Kerstsportdagen

Sportdag klas 1 en 2 Da Vinci 2020

Voor de kerstvakantie was het dan zover, onze eerste inzamelactie voor ride4kids!

Een van de grote opdrachten van de BSM klas is om een sporttoernooi voor de onderbouw te organiseren en daarmee geld op te halen voor het goede doel. Taken die er zijn: draaiboekje maken, taken onderling verdelen, uitzoeken welke klassen wanneer moeten spelen, schema’s maken, regels leren, spel leren begeleiden, presentatie voor in de klassen om goede doel te promoten maken, de presentaties geven (ongeveer 20 keer) en enveloppen en sponsorkaarten uitdelen, etc.

Na vele voorbereiding was het eindelijk zover, de eerste sportdag was aangebroken. De leerlingen hadden al veel geoefend met korfbal in de LO les en hadden er zin in. Daarbij hadden ze (bijna) allemaal hun opgehaalde geld voor Ride4kids mee. Rond 8:30 stroomde alle leerlingen van de klassen binnen en kon het eerste toernooi om 8:45 beginnen. Na veel fanatieke, maar sportieve wedstrijden bleek 1A toch echt de beste te zijn en als kleine prijs kregen ze allemaal een koek.

Na een korte pauze waarin de BSM leerlingen en de leraren even wat konden eten en alvast de voorbereidingen konden treffen voor het tweede toernooi, stroomde de volgende leerlingen alweer binnen. Weer konden de kinderen hun enveloppen inleveren bij de BSM leerlingen en begonnen de wedstrijden om 11:45, de leerlingen werden gecoacht door de leraren aan de kant en de BSM scheidsrechters grepen in als het spel niet eerlijk verliep. Na weer een succesvol toernooi, was klas L1 toch de beste. Het laatste toernooi liep weer net zo soepel en na vele wedstrijden bleek 1Q de beste van het laatste toernooi te zijn. De leerlingen gingen naar huis en na het opruimen en een kleine reflectie konden de leraren en de BSM leerlingen, na een sportieve dag ook naar huis. Om de volgende dag weer fris en fruitig klaar te staan.

Uiteindelijk hebben we 6 toernooien georganiseerd voor bijna 500 leerlingen.

Wintersport 2020 Katschberg

Vrijdag 14 februari vertrokken 50 leerlingen uit de bovenbouw voor de school wintersportreis naar Katschberg in Oostenrijk. 5 dagen werd er geboard of geskied op de mooie pistes van de Aineck. In de avond was er een spelprogramma met pubquiz, minute to minute, bordspelletjesavond en een school/wintersportquiz. Iedereen heeft zich prima vermaakt en kan nu lekker de berg af sjezen.

Vrienden van BSM

In 2010 deed het Da Vinci voor het eerst met leerlingen mee aan een fietsevenement voor goede doelen. Dat was Alpe d’Huzes, een geweldige beleving voor leerlingen en begeleiders. Nu beginnen we aan het 10e fietsproject voor het goede doel: Ride4Kids.
https://www.facebook.com/DaVinci4kids2020


Dat eerste project was een sprong in het diepe: hoe pak je dit aan met leerlingen? Hoe kom je aan fietsen? Hoe ga je trainen? Hoe kom je in Frankrijk? Waar slaap je? Hoe financier je dit? Uiteindelijk is het gelukt en zijn we het elk jaar een beetje professioneler gaan aanpakken. De grootste slag werd in 2013 gemaakt met de aanschaf van eigen fietsen en fietskleding. Dit kwam tot stand met behulp van het coöperatiefonds van de #Rabobank. Dit was tevens de eerste stap om donateurs/sponsors te vinden voor ons project. De kosten voor deelname aan een evenement lopen aardig op en om het betaalbaar te houden voor leerlingen hadden we wat hulp nodig. Middels “Vrienden van BSM” zijn er nu een aantal bedrijven die ons elk jaar financieel ondersteunen om dit project mogelijk te maken. Via deze weg zetten wij ze in het zonnetje want mede dankzij hun steun is er inmiddels in al die jaren al 180.000 euro opgehaald voor de verschillende goede doelen. Dit jaar hopen we de grens van 2 ton te overschrijden. Dat onze leerlingen zoveel geld ophalen voor de goede doelen is natuurlijk fantastisch maar het leereffect van zo’n project is misschien nog waardevoller. Leren initiatief nemen, verantwoordelijkheid dragen, leren samenwerken, omgaan met tegenslag, letterlijk je grenzen mentaal en fysiek verleggen, leren doorzetten, creatief zijn en ga nog maar zo door.
Onze dank gaat uit naar:
#NMT:https://www.nmtshipping.com/company/about-us/
#Bakkertravel: https://www.bakkertravel.nl/
#Hilgers: https://www.hilgers.nl/
#deGraafgroep: https://www.degraafgroep.nl/
#Groenhart: https://www.groenhart.nl/
#BimBam: https://www.bim-bam.nl/
#KlaverGiant: https://www.giant.nl/
#YellowBrick: https://www.yellowbrick.nl/
#Reiskundig: https://www.reiskundig.nl/
#Kinderergotherapie: https://www.kinderpraktijksamsam.nl/
#Hazet: https://www.hazet.igefa.nl/
#Beekhovenbikes: https://beekhovenbikes.nl/
#Bertjonk: https://www.bertjonk-autoverhuur.nl/
#Plasticrecycling: https://www.plasticrecyclingamsterdam.nl/

Magazine Forza4energy digitaal te lezen

De nieuwe groep BSM-leerlingen is alweer bezig met de volgende actie voor het goede doel (DaVinci4Kids) en de teller staat al op meer dan 8000 euro. Maar afgelopen september hebben de BSM-leerlingen van 6 ath een succesvolle actie gedaan voor Forza4energy4all. Ze hebben daarbij meer dan 17.000 euro opgehaald voor onderzoek naar medicijnen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte en als tegenprestatie enkele zware klimmen in de Alpen gedaan. Van deze belevenis hebben ze een mooi magazine gemaakt dat digitaal te lezen is, klik hier om de link te openen.

Excursieweek

In september was de eerste excursieweek, vele klassen zijn toen op 1 of meerdaagse excursies geweest. De week voor kerst is ook een excursieweek. Klassen die in september niet zoveel excursies of speciale activiteiten hadden kwamen nu meer aan hun trekken. Museum bezoek, Stopera bezoek, Artis, Synagoog, Münster, Parijs, Londen en sportdagen stonden onder andere op het programma.

In deze week was 4 havo voor het vak CKV in de Stopera. Een leuke rondleiding door het gebouw, we kwamen op plekken waar het normale publiek nooit komt. Er werden decors in elkaar gezet, we hebben spitzen gepast, nepbloed gezien. Ook hebben we op dezelfde plaatsen als de koninklijke familie gezeten, een mini balletworkshop gehad en zelfs even op het podium gestaan.

De derde klassen gingen naar de kerstmarkt in Münster. De leerlingen reden om 10.30 uur van school en kwamen rond 12.30 uur aan. Ze mochten langs alle kerstmarkten en lekker rondkijken. Voor het vak Duits hadden de leerlingen een vlog opdracht gekregen voor een project dat ze aan het doen zijn. Het avondeten was natuurlijk een ongezonde vette hap met brattwürst. Je bent maar één keer op een Duitse kerstmarkt, toch? Rond 17 uur gingen ze weer met de bus naar huis, tijdens de rit was het heel gezellig met het zingen van kerstliedjes. Een soort bus-kerst-sing-a-long.

De BSM klas van 5 ath organiseerde 2 sportdagen voor klas 1 en 2 om geld op te halen voor hun goede doel: Ride4Kids. In totaal organiseerde ze 3 korfbaltoernooien voor klas 1 en 3 basketbaltoernooien voor klas 2. De klas die straks het meeste geld opgehaald heeft mag als beloning naar Jumpskillz. Voor de BSM leerlingen een leerzame dag, hadden ze alles goed voorbereid? Het liep allemaal perfect en de paar kleine foutjes die er waren werden vakkundig opgelost.

Achter de schermen van de docentenmusical

Vrijdag 29 november was het dan eindelijk zo ver, de docentenmusical. Een kleurrijke uitvoering van Aladdin met eigentijdse muziek. De opbrengst van deze fantastische uitvoering ging naar ons doel: Ride4kids. Een stichting die zich inzet voor kinderen met een stofwisselingsziekte. Als tegenprestatie moesten een aantal leerlingen van BSM heeft de lunch verzorgd en een aantal anderen het diner.

Voor de docentenmusical, die de docenten hebben opgevoerd met als doel geld op te halen voor Ride4Kids, moest natuurlijk wel geoefend worden. Hiervoor moesten ze een goede maaltijd in hun maag hebben om optimaal te kunnen presteren. Toen zij op zondag gingen repeteren, zijn wij met enkele 5 BSM leerlingen de lunch voor de leraren gaan voorbereiden. We hadden een boodschappenlijstje gemaakt en we zijn naar de supermarkt gegaan om alle producten in te slaan om de lunch te maken.

Toen we terugkwamen op school zijn we gelijk aan de slag gegaan met de tafel dekken en alles klaar te zetten. We hebben de soep op het vuur gezet en zijn begonnen met de broodjes snijden en de salade maken. Toen de docenten klaar waren met het eerste deel van hun repetitie, hebben we al de broodjes, het beleg, de salade en de soep op tafel gezet en konden de docenten genieten van deze heerlijke maaltijd.

Het diner voorbereiden begon met een groep die boodschappen ging doen en 2 leerlingen die de keuken en aula BSM- proof gingen maken. Vervolgens kon het koken gaan beginnen. Het klaarmaken van het eten ging gesmeerd en het eten stond op de afgesproken tijd klaar. Het enige nadeel was dat de generale repetitie van de docenten een beetje uitliep (lees: 45 min) waardoor de meeste docenten niet echt konden genieten van hun heerlijk eten maar ja ‘the show must go on’.

Tijdens de voorstelling was de taak van de BSM -leerlingen om te ondersteunen daar waar nodig. Zo stonden er een aantal in de backstage om te ondersteunen en aan het eind van elke voorstelling stonden de BSM- leerlingen achter een kraampje om donaties te ontvangen en extra informatie te geven.

De docenten waren super zenuwachtig en dat was voor de leerlingen wel grappig omdat ze het eens van de andere kant konden zien. Het leek wel het omgekeerde van de toetsweek. Na een rommelige generale repetitie waren de voorstellingen zelf van hoogstaand niveau. Het publiek vond het geweldig en dat bracht ook een fijne sfeer met zich mee achter de schermen. Aan het eind van elke voorstelling stonden alle BSM leerlingen achter de stand om extra informatie te geven en donaties in ontvangst te nemen. Dit werkte super goed want we hebber er maar liefst €340,- mee opgehaald. Dit is natuurlijk een super start van het BSM ride4kids project.  Dit was een super begin van de inzamelacties en we kunnen niet wachten om verder te gaan in dit proces.

Jubileum jaar goede doelen project BSM

Het is weer zover, 5 BSM gaat aan het goede doelen project werken. Dit jaar is het goede doel waar wij voor hebben gekozen Ride4Kids. Dit jaar is echter een bijzonder jaar. Niet alleen is het de grootste klas tot nu toe, het is ook nog eens het jubileum jaar. 10 jaar het goede doelen project van BSM 5ath. Naast natuurlijk de sportieve prestatie moeten wij ook dit jaar ons bezig houden met sponsoracties, trainingsschema’s en zo veel mogelijk geld inzamelen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte.

Maar wat is Ride4kids nou eigenlijk precies voor een goed doel?

Ride4Kids haalt geld op voor onderzoek naar een medicijn voor kinderen met een energie-stofwisselingsziekte. De farmaceutische industrie heeft hier geen geld voor over omdat de groep kinderen te klein is. Bij kinderen met een energie-stofwisselingsziekte gaat er door een of meerdere fouten in het DNA iets mis met het omzetten van voeding naar energie. De energie-fabrieken van het lichaam, mitochondriën genaamd, werken niet goed. Hierdoor krijgt het lichaam onvoldoende energie om goed te kunnen functioneren. De delen van het lichaam die de meeste energie nodig hebben zoals de hersenen, het hart, de lever en de spieren worden het zwaarst getroffen. Dit kan aanleiding geven tot ernstige vermoeidheid, beroertes, epilepsie, doofheid, diabetes en hartfalen. De meeste kinderen met deze ziekte worden niet ouder dan 16 jaar. Voor meer informatie over Ride4Kids kijk op de website.

In de eerste paar lessen werden wij in groepjes verdeeld en moeten we ons verdiepen in het aangewezen goede doel. Uiteindelijk gingen we stemmen over wat onze voorkeur had, dit is Ride4kids geworden. Dit is voor de school geen onbekend doel want het is al 2 keer eerder gedaan, in 2016 en in 2018. Nu is het dus aan ons.

Toen begon het echte werk pas, want de eerste inzamelacties staan al voor de deur. De docentenmusical en de sportdagen van klas 1 en 2. Onze taak hier is om hier aandacht en geld voor Ride4kids te verkrijgen. Bij de sportdagen is de bedoeling dat de kinderen zo veel mogelijk geld inzamelen voor Ride4kids. De klas die het meeste geld ophaalt krijgt daar uiteraard een beloning voor. Bij de docentenmusical is het iets anders. De docenten voeren een Oscar-waardig optreden op en als tegenprestatie moeten de leerlingen van BSM tijdens de repetitie een lunch en voorafgaand van de voorstellingen het diner te verzorgen. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar Ride4kids.

Wilt u ons wat van dichterbij volgen?

Dat kan via Instagram

https://www.instagram.com/davinci4kids/

En via facebook https://www.facebook.com/DaVinci4kids2020/?modal=admin_todo_tour

Helpt u ons naar de top van de berg?

U kunt nu alvast doneren via onderstaande link.

https://www.ride4kids.nl/category/team-davincicollege/

Survival 2020

Voor iedereen die het leuk lijkt om een weekend sportief zijn of haar grenzen te verleggen, organiseren we ook dit jaar weer een Survivalweekend in de Belgische Ardennen. Geheel op vrijwillige basis, niet in klassenverband, maar wel met docenten en medeleerlingen van het Da Vinci College. Ploeteren door de blubber op een mountainbike, klimmen door de toppen van de bomen, naar beneden tokkelen, rotsklimmen en natuurlijk abseilen! 

Onderdak vinden we in de groepsaccommodatie Adventure Hill van PBN. Vrijdag 17 april 2020 rijden we vroeg in de middag vanaf school met een touringcar naar de Ardennen. Deze touringcar blijft het weekend bij ons en brengt ons zondagmiddag weer thuis. 

Inclusief een BBQ op zaterdag, verzekering, materiaal en de professionele begeleiding van PBN kunnen we deze Survival aanbieden voor € 225,- pp. mits er 45 leerlingen mee gaan. Er is plaats voor maximaal 64 deelnemers. In het geval van maximale deelname zal de prijs iets gunstiger uitvallen. 

Belangrijk om je te realiseren is dat de Da Vinci Survival 2020 geen verplichte schoolactiviteit is maar een vrijwillige activiteit met leerlingen en docenten van het Da Vinci College. Omdat het een sportief programma betreft waarin de veiligheid ten alle tijden gewaarborgd moet zijn, zullen er met name ten aanzien van de nachtrust enkele “schoolse” regels gelden. Bij deelname verwachten we dan ook van iedereen een maximale inzet om die regels na te leven. 

Als je meewilt kun je je vanaf maandag 30 september inschrijven via de QR-code die hier onderaan het artikel om 18.00 uur zal worden geplaatst. Inschrijvingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.  

Donderdag 10 oktober zullen we beslissen of de reis doorgaat en volgt voor de survivors van dit jaar verdere informatie! 

Update 11 oktober: Gisteren hebben we de reis geboekt – alle 64 bedjes zijn bezet. Inschrijven kan nog wel voor het geval er afmeldingen komen. Je wordt dan op een wachtlijst geplaatst.

Nieuwe locaties tijdens de excursieweek

Vorig jaar gingen de leerlingen van 5 havo met een bèta pakket nog naar Engeland, dit jaar is gekozen voor het Zwarte Woud in Duitsland. Of dat met de Brexit te maken heeft weet ik niet maar in ieder geval was het weer een mooie trip. Maandagochtend 9 september zijn ze vroeg vertrokken om af te reizen naar het prachte Zwarte Woud in Zuid-Duitsland. Op zo’n 50 km vanaf de Zwitserse grens en midden in de bergen stond de kampeerboerderij waar zij vier nachten hebben geslapen. De activiteiten stonden in het teken van persoonlijke ontwikkeling, het beter leren kennen van elkaar in de examenklas en bevatte educatieve informatie die paste bij de bètavakken.

4 Havo BSM ging afgelopen jaren een weekend naar Biddinghuizen om mee te doen met de Mudmasters. Dit jaar is er contact gelegd met de organisatie van de Braverun in Helmond. Deze organisatie organiseert een obstakelrace en onze leerlingen volgen daar een uitgebreid programma over hoe je een evenement opzet, hoe je obstakels ontwerpt en hoe je ze bouwt. Vrijdag hebben ze geholpen met het bouwen van het parcours, zaterdag zijn ze begeleider en zondag doen ze zelf mee.

Volg 4 havo BSM op hun excursie

Middels de app Polarsteps kun je de klas op hun werkweek volgen. 4 havo doet mee met een obstaclerun in Helmond. Ze zijn woensdag vertrokken en krijgen eerst een voorlichting over het evenement. daarna doen ze allerlei samenwerkingsopdrachten en spelletjes. Vervolgens helpen ze met opbouwen van de hindernissen en staan ze zaterdag bij het evenement als begeleider bij een onderdeel. Zondag gaan ze zelf aan de bak en lopen ze het parcours. Volg ze op Brave Obstacleproject