BSM 6 ath in Bormio

Dag 1: Rit naar Bormio

Vanochtend om 4 uur zijn we vertrokken vanuit Purmerend. Er stond een lange rit naar Bormio, een stadje in Italië, op ons te wachten. Aan het begin van de rit lag bijna iedereen te slapen. Rond een uurtje of 10 werden de meeste mensen wakker. Daarna werd er muziek geluisterd, Netflix gekeken en gezellig gepraat. De rit verliep voorspoedig totdat we aan het einde nog een omleiding tegemoet kwamen die jammer genoeg zorgde voor 1 uur vertraging. Tijdens de rit kwamen we veel mooie bergen tegen en reden we ook over echte bergwegen. Dit zorgde ervoor dat iedereen het gevoel heeft dat het echt gaat beginnen.

Rond half acht ’s avonds zijn we aangekomen bij het appartement. We zitten met 13 mensen in 2 superluxe appartementen. Elk appartement heeft een eigen wasmachine en een eigen vaatwasser, dit is voor deze excursie zeer bijzonder. In voorgaande jaren was het gebruikelijk dat alle kleding met de hand werd gewassen en alle borden en bestek ook met de hand werden gedaan.  Toen begon het uitladen van de tassen, de fietsen en de boodschappen. Daarna gingen we avondeten. Vandaag aten we de pasta van Bente, Sarah en Jildou. Morgen begint onze eerste echte trainingsrit in de bergen en wij hebben hier onwijs veel zin in!

Olympic Moves 2019

Olympic Moves is de scholencompetitie voor middelbare scholieren. Al jaren doen we daaraan mee met onze school. Elk jaar in november schrijven we ons in voor enkele sporten. Daarna worden er door de organisatie van Olympic Moves wedstrijdpoules gemaakt en in maart en april zijn dan de voorrondes. Win je die dan mag je naar de finale op Papendal.
Dit jaar doen we mee met Hockey, voetbal, handbal, atletiek en frisbee. 4 april was in Alkmaar een voorronde van enkele sporten. Met hockey waren de meisjes klas 3-4 goed bezig. Ze wonnen al hun wedstrijden en mogen dus naar Papendal. Klas 1-2 lukte dat helaas niet, zij werden derde in hun poule.

Ook de handbalsters van klas 1-2 hadden wat pech. De laatste wedstrijd in de poule eindigde in 6-6, daarmee kwamen ze op een gedeelde 2e plaats in de poule. Echter het doelsaldo was iets minder dan de andere nummer twee zodat ze niet naar de kruisfinale konden en dus uitgeschakeld waren.

Atletiek moest naar Apeldoorn. Atletiek bestaat uit een vijfkamp met verspringen, 100 m sprint, kogelstoten, vortex werpen en estafette. Zowel de jongens en meisjes van klas 1-2 en 3-4 wisten zich te plaatsen voor Papendal.

Op 5 april hadden de meisjes van voetbal hun voorronde in Almere. Onder leiding van de coaches uit klas 4 werd er uitstekend gevoetbald. Helaas waren de andere scholen te sterk voor ons zodat er geen team zich wist te plaatsen voor de finale op Papendal.

18 april zijn de laatste voorrondes, voetbal jongens en frisbee. Hopelijk hebben we daar weer wat meer succes.

Havo examenconcert

Wat zijn mijn collega’s van muziek toch een geluksvogels. Elk jaar mogen ze tijdens het examenconcert laten zien wat ze de leerlingen hebben geleerd, mogen ze laten zien hoe de leerlingen naar elkaar toe zijn gegroeid en samen een mooi programma op de bühne zetten. Klas 4 en 5 laten tijdens het examenconcert zien waartoe ze in staat zijn. Wat begint als los zand in klas 4 krijgt gedurende het jaar steeds meer structuur en inhoud. Ontdekken waar een ieder toe in staat is en dat omzetten in een podiumact. Dan veel oefenen om het uiteindelijk op het podium te durven presenteren.

Geen wonder dat je als docent dan enorm trots bent op het resultaat en een traantje moet weg pinken omdat er weer een lichting gaat afzwaaien. Het lijkt mij een feest om dit vak aan deze leerlingen te geven, wie wordt er nu niet vrolijk van samen muziek maken? Wie wordt er nu niet blij als leerlingen dingen doen waar ze plezier en zelfvertrouwen van krijgen. Ze stralend op het podium zien staan en vol overgave zien spelen. Cijfertjes zijn belangrijk op school maar ik denk dat zo’n avond als deze zeker wat extra toevoegt aan de ontwikkeling van de leerling.

Apple Pi(e) of pi (π) dag

14 maart is voor sommige wiskundigen een grote dag, het is dan nationale π dag. Onze wiskunde docent dhr. de Hart geeft daar altijd extra aandacht aan. Maar of het hem om de π te doen is of om de Pie die daar mee samen gaat, weet ik niet. Gisteren was de score in zijn klas 4 appeltaarten!

Maar natuurlijk werd er ook aandacht aan π gegeven. Een wedstrijd getallen achter de komma van π onthouden en opzeggen. Eigenlijk een manier om aan de klas te laten zien (en ervaren) dat je met een trucje heel gemakkelijk heel veel informatie kan onthouden. De truc die dhr de Hart in zijn les toepast is dat je een verhaal van de getallenreeks moet maken. Hij geeft het voorbeeld dat je een huis in loopt en dan allerlei dingen ziet met getallen. π is 3,1415 dus hij begint met zijn verhaal: ik kom mijn huis binnen door 1 deur, ik leg mijn 4 sleutels op het kastje en loop naar de koelkast en pak 1 pak melk, ik drink 5 glazen melk enz.

Winnaar van de competitie werd Lenka met 93 cijfers achter de komma! Een geweldige prestatie en zo zie je dat geheugen goed trainbaar is. Ze verbeterde haar persoonlijke record, na serieus oefenen, met 54 getallen.

Update Da Vinci4Energy

Zoals elk jaar wordt er door leerlingen van 5 vwo bsm een goed doel gekozen waarvoor ze geld in gaan zamelen en in september van het nieuwe schooljaar een berg gaan fietsen. Dit jaar heeft bsm gekozen voor het goede doel Forza4Energy4All. Dit goede doel steunt kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Deze ziekte houdt in dat de kinderen zeer weinig energie hebben en dat ze dus ook niet kunnen sporten. Ongeveer de helft van de kinderen wordt niet ouder dan 12 jaar en ongeveer 75% van de kinderen die wel 12 geworden zijn geworden krijgen niet de kans om volwassen te worden. Wij gaan als bsm klas aan het begin van het volgende schooljaar 3 bergen met de organisatie op fietsen, deze bergen zijn de Montirolo, de Gavia en de Stelvio. Ons streefdoel voor ingezameld geld is boven de €15.000,- en wij zullen al onze moeite erin stoppen om dit geldbedrag te halen!
Bsm organiseert om geld in te zamelen voor dit doel elk jaar een sportdag voor de 1ste en 2de klassen. Deze leerlingen zijn ook onze eerste sponsoren en hebben met zijn allen uitstekend goed geholpen. Ze hebben in totaal een geweldige €5.200,- opgehaald! De klas die het meeste geld had opgehaald van de 1ste jaarlaag is klas 1M met een geweldige €886,30! De klas van de 2de jaarlaag die het meeste geld heeft opgehaald is klas 2U met een prachtige €187,-! Ook hebben we een prijs geregeld voor de leerling die het meeste geld heeft verzameld en dit was Destiny Krajenbrink uit klas 1L en zij had een bedrag van €223,- binnengehaald! De klassen die het meeste geld hebben opgehaald gaan met de hele klas een uur naar Jumpskillz en Destiny krijgt 2 bioscoopbonnen. Wij willen alle klassen onwijs bedanken voor de hulp en steun die zij hebben gegeven.

 

 

English Teachers in Training at Da Vinci College

In the past fortnight we had two teacher trainees from Durham University training in our school. They had already arrived a week before but because we had a test week then it was arranged for our English visitors to have a look round in two other TTO-schools in our province.

On their return here they first observed a number of Junior TTO-classes so as to get a feel of the education these students get here. After that they were both allocated a ‘personal tutor’ for the rest of their stay. Tracey Donnelly was here for English, Jake Burdis was here for Science and Biology in particular. Special thanks go to Ms Dagmar Semler and Ms Rineke Voogt for their time and effort spent on their part.

Towards the end of their visit two of their tutors from Durham University came to see Tracey and Jake to find out how they were doing and to judge whether this experience was a worthwhile one for them.

As far as we at Da Vinci College are concerned – these training periods for English students are worth OUR while as these native speakers do not only learn and benefit from our guidance as far as teaching is concerned – they can also contribute to the increase in fluency of our TTO teachers when visiting the latter’s lessons.

Apart from lessons both Tracey and Jake enjoyed some non-curricular activities and attended our Open Nights. And that they had a good time there is proven by the pictures here.

We sincerely hope they have enjoyed their stay here in Purmerend and would like to thank everyone involved in making it a success.

And we wish both Tracey and Jake success in both their teaching careers and personal lives and hope to hear from them how they are doing in the future.

Open Nights at Da Vinci College 2019

And, once again, we welcomed loads of prospective pupils and their parents to our school. But there was a first: it was the first time ever our Bilingual Department, was able to organise its own show because of their ‘own’ part of the building, our H-wing. 

This also required new signs to guide the herds into the right direction as well as new routes for people to follow as well as new questions for the puzzle our future students could complete by finding answers to all sorts of questions everywhere in the building(s).

Once inside the H-wing people were welcomed by some of our ‘ambassadors’ for TTO, dressed up especially for the occasion. Once people had passed that stage of their immersion into the bilingual aspect of our school they went on their way past a very diverse array of stalls, starting with what the English Department considers by far the most important one – the one for English!

Having taken that barrier too, TTO teachers of other subjects were waiting to tell people about their subjects too. Apart from the ones that need special (class)rooms and/or equipment (such as PE, Physics and TechScience) future students were encouraged to look at books, play (educational) games and ask as many questions as they (and their parents) had.

Once our guests had ‘covered’ the subjects on the one side they were confronted with a screen showing a continuous PowerPoint display of about 100 pictures of all kinds of TTO activities, ranging from shots of DiMi activities to pictures of trips abroad. This is also where it became very clear that we are a certified TTO Junior school, recognised as such by Nuffic, the Dutch organisation in charge of internationalisation within the Dutch educational system.

Then people could choose to attend one of Mr Roosingh’s presentations on TTO, in his own classroom, before ambling down along the stalls on the other side of the H-wing square. On that side, our Arts & Design Department had quite a large space available to show all that they are up to in their English language lessons.

And, just in case you were wondering what was going on elsewhere, here is a choice of pictures taken on a walk through the rest of our school. I hope everyone had a good time, that the right pupils will choose for our school and that we shall come up to the expectations that were raised once we have welcomed our new students in our midst next (school)year.