Last year’s Anglia certificates handed out

As of today last year’s 3tto students (both havo and atheneum) are given their Anglia exam certificates. Only one student didn’t pass but overall there is a positive shift for our school in that more students achieved a ‘Distinction’ grade (80-100% score) instead of a “Merit’ grade (65-79% score) than the year(s) before.

At the havo level 12 (36%) of the 33 TTO students managed to achieve a ‘distinction’ score on all parts of the written Advanced (the two but highest level within the Anglia organisation) exam. (‘Distinction’ means you scored 80% or more correct.) Practically all the others (61%) passed with a ‘Merit’ qualification – having scored between 65 and 79% correct) and one of our students got a ‘Refer” (scoring below 50%).

At the atheneum level 16 (26%) of the 62 TTO students managed to achieve a ‘distinction’ score on all parts of the written (AcCEPT) Proficiency (one but highest level within the Anglia organisation) exam. Seven students (11%) managed a ‘Pass’ qualification, which means that the other 39 students (63%) scored a ‘Merit’ one.

Well-done all and congratulations and for those who continue their bilingual training within our school, either at havo level with Cambridge Business English (BEC) or at atheneum level with Cambridge Advanced English (CAE) – the best of luck there too.

Kerstsportdagen

Sportdag klas 1 en 2 Da Vinci 2019

Voor de kerstvakantie was het dan zover, onze eerste inzamelactie voor ride4kids!

Een van de grote opdrachten van de BSM klas is om een sporttoernooi voor de onderbouw te organiseren en daarmee geld op te halen voor het goede doel. Taken die er zijn: draaiboekje maken, taken onderling verdelen, uitzoeken welke klassen wanneer moeten spelen, schema’s maken, regels leren, spel leren begeleiden, presentatie voor in de klassen om goede doel te promoten maken, de presentaties geven (ongeveer 20 keer) en enveloppen en sponsorkaarten uitdelen, etc.

Na vele voorbereiding was het eindelijk zover, de eerste sportdag was aangebroken. De leerlingen hadden al veel geoefend met korfbal in de LO les en hadden er zin in. Daarbij hadden ze (bijna) allemaal hun opgehaalde geld voor Ride4kids mee. Rond 8:30 stroomde alle leerlingen van de klassen binnen en kon het eerste toernooi om 8:45 beginnen. Na veel fanatieke, maar sportieve wedstrijden bleek 1A toch echt de beste te zijn en als kleine prijs kregen ze allemaal een koek.

Na een korte pauze waarin de BSM leerlingen en de leraren even wat konden eten en alvast de voorbereidingen konden treffen voor het tweede toernooi, stroomde de volgende leerlingen alweer binnen. Weer konden de kinderen hun enveloppen inleveren bij de BSM leerlingen en begonnen de wedstrijden om 11:45, de leerlingen werden gecoacht door de leraren aan de kant en de BSM scheidsrechters grepen in als het spel niet eerlijk verliep. Na weer een succesvol toernooi, was klas L1 toch de beste. Het laatste toernooi liep weer net zo soepel en na vele wedstrijden bleek 1Q de beste van het laatste toernooi te zijn. De leerlingen gingen naar huis en na het opruimen en een kleine reflectie konden de leraren en de BSM leerlingen, na een sportieve dag ook naar huis. Om de volgende dag weer fris en fruitig klaar te staan.

Uiteindelijk hebben we 6 toernooien georganiseerd voor bijna 500 leerlingen.

Aladdinci kaartverkoop

Zo eens in de anderhalf jaar gebeurt het. Niet zo foutloos als de hoog aangeschreven slotmusicals, maar met veel enthousiasme brengen docenten van het Da Vinci College een musical op de planken. Voor het plezier, maar ook voor het goede doel. Met de kaartverkoop steunen de docenten het fietsteam van 5V BSM dat zich dit schooljaar zal inzetten voor Ride4Kids en in september 2020 de Pyreneeën Challenge aangaat. Alles om geld in te zamelen voor onderzoek naar zeldzame stofwisselingsziektes.

Vrijdag 29 november brengt Da Vinci’s Goede Doelen commissie haar eigen versie van Aladdin. Zo’n dertig docenten zullen – bijgestaan door een liveband – rollen als Aladdin/prins Ali, de Sultan, Jafar, Jasmine en niet te vergeten de Geest, aapje Abu en de papegaai Iago vertolken. Slechts twee voorstellingen op één avond.

Dinsdag 19 november start de kaartverkoop in de pauze in de aula. Kaartjes voor de vroege voorstelling (19.00 uur) of de late voorstelling (21.00 uur) kosten 4 euro.

Survival 2020

Voor iedereen die het leuk lijkt om een weekend sportief zijn of haar grenzen te verleggen, organiseren we ook dit jaar weer een Survivalweekend in de Belgische Ardennen. Geheel op vrijwillige basis, niet in klassenverband, maar wel met docenten en medeleerlingen van het Da Vinci College. Ploeteren door de blubber op een mountainbike, klimmen door de toppen van de bomen, naar beneden tokkelen, rotsklimmen en natuurlijk abseilen! 

Onderdak vinden we in de groepsaccommodatie Adventure Hill van PBN. Vrijdag 17 april 2020 rijden we vroeg in de middag vanaf school met een touringcar naar de Ardennen. Deze touringcar blijft het weekend bij ons en brengt ons zondagmiddag weer thuis. 

Inclusief een BBQ op zaterdag, verzekering, materiaal en de professionele begeleiding van PBN kunnen we deze Survival aanbieden voor € 225,- pp. mits er 45 leerlingen mee gaan. Er is plaats voor maximaal 64 deelnemers. In het geval van maximale deelname zal de prijs iets gunstiger uitvallen. 

Belangrijk om je te realiseren is dat de Da Vinci Survival 2020 geen verplichte schoolactiviteit is maar een vrijwillige activiteit met leerlingen en docenten van het Da Vinci College. Omdat het een sportief programma betreft waarin de veiligheid ten alle tijden gewaarborgd moet zijn, zullen er met name ten aanzien van de nachtrust enkele “schoolse” regels gelden. Bij deelname verwachten we dan ook van iedereen een maximale inzet om die regels na te leven. 

Als je meewilt kun je je vanaf maandag 30 september inschrijven via de QR-code die hier onderaan het artikel om 18.00 uur zal worden geplaatst. Inschrijvingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.  

Donderdag 10 oktober zullen we beslissen of de reis doorgaat en volgt voor de survivors van dit jaar verdere informatie! 

Update 11 oktober: Gisteren hebben we de reis geboekt – alle 64 bedjes zijn bezet. Inschrijven kan nog wel voor het geval er afmeldingen komen. Je wordt dan op een wachtlijst geplaatst.

BSM 6 ath in Bormio

Dag 1: Rit naar Bormio

Vanochtend om 4 uur zijn we vertrokken vanuit Purmerend. Er stond een lange rit naar Bormio, een stadje in Italië, op ons te wachten. Aan het begin van de rit lag bijna iedereen te slapen. Rond een uurtje of 10 werden de meeste mensen wakker. Daarna werd er muziek geluisterd, Netflix gekeken en gezellig gepraat. De rit verliep voorspoedig totdat we aan het einde nog een omleiding tegemoet kwamen die jammer genoeg zorgde voor 1 uur vertraging. Tijdens de rit kwamen we veel mooie bergen tegen en reden we ook over echte bergwegen. Dit zorgde ervoor dat iedereen het gevoel heeft dat het echt gaat beginnen.

Rond half acht ’s avonds zijn we aangekomen bij het appartement. We zitten met 13 mensen in 2 superluxe appartementen. Elk appartement heeft een eigen wasmachine en een eigen vaatwasser, dit is voor deze excursie zeer bijzonder. In voorgaande jaren was het gebruikelijk dat alle kleding met de hand werd gewassen en alle borden en bestek ook met de hand werden gedaan.  Toen begon het uitladen van de tassen, de fietsen en de boodschappen. Daarna gingen we avondeten. Vandaag aten we de pasta van Bente, Sarah en Jildou. Morgen begint onze eerste echte trainingsrit in de bergen en wij hebben hier onwijs veel zin in!

Olympic Moves 2019

Olympic Moves is de scholencompetitie voor middelbare scholieren. Al jaren doen we daaraan mee met onze school. Elk jaar in november schrijven we ons in voor enkele sporten. Daarna worden er door de organisatie van Olympic Moves wedstrijdpoules gemaakt en in maart en april zijn dan de voorrondes. Win je die dan mag je naar de finale op Papendal.
Dit jaar doen we mee met Hockey, voetbal, handbal, atletiek en frisbee. 4 april was in Alkmaar een voorronde van enkele sporten. Met hockey waren de meisjes klas 3-4 goed bezig. Ze wonnen al hun wedstrijden en mogen dus naar Papendal. Klas 1-2 lukte dat helaas niet, zij werden derde in hun poule.

Ook de handbalsters van klas 1-2 hadden wat pech. De laatste wedstrijd in de poule eindigde in 6-6, daarmee kwamen ze op een gedeelde 2e plaats in de poule. Echter het doelsaldo was iets minder dan de andere nummer twee zodat ze niet naar de kruisfinale konden en dus uitgeschakeld waren.

Atletiek moest naar Apeldoorn. Atletiek bestaat uit een vijfkamp met verspringen, 100 m sprint, kogelstoten, vortex werpen en estafette. Zowel de jongens en meisjes van klas 1-2 en 3-4 wisten zich te plaatsen voor Papendal.

Op 5 april hadden de meisjes van voetbal hun voorronde in Almere. Onder leiding van de coaches uit klas 4 werd er uitstekend gevoetbald. Helaas waren de andere scholen te sterk voor ons zodat er geen team zich wist te plaatsen voor de finale op Papendal.

18 april zijn de laatste voorrondes, voetbal jongens en frisbee. Hopelijk hebben we daar weer wat meer succes.

Havo examenconcert

Wat zijn mijn collega’s van muziek toch een geluksvogels. Elk jaar mogen ze tijdens het examenconcert laten zien wat ze de leerlingen hebben geleerd, mogen ze laten zien hoe de leerlingen naar elkaar toe zijn gegroeid en samen een mooi programma op de bühne zetten. Klas 4 en 5 laten tijdens het examenconcert zien waartoe ze in staat zijn. Wat begint als los zand in klas 4 krijgt gedurende het jaar steeds meer structuur en inhoud. Ontdekken waar een ieder toe in staat is en dat omzetten in een podiumact. Dan veel oefenen om het uiteindelijk op het podium te durven presenteren.

Geen wonder dat je als docent dan enorm trots bent op het resultaat en een traantje moet weg pinken omdat er weer een lichting gaat afzwaaien. Het lijkt mij een feest om dit vak aan deze leerlingen te geven, wie wordt er nu niet vrolijk van samen muziek maken? Wie wordt er nu niet blij als leerlingen dingen doen waar ze plezier en zelfvertrouwen van krijgen. Ze stralend op het podium zien staan en vol overgave zien spelen. Cijfertjes zijn belangrijk op school maar ik denk dat zo’n avond als deze zeker wat extra toevoegt aan de ontwikkeling van de leerling.

Apple Pi(e) of pi (π) dag

14 maart is voor sommige wiskundigen een grote dag, het is dan nationale π dag. Onze wiskunde docent dhr. de Hart geeft daar altijd extra aandacht aan. Maar of het hem om de π te doen is of om de Pie die daar mee samen gaat, weet ik niet. Gisteren was de score in zijn klas 4 appeltaarten!

Maar natuurlijk werd er ook aandacht aan π gegeven. Een wedstrijd getallen achter de komma van π onthouden en opzeggen. Eigenlijk een manier om aan de klas te laten zien (en ervaren) dat je met een trucje heel gemakkelijk heel veel informatie kan onthouden. De truc die dhr de Hart in zijn les toepast is dat je een verhaal van de getallenreeks moet maken. Hij geeft het voorbeeld dat je een huis in loopt en dan allerlei dingen ziet met getallen. π is 3,1415 dus hij begint met zijn verhaal: ik kom mijn huis binnen door 1 deur, ik leg mijn 4 sleutels op het kastje en loop naar de koelkast en pak 1 pak melk, ik drink 5 glazen melk enz.

Winnaar van de competitie werd Lenka met 93 cijfers achter de komma! Een geweldige prestatie en zo zie je dat geheugen goed trainbaar is. Ze verbeterde haar persoonlijke record, na serieus oefenen, met 54 getallen.

Update Da Vinci4Energy

Zoals elk jaar wordt er door leerlingen van 5 vwo bsm een goed doel gekozen waarvoor ze geld in gaan zamelen en in september van het nieuwe schooljaar een berg gaan fietsen. Dit jaar heeft bsm gekozen voor het goede doel Forza4Energy4All. Dit goede doel steunt kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Deze ziekte houdt in dat de kinderen zeer weinig energie hebben en dat ze dus ook niet kunnen sporten. Ongeveer de helft van de kinderen wordt niet ouder dan 12 jaar en ongeveer 75% van de kinderen die wel 12 geworden zijn geworden krijgen niet de kans om volwassen te worden. Wij gaan als bsm klas aan het begin van het volgende schooljaar 3 bergen met de organisatie op fietsen, deze bergen zijn de Montirolo, de Gavia en de Stelvio. Ons streefdoel voor ingezameld geld is boven de €15.000,- en wij zullen al onze moeite erin stoppen om dit geldbedrag te halen!
Bsm organiseert om geld in te zamelen voor dit doel elk jaar een sportdag voor de 1ste en 2de klassen. Deze leerlingen zijn ook onze eerste sponsoren en hebben met zijn allen uitstekend goed geholpen. Ze hebben in totaal een geweldige €5.200,- opgehaald! De klas die het meeste geld had opgehaald van de 1ste jaarlaag is klas 1M met een geweldige €886,30! De klas van de 2de jaarlaag die het meeste geld heeft opgehaald is klas 2U met een prachtige €187,-! Ook hebben we een prijs geregeld voor de leerling die het meeste geld heeft verzameld en dit was Destiny Krajenbrink uit klas 1L en zij had een bedrag van €223,- binnengehaald! De klassen die het meeste geld hebben opgehaald gaan met de hele klas een uur naar Jumpskillz en Destiny krijgt 2 bioscoopbonnen. Wij willen alle klassen onwijs bedanken voor de hulp en steun die zij hebben gegeven.