Olympic Moves 2019

Olympic Moves is de scholencompetitie voor middelbare scholieren. Al jaren doen we daaraan mee met onze school. Elk jaar in november schrijven we ons in voor enkele sporten. Daarna worden er door de organisatie van Olympic Moves wedstrijdpoules gemaakt en in maart en april zijn dan de voorrondes. Win je die dan mag je naar de finale op Papendal.
Dit jaar doen we mee met Hockey, voetbal, handbal, atletiek en frisbee. 4 april was in Alkmaar een voorronde van enkele sporten. Met hockey waren de meisjes klas 3-4 goed bezig. Ze wonnen al hun wedstrijden en mogen dus naar Papendal. Klas 1-2 lukte dat helaas niet, zij werden derde in hun poule.

Ook de handbalsters van klas 1-2 hadden wat pech. De laatste wedstrijd in de poule eindigde in 6-6, daarmee kwamen ze op een gedeelde 2e plaats in de poule. Echter het doelsaldo was iets minder dan de andere nummer twee zodat ze niet naar de kruisfinale konden en dus uitgeschakeld waren.

Atletiek moest naar Apeldoorn. Atletiek bestaat uit een vijfkamp met verspringen, 100 m sprint, kogelstoten, vortex werpen en estafette. Zowel de jongens en meisjes van klas 1-2 en 3-4 wisten zich te plaatsen voor Papendal.

Op 5 april hadden de meisjes van voetbal hun voorronde in Almere. Onder leiding van de coaches uit klas 4 werd er uitstekend gevoetbald. Helaas waren de andere scholen te sterk voor ons zodat er geen team zich wist te plaatsen voor de finale op Papendal.

18 april zijn de laatste voorrondes, voetbal jongens en frisbee. Hopelijk hebben we daar weer wat meer succes.

Nationale pannenkoekendag

Afgelopen vrijdag was het nationale pannenkoekendag en klas 1M vond dat die dag wel even gevierd moest worden. Nu hebben ze geluk dat ze een lo docente als mentor hebben die dat dan wel heel speciaal voor ze maakt. Het begon met voetballen in het donker, al de ramen in het gymlokaal werden afgeplakt en met speciale glow in the dark bandjes en een glow in the dark voetbal werd er een toernooi gespeeld. Hoe ze de stand bijhielden…..geen idee. Hoe ze de scores op het bord konden bijhouden in het donker…..geen idee. Maar ik denk dat het niet belangrijk was wie er eerste werd. De lol tijdens het spel was geweldig en na afloop werd er gezamenlijk pannenkoeken gegeten.

Wintersportreis Gerlitzen 2019

Zaterdag 16 februari vertrokken 50 leerlingen uit de bovenbouw met 5 docenten naar Gerlitzen in Oostenrijk voor de jaarlijkse sportieve wintersportreis.

Gerlitzen ligt in Karinthië, bijna tegen de Sloveense grens aan. Een klein skigebied met veel kans op mooi weer. En dat werd het ook, elke dag een strak blauwe hemel en prima sneeuwcondities. De leerlingen hebben genoten en veel plezier gemaakt. De foto’s en video geven een aardig beeld wat er in deze week is gebeurd. Veel kijkplezier. 

Update Da Vinci4Energy

Zoals elk jaar wordt er door leerlingen van 5 vwo bsm een goed doel gekozen waarvoor ze geld in gaan zamelen en in september van het nieuwe schooljaar een berg gaan fietsen. Dit jaar heeft bsm gekozen voor het goede doel Forza4Energy4All. Dit goede doel steunt kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Deze ziekte houdt in dat de kinderen zeer weinig energie hebben en dat ze dus ook niet kunnen sporten. Ongeveer de helft van de kinderen wordt niet ouder dan 12 jaar en ongeveer 75% van de kinderen die wel 12 geworden zijn geworden krijgen niet de kans om volwassen te worden. Wij gaan als bsm klas aan het begin van het volgende schooljaar 3 bergen met de organisatie op fietsen, deze bergen zijn de Montirolo, de Gavia en de Stelvio. Ons streefdoel voor ingezameld geld is boven de €15.000,- en wij zullen al onze moeite erin stoppen om dit geldbedrag te halen!
Bsm organiseert om geld in te zamelen voor dit doel elk jaar een sportdag voor de 1ste en 2de klassen. Deze leerlingen zijn ook onze eerste sponsoren en hebben met zijn allen uitstekend goed geholpen. Ze hebben in totaal een geweldige €5.200,- opgehaald! De klas die het meeste geld had opgehaald van de 1ste jaarlaag is klas 1M met een geweldige €886,30! De klas van de 2de jaarlaag die het meeste geld heeft opgehaald is klas 2U met een prachtige €187,-! Ook hebben we een prijs geregeld voor de leerling die het meeste geld heeft verzameld en dit was Destiny Krajenbrink uit klas 1L en zij had een bedrag van €223,- binnengehaald! De klassen die het meeste geld hebben opgehaald gaan met de hele klas een uur naar Jumpskillz en Destiny krijgt 2 bioscoopbonnen. Wij willen alle klassen onwijs bedanken voor de hulp en steun die zij hebben gegeven.

 

 

The noble art of self-defence

Zojuist hebben de 5HAVO BSM leerlingen hun tweede les schermen erop zitten. Voor het vak BSM dient er in alle domeinen van de sport te worden verdiept, deze periode was het de beurt aan zelfverdediging. Tot de verbeelding spreken al snel judo, boksen en karate. Echter zitten er in schermen eveneens veel aspecten die de leerling na laten denken over het ontwijken, verdedigen, aanvallen en controleren van de tegenstander. Les 1 stond in het teken van materiaalkennis, grondbeginselen en een ‘deathmatch’ tussen alle leerlingen vs. de leraar. In de afsluitende les maakte de leerlingen kennis met de verschillende wapens (sabel, degen of floret), aanvals -en verdedigingstechnieken en de puntentelling. Een verfrissende kijk op zelfverdediging, een gedreven docent van de schermvereniging En CAVENT (Martijn bedankt!) en enthousiaste leerlingen maakte dit tot 2 mooie lessen. Nu mogen de leerlingen zich opmaken voor de laatste BSM-periode en het assessment gesprek, succes allemaal!

BSM start nieuw goede doelen project

Ieder jaar kiest 5 ath BSM een nieuw goed doel uit waar ze geld voor gaan ophalen. Naast het geld ophalen voor het goede doel moet er ook een sportieve fietsprestatie aan gekoppeld zijn. In 2010 is met deze werkwijze gestart en inmiddels zijn er 8 projecten uitgevoerd. 2x is er deelgenomen aan de evenementen: Alpe d’Huzes, Groot verzet tegen kanker en Ride4Kids. Daarnaast 1x met de Stelvio Challenge en de Alpentocht meegedaan. In totaal hebben de leerlingen voor deze projecten meer dan 160.000 euro opgehaald. Een prestatie waar we trots op zijn. Naast het geld ophalen zijn ook enkele bekende bergen uit de tour de France beklommen. De Tourmalet, de Aubisque, de Ventoux, Alpe D’Huez, de Gavia en de Stelvio zijn allemaal bedwongen door onze leerlingen.

Hoe gaat zo’n project nu in zijn werk? In september kregen wij een onderzoeksopdracht. Zoek op internet fietsevenementen die geld ophalen voor een goed doel en ga bekijken of wij daar als BSM klas aan mee kunnen doen. Wij moesten uitzoeken of het evenement in de goede periode valt, of het geld goed besteed wordt, of het een aansprekend doel is en of de fietsprestatie geleverd moet worden wel haalbaar is. De klas werd in groepjes verdeeld en elk groepje deed een eigen onderzoek dat uiteindelijk aan de klas gepresenteerd werd. Na deze presentaties kozen we uiteindelijk gezamenlijk welk evenement we aan mee wilden doen.

De uiteindelijke keuze is gevallen op Energy4All. Deze organisatie zamelt geld in om kinderen met een stofwisselingsziekte te helpen. Kinderen die deze ziekte hebben worden niet heel oud. Ze hebben zeer weinig energie omdat hun energiecentrales in hun lichaam, de mitochondriën, niet goed werken. Langzaam nemen de verschillende lichaamsfuncties in kracht af of vallen helemaal uit. Meer dan de helft van de kinderen die deze ziekte krijgen worden niet ouder dan 10 jaar. Voor deze ziekte is er een medicijn maar dat moet nog uitvoerig getest worden voordat het gebruikt mag worden. Daar wordt nu veel onderzoek naar gedaan en Energy4All helpt met de financiering van dit onderzoek.

Het evenement waar wij mee aan gaan doen heet Forza4Energy4All. In september 2019 gaan we 3 dagen lang fietsen in de Italiaanse Alpen. Tijdens deze drie dagen beklimmen we de Gavia, de Mortirolo en de Stelvio. In maart beginnen we met de fietstrainingen tijdens de lessen BSM en in de zomer trainen we gewoon thuis door. We schrijven ons eigen trainingsprogramma, dat is ook een opdracht voor het vak BSM.

In de tussentijd moeten we nu activiteiten organiseren om geld voor het goede doel te verzamelen. We hopen dat de leerlingen van onze school ons daarbij helpen. De eerste actie is de kerstsportdag voor klas 2. We zijn alle klassen afgegaan en hebben ons project gepresenteerd. Nu hopen we dat ze allemaal sponsoren voor een paar euro zoeken. In januari doen we hetzelfde voor klas 1, zij hebben een korfbalsportdag. Ook zij gaan letterlijk energie geven om onze doelgroep te helpen met het ontwikkelen van een medicijn.

Daarnaast gaan we nog veel meer doen, ons uiteindelijke doel is om meer dan 15.000 euro op te gaan halen. Help ons en doneer op: Forza4Energy4All

Volg ons op Facebook

 

 

 

 

 

 

BSM steekt kerstverlichting op de koemarkt aan.

Afgelopen zaterdag was de opening van de wintermarkt op de koemarkt. Om het evenement te starten werd de kerstverlichting op een duurzame manier ontstoken. Door middel van fietsen werd er energie opgewekt en werd de wintermarkt door wethouder Hegger geopend. Op de voorste rij deden onze BSM leerlingen mee die dit jaar aan een fietsproject gaan werken. Ze gaan acties organiseren om geld op te halen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte.

Tijdschrift Pyreneeën Challenge klaar

In september hebben de leerlingen van 6 ath BSM hun Challenge volbracht. Ruim een jaar aan het project voor het goede doel gewerkt: geld ophalen voor kinderen met een stofwisselingsziekte en trainen voor de sportieve uitdaging in de Pyreneeën. Uiteindelijk hebben ze 18.000 euro opgehaald en de toppen van de Aubisque en de Tourmalet bedwongen. Van deze reis is een mooi tijdschrift gemaakt, middels deze link kunt u een kijkje nemen.

 

 

Sportdagen atletiek

Traditioneel staat de week voor de herfstvakantie in het teken van de atletieksportdagen. Op maandag klas 3 en onder het genot van een heerlijk zonnetje werd er fanatiek bewogen. Klapstuk van de dag is altijd de 10x100m estafette en dit jaar won klas 3P in een tijd van 2.22.35. Klas 3S werd tweede en 3D maakte het podium compleet. Dani Bosch won de 3000m bij de jongens in een tijd van 12.45 en bij de meisjes was Manoe van Zoest in 13.26 de winnares.

Dinsdag was klas 1 aan de beurt. Wederom prachtig weer en ideale omstandigheden voor een atletiekdag. De leerlingen werkten een 6kamp af, balgooien, verspringen, kogelstoten, 400m sprint, 80m sprint en 60m horden waren de onderdelen. Daarnaast de estafette, 10x100m die gewonnen werd door klas 1M in 2.33.56. Klas 1B werd tweede en 1A derde. De 3000m werd bij de jongens gewonnen door Mathijs Stoelinga in 12.11 (sneller dan klas 3!) bij de jongens en door Brenda Vos in 14.35 bij de meisjes.

Woensdag was het de dag van de grote jongens en meisjes. de bovenbouw maakte zijn opwachting. Deze leerlingen lopen allemaal een 100m en 400m en daarnaast maken ze 3 keuzes uit de andere 6 disciplines (hoogspringen, horden, kogelstoten, hink stap sprong, speerwerpen en verspringen). Ook hier is de estafette natuurlijk het hoogtepunt van de dag. Uit elke klas wordt een team van 4 sprinters geformeerd, deze lopen dan een 4x100m estafette tegen de andere klassen. Mooi om te zien dat dan niemand onder wilt doen voor de ander en zijn beste beentje er voor zet. Bij de 5e klas jongens was de volgorde: 5P in 50.56 , 5R en 5Q. Bij de meisjes: 5Q in 1.00.08 en vervolgens 5R en 5P. Klas 4 was 4C de winnaar in 51.18 en 4S tweede en 4P derde. Bij de meisjes was 4Q de winnaar met een nieuw schoolrecord van 56.06. Klas 4R was tweede en 4C derde.

Donderdag was de laatste sportdag en klas 2 mocht nu aan de bak. Het programma was gelijk aan de andere onderbouwklassen en ook hier weer de estafette. Klas 2Q won in 2.30.91 en klas 2C en 2A werden respectievelijk tweede en derde. De 3000m werd bij de jongens gewonnen door Sem van den Hoogen in 12.24 en bij de meisjes door Nienke de Jonge in 13.45.

 

Aanmelding voor Survival 2019

Het gaat weer gebeuren! In april 2019 gaan we een weekend survivallen in de Ardennen! Geen schoolreisje maar een uitdaging voor sportievelingen die de elementen willen trotseren. In het gezelschap van medeleerlingen en docenten en onder de professionele begeleiding van buitensportorganisatie PBN.

  • Wie? Leerlingen van het Da Vinci College uit klas 3 of hoger
  • Wanneer? Vrijdag 12 april – zondag 14 april 2019
  • Waar? Adventure Hill, Rendeux, België
  • Hoe? Vanaf maandag 29 oktober 18.00 uur staat de aanmelding open via een link en QR-code die hier op de codex zal worden vrijgegeven. (Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst)

Update: Alle bedjes voor de survival 2019 zijn geboekt. Inschrijven kan nog wel maar betekent dat je op de reservelijst wordt geplaatst.

– link Aanmelding Survival 2019