagende cols in de Pyreneeën. Op het programma voor 2018 staan de Col du Tourmalet, Col du Soulor en  Col d’Aubisque. Al meer dan honderd jaar zijn deze bergen het strijdtoneel voor profwielrenners in de Tour de France. Geen eenvoudige, maar wel prachtige beklimmingen met mooie uitzichten.

Share your energy en steun ons team BSM Da Vinci College

Team BSM 5ath,
Yaïra, Nikki, Kevin, Florian, Pepijn E, Joya, Amber, Linda, Pepijn B, Jimmy & Lois

SnowPlanet, examenklassen in de sneeuw

De laatste les lichamelijke opvoeding voor de examenklassen is traditiegetrouw het uitje naar SnowPlanet. Kennismaken met skiën en snowboarden op echte sneeuw in de indoorskihal. Vooraf zijn er groepjes gemaakt die onder leiding van een instructeur les krijgen in de beginselen van een van de twee wintersporten. Met vallen en opstappen lukt het iedereen om een stukje naar beneden te glijden en zelfs een paar bochtjes te draaien. De gevorderden mogen vrij skiën en boarden, mooi om te zien hoe bedreven sommige naar beneden suizen. Na afloop nog een kop warme chocomel en dan weer terug naar school. In het nieuwe jaar geen gym meer, alleen nog concentreren op het examen. De sectie LO wenst de leerlingen veel succes om ook deze laatste horde te nemen.

Alpentocht 2017 aftermovie

BSM 6 ath heeft in september meegedaan aan de Alpentocht. Dit deden ze als project voor het vak BSM. De bedoeling van het project is een goed doel te zoeken en daar geld voor ophalen. Daarnaast moet er een sportieve fietsuitdaging aan verbonden zijn. Dit jaar was het goede doel Clini Clowns en Fight Cancer. De uitdaging was de Mont Ventoux te beklimmen, een uitdagende berg die menigmaal in de Tour de France is bedwongen. Uiteindelijk heeft het team zelf ruim 13.000 euro opgehaald en is er samen met de andere deelnemers 38.000 euro aan Fight Cancer gedoneerd.

Daarnaast hebben de leerlingen zelf veel op de fiets getraind. Tijdens de lessen hebben ze leren schakelen en in een groep rijden. Er is een grote ronde door Noord-Holland gereden en een trainingsrit in Limburg geweest. Tot slot werd er een week bij de Ventoux getraind. Het toetje van de week was op zaterdag de beklimming van de Ventoux vanuit Malaucene samen met alle deelnemers van Alpentocht. Onderstaand filmpje geeft een mooi overzicht van deze week.

Atletieksportdagen

De atletieklessen waren dit jaar een beetje rommelig. Veel slecht weer met regen en wind. Lang niet alle klassen hebben zich daardoor goed kunnen voorbereiden op de sportdagen die voor de herfstvakantie gepland stonden. Dan natuurlijk ook nog de vraag of deze dagen wel door zouden gaan want met het herfstachtig weer van de afgelopen periode was dat maar de vraag. Uiteindelijk is het allemaal goed afgelopen. Het weer was 3 dagen top, zon en een aangename temperatuur met weinig wind. Alleen op de vrijdag was het even billen knijpen. Om 9 uur gingen de hemelsluizen nog even open, toen de leerlingen kwamen brak het zonnetje door en dat duurde tot aan de estafette. Toen betrok het weer en kwamen de eerste druppels naar beneden. Gelukkig konden we de estafette afmaken en was er helaas geen tijd meer voor de 3000 meter. De leerlingen waren net allemaal weg toen wederom het water met bakken naar beneden kwam.

 

 

 

 

 

 

 

Uitslag 3000 m
1 Marc 1U 12.08 1 Nienke 1K 13.37
2 Jelle 1A 12.38 2 Kirsten 1C 14.50
3 Jens 1C 12.41 3 Ruby 1T 14.58
Uitslag 3000 m
1 Dani Bosch 2P 12.13 1 Manoe van Soest 2C 13.27
2 Dean Ronner 2B 12.24 2 Anouk Meijer 2P 13.49
3 Collin Geugjes 2D 12.32 3 Anniek Tump 2Q 13.51
uitslag estafette klas 3
3P 2.25.18
3C 2.25.70
3Q 2.25.95
3B 2.31.41
3A 2.33.20
3D 2.33.84
3S 2.35.00
3T 2.36.06
3R 2.38.24
3G 2.39.46

UITSLAG ESTAFETTE ATLETIEKSPORTDAG BOVENBOUW

jongens meisjes
5Q 50,66 5R 57,75
5R 51,87 5Q 1:00,50
5P 52,22 5P 1:00,87
5S 57,56 5S 1:02,03
jongens meisjes
4P 50,65 4A 59,68
4R 50,85 4P 59,94
4F 51,22 4F 1:00,59
4B 52,28 4Q 1:00,72
4A 52,41 4C 1:00,75
4E 54,73 4R 1:01,50
4D 55,03 4B 1:01,66
4Q 56,59 4E 1:01,71
4C 51,53 disk. 4D 1:01,78
Uitslag estafette klas 2
1 2P 2.26.40
2 2A 2.28.94
3 2B 2.28.99
4 2S 2.30.31
5 2H 2.33.94
6 2T 2.34.58
7 2C 2.36.14
8 2D 2.37.41
9 2Q 2.37.60
10 2G 2.43.34
Uitslag estafette klas 1
1 1A 2.37.00
2 1U 2.37.71
3 1C 2.39.32
4 1K 2.39.74
5 1H 2.41.63
6 1T 2.41.94
7 1P 2.42.57
8 1L 2.42.91
9 1S 2.43.93
10 1G 2.44.09
11 1B 2.50.00

They have mastered the mud!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een gedegen voorbereiding mocht de kersverse 4 HAVO BSM klas zaterdag 23 september al om 6.30 klaarstaan voor vertrek! Bussen vol? Scheuren maar! Op naar Biddinghuizen om circa 8000 deelnemers aan zich voorbij te zien razen, vallen of glijden. Na instructie van de ‘sectorcommandant’ werden de leerlingen in een John Deer naar hun post gebracht om daar vervolgens toe te zien op de veiligheid van de deelnemers en bovenal iedereen een heerlijke dag te laten beleven. Ook bij de bevoorrading (eten/drinken en t-shirts) waren onze BSM’ers volop actief en wisten zij de finishende deelnemers van alles te voorzien. Na een slopende dag die 18.00 uur eindigde was iedereen eenmaal samengekomen het er roerend over eens dat dit een geweldige ervaring was, alles zat mee: het publiek, de BSM’ers, het weer, de muziek en de ervaring!

Nog volop enthousiast reden we naar de camping waar er gezorgd moest worden voor een slaapplek (tentjes) en een avondmaal dat dienst moest doen voor de 12 kilometer die de volgende dag komen zou. Niets kon de sfeer nog verpesten, er werd genoten met spelletjes en zonder geklaag wist iedereen rond 23.30 dat er de volgende dag gepresteerd moest worden en zocht iedereen zijn slaapzak op.

De één een natte rug omdat de tent toch al zijn beste tijd had gehad, de ander met fijngeknepen ogen omdat zijn slaapmaatje zagende geluiden maakte ’s nachts, we zijn allemaal wakker en zullen eraan moeten geloven… We gaan modder vreten!
Ontbijten, tentjes opdoeken en de busjes in! Terug naar het terrein en ophalen die enkelbanden, want wij willen knallen. Nog eventjes een duik van de ‘big air’ of ter voorbereiding een klimwand verschalken en dan staan we om 12.50 toch echt paraat.

Allemaal in het startvak en meedoen met die opzwepende warming up, 120 decibel en een bizarre bass, bewegen met die benen! Dan twee grote blowers plus een sirene die aangeven dat we gaan racen, tunneltje doorkruipen en aanzetten. Is iedereen aangehaakt? We mogen smerig worden! Glijden door de modder, zwemmen door een ijsbad, geëlektrocuteerd worden terwijl je door de modder kruipt.. Niets is ons meer vreemd, wij zijn Mudmasters!

ALPENTOCHT 2017: the final chapter

Zaterdag 23 september was de dag waar wij als team het hele jaar naar toe hebben gewerkt en geleefd. We hebben hard getraind en ons best gedaan om zoveel mogelijk geld op te halen. Om half 8 zaten we in ons Alpentocht pakje aan het ontbijt. Alles was gisteravond al klaargezet zodat we vandaag op tijd klaar waren voor vertrek. Met wat andere deelnemers zijn we naar Malaucène gefietst, waar de start van het evenement plaatsvond. Na wat foto’s en een kort interview ging om 10 uur het startschot. Iedereen vertrok in zijn eigen tempo. De ouders die naar Frankrijk waren gekomen, kwamen ons tijdens de rit aan moedigen en stonden langs de weg om foto’s te maken. De weersvoorspelling was erg goed, het zou 27 graden worden maar de wolken maakten het gelukkig wat koeler.

Op het 10 kilometer punt was er een tussenstop waar Dj Robin stond en je kon je bidon bijvullen of de nodige energierepen of gelletjes aanvullen. Na deze tussenstop kwam het zwaarste gedeelte waar het afzien werd, een stijgingspercentage van 12%. Gelukkig werden we toegejuicht door alle ouders en andere deelnemers waardoor we dit stuk allemaal gered hebben. Alpentocht liet ook een busje meerijden vanuit gefilmd werd voor de after-movie. Die komt er dus aan!

Na nog wat wisseling in stijging percentages kwam de kenmerkende witte toren in zicht. Vanaf hier waren we het bos voorbij waardoor we prachtig uitzicht hadden over het dal en de bergen.
Als eerst kwam Pepijn op de top alsof hij Dumoulin was. Een eitje. Daarna kwam Pieter en al snel was Mirthe ook op de top. Kristi volgde vlak hierna. Ook Evelyn en Sascha kwamen lachend op de top met meneer de Graaf. Hierna volgde een groepje met meneer de Koning, Britt, Manon en Isabelle. Ondertussen kreeg iedereen van de organisatie een beker warme chocolademelk en werden de jasjes aangetrokken omdat we best snel afkoelden. Ons team was compleet toen ook Eva en Jody arriveerden met meneer Buddelmeijer. Je vraagt jezelf vast af waar meneer van Diepen is gebleven? Die reed de berg op en neer om iedereen aan te moedigen en naar de top te coachen!
Toen iedereen bij de top was werden de groepsfoto’s gemaakt bij het bekende bord van de Sommet du Ventoux. Iedereen was erg trots op elkaars prestatie en het viel voor de meeste erg mee.

Pieter gaf vanaf het begin al aan om voor een tweede keer te berg te willen beklimmen en ook Mirthe besloot mee te gaan! Samen met van Diepen en Buddelmeijer begonnen zij aan de afdaling naar Sault waarna ze weer gingen klimmen. Het eerste stuk was lang maar goed te doen. De leraren hadden er zin in en hadden nog veel energie over dus die sprintten de berg op. Pas 6 kilometer voor de top werd het pas echt zwaar en merkten Pieter en Mirthe dat twee keer op één dag de berg op echt afzien is. Terwijl de grote groep de afdaling achter de rug hadden en op de camping waren gearriveerd bereikten Mirthe en Pieter de top voor de tweede keer. Super knap!

Om 4 uur had de barbecue ploeg nog vrijwilligers nodig dus Britt, Pepijn, Manon en Evelyn gingen helpen met het klaarmaken van de salades en omdraaien van de lekkere biefstukken, worstjes en kippenpoten. Om 7 uur gingen we met z’n allen lekker eten en wat hadden we honger en dorst! Na het eten hield Roderick nog een praatje en mochten wij naar voren komen om de cheque voor Fight Cancer te onthullen: een bedrag van €38.695! Met deze editie van Alpentocht hebben alle 200 deelnemers €229.921 opgehaald. We sloten de avond gezellig met zn allen af en hebben nog nagepraat over deze week tot in late uurtjes.

We hebben een onvergetelijke ervaring opgedaan en we hebben enorm genoten van deze week en van elkaar. Moe maar vooral erg trots en voldaan sluiten we deze week af. We willen iedereen bedanken voor alle leuke en lieve berichten en donaties. We hebben als team nu een bedrag van €13.078. Super vet! De donaties lopen tot midden oktober door dus dan zullen we de eindstand bekend maken.

Pijn is voor even, opgeven voor altijd!