Drama for 2tto havo

Although there was no possibility this year to enter into the national Junior Drama Contest for tto students, our 2nd-year tto havo students were the first this year to work on their drama skills.

In a series of three workshops they were given some basic drama training by former and current students of our school, some of whom took part in the annual school musical in previous years.

In the course of the three DiMi-sessions students had to come up with their own ideas for short scenes and in the third and last session each group had to perform so that all the others could judge each scene on its merit.

As the props on stage were the same for every group our students had to rely on their acting skills to make a difference, and some did more so than others but at least everyone took part and had a bit of a taste of what acting can be like.
Later on in the year our 3rd-formers will go through the same routine and let’s end by saying that next year we hope to be able to join in the national junior drama contest again for tto schools in The Netherlands.

Thanks go out here to Lisa, Nitin and Joey as well as to the accompanying teachers.

PSG, Da Vinci College, English Department, bos, January 2018

Leerlingen Da Vinci geven bijles aan leerlingen van de ISK

Ik geef dit jaar biologielessen aan twee Internationale Schakelklassen (ISK) met leerlingen die recent in Nederland zijn aangekomen en zo snel mogelijk Nederlands moeten leren om door te stromen naar het reguliere onderwijs. Biologie is extra en ik doe dit als vrijwilliger. Dit is leuk en nuttig, omdat in de praktijk blijkt dat het ontbreken van biologiekennis een obstakel is om succesvol door te stromen naar het vmbo, mbo (verzorging) of havo/vwo.

Ik kan het niet alleen. Ik geef maar één uur per week per groep en dat is te weinig om de basis te leggen in een jaar. Er zijn meer vrijwilligers nodig, maar waar haal je die vandaan? De stof is niet zo makkelijk; je hebt experts nodig. Vorig jaar begon het lampje van Willie Wortel te branden: de bovenbouw van het Da Vinci College zit vol met biologie-experts, leerlingen die in de onderbouw degelijk biologieonderwijs hebben genoten. En het zou mooi kunnen als keuzeactiviteit in de DiMi (dinsdagmiddag keuze activiteiten).

Voor de zomervakantie hebben Sarah van Halderen, docent aan het Da Vinci, en ik leerlingen gezocht die bijles zouden willen geven op dinsdagmiddag. In vrij korte tijd hadden we een poule van 20 leerlingen (uit 4 havo en 5 vwo) die dit graag wilden doen.

In september zijn we gestart. Ik geef op vrijdag een biologieles, die best moeilijk is. Door de Nederlandse taal en door het verschil in niveau in de ISK-klas. Leerlingen krijgen huiswerk en bespreken dat op dinsdag daarna met de Da Vinci-leerlingen, verhouding 1 op 2. Of ze doen practicum biologie. Ik vond het spannend de eerste keer. De leerlingen van het Da Vinci komen naar de ISK en krijgen daar eerst een lesje van ISK-docenten Marly Stienen en Jenette Brinks over ISK-didactiek en daarna maken ze groepjes en gaan ze aan de slag.

We zijn nu ruim een half jaar bezig. De ISK-leerlingen komen elke dinsdagmiddag naar het Da Vinci en het is hartverwarmend. Wat een aardige, leergierige leerlingen, met zijn allen. Zij zijn een uur lang heel geconcentreerd bezig om de stof met elkaar te verwerken of om practicum te doen. Iedereen is enthousiast!

Frans Ottenhof

DiMi: Afval-kunst

Kurt Schwitters was een Duits kunstschilder uit de eerste helft van de 20e eeuw, typograaf, publicist en dichter, die beroemd werd met zijn collages, zijn klankgedichten en als bedenker van Merz.

Schwitters was een man die op een originele manier tegen het begrip ‘kunst’ aankeek.  Abstracte kunst was aan het begin van de 20e eeuw een nieuw verschijnsel; hij zag als tekenaar in een ijzerfabriek de schoonheid in van machinerieën en wielen.

Hij begon voorwerpen en afval van de straat te rapen – vond het mooi dat de dingen uit hun verband werden gehaald en zo iets moois opleverden.

Hij maakte bijvoorbeeld een portret van een vriend, met o.a. een gevonden bierviltje dat hij bij het maken toevallig vond (dr. Schenzinger) – “het bierviltje karakteriseert u in zekere zin”.

Naast krantenknipsels gebruikte hij materiaal als papier, karton, kippengaas en prikkeldraad- alles gevonden op straat.

Tijdens DiMi hebben leerlingen met afvalmateriaal hun eigen “Schwitters” gemaakt. Er moest een beroep worden verbeeld. Echt creatief: de kok, de balletdanseres, de MacDonald’s-verkoper en de chirurg haal je er zo uit.

DiMi: Miniaturen

Twee groepen MINIATUREN TEKENEN in november en december hebben prachtige resultaten opgeleverd.

Met dank aan al die enthousiaste 2e – en 3e klassers,                                                                                     Nanette Oosterwijk

 

 

DiMi: Singer/Songwriter

Bij de dimi Singer/Songwriter mogen de leerlingen kiezen of ze alleen of in groepjes werken. Daarnaast hebben ze de keuze uit drie opdrachten:

Opdr. 1. Schrijf een nieuwe tekst op een bestaand nummer en presenteer je nieuwe tekst met een karaoke versie van het bestaande nummer.

Opdr. 2. Een zeer bekend verschijnsel in de muziek is de Four Chord Song. Een opeenvolging van vier verschillende akkoorden waarmee je al snel een hit kunt schrijven. Er zijn enorm veel popsongs die deze vier akkoorden gebruiken. Speel op een keyboard of gitaar het akkoordenschema van de Four Chord Song en speel of zing daarbij een zelfbedachte melodie.

Opdr. 3. Componeer zelf een geheel nieuwe song.

Na drie middagen werken werden de resultaten dinsdag 13 december gepresenteerd en ik was onder de indruk van de resultaten. Ylana, Nomiki en Nienke presenteerden hun Four Chord Song ‘Moving on’. Een song met verrassende overgangen.

Rens ging voor de derde optie en schreef een eigen pianocompositie. Vincent ging ook voor opdracht 3, maar hij had met GarageBand en FTstudio op zijn IPAD een pakkende beat geschreven en speelde live met zijn keyboard met deze beat mee. Kim en Michelle hebben een eigen gevoelige tekst geschreven op Just a little bit of your heart van Ariana Grande. Zij hebben hun compositie de titel ‘Mistake’ gegeven. Ella, Giorgia en Zoë presenteren een nieuwe tekst op het nummer Roses van Chainsmokers. Luuk heeft ook een beat gemaakt op zijn IPAD en speelde in de les live mee met deze beat. Zijn compositie hebben we opgenomen.

Bedankt voor jullie inzet tijdens de dimi en mijn complimenten voor de eindresultaten!                                                                                                                                          Ingrid Sijm

DiMi: Onmogelijke figuren en Stadswandeling

Gisteren werd de tweede ronde DiMi voor klas 2 en 3 afgesloten met allerlei eindproducten.

De D1-gang wordt verder aangekleed met ONMOGELIJKE FIGUREN dankzij onder andere Jeroen, Michael en Jay.

In het stadje werd de groep STADSWANDELING om beurten door elkaar getrakteerd op een informatieve rap over historische panden als Villa Houtheuvel en Villa Clementine.

 

Alles grijpt ineen

Peter had gelezen op de codex van de Arduino’s en kwam maandag naar mij toe om te praten over het datacentrum van de propellor op het dak. Onze Eko-propellor.
“Die sluit perfect aan op het weerstation dat jullie in de DIMI aan het maken zijn.”
Zo had ik er nog niet over gedacht.
“Dan gaan de leerlingen straks met GPS op hun weerstation naar buiten toe en meten de data die we dan weer naar Globe toesturen.”

“Wow!”

Het klinkt misschien een beetje warrig, maar alles klopt ineens.
“We moeten alleen wel even de kast die vol zit met sensoren, op het dak hijsen,” zegt Peter. “En verbinden aan de propellor.”
“Wanneer gaan we dat doen?” vraag ik.

Augmented Reality in de DIMI

De komende dinsdag gaan de leerlingen tijdens de DIMI kennismaken met de Augmented Reality app van Layar.
Layar is een Amsterdams bedrijfje dat inmiddels is opgekocht door een grotere speler op het gebied van verrijking van content.

Het werkt als volgt:

Stap 1: De App downloaden op je telefoon. Vervolgens foto’s maken van je Land-art en deze foto’s uploaden naar de gemeenschappelijke Layar-account.

Stap 2: In de online-applicatie van Layar voeg je knoppen toe waarmee je andere webpagina’s of afbeeldingen kunt openen.

Stap 3: Door met de Layar-app het object waar je eerder een foto van maakte in het vizier te nemen, vraag je aan de server van Layar de knop die jij online eroverheen hebt geplakt, nu in het scherm van je mobiel te laden.

Dit is Augmented Reality.

Arduino’s in de dimi

We wilden een weerstation maken met een Arduino en hadden hiervoor enkele sensoren voorbereid als ook een klokmodule en een module die het mogelijk maakt om de Arduino heel simpel aan te sluiten op een LCD-scherm waar de gemeten waarden dan vanaf gelezen kunnen worden.

Daarvoor hadden we de tutorial gekregen van degene die ook de Arduino’s aan ons levert.

Met acht leerlingen gingen we enthousiast aan het werk en dachten dat we de klus wel zouden klaren in anderhalf uur. En inderdaad lukte het ons ook om de klokmodule en het LCD-scherm te laten werken. We hadden echter geen tijd meer om de sensoren aan te sluiten en deze data te laten verzenden.

Hierboven zien we de Arduino en hiernaast de bouwtekening van het circuit dat we aan het bouwen zijn.

Het is ongelofelijk spannend spul en de jongelui zijn gedreven om er ook iets voor elkaar mee te krijgen en ik ga mij sterk maken om deze apparatuur standaard in ons Curriculum te krijgen. Je leert ervan programmeren maar je leert ook de applicatie op de computer als ook de fysieke applicatie van de Arduino en de draadjes en ander toebehoren te snappen. Het belangrijkste is echter dat je leert dat je dingen kunt maken waarmee je dingen kunt doen.