BSM bereikt mijlpaal!

In 2010 was het eerste goede doelen project voor BSM. In de 5e klas werd er ingeschreven voor Alpe D’Huzes en moesten de leerlingen van deze klas aan de bak om sponsorgeld binnen te halen. Dat lukte heel goed en er werd €30.000,- opgehaald. In de jaren daarna werden er aan verschillende andere projecten voor goede doelen gewerkt. Dit jaar deed 5 havo BSM ook een duit in het zakje met de actie voor Fleur.
De huidige klas 5 VWO BSM is druk bezig voor Groot verzet tegen kanker. In september moet de Mont Ventoux bedwongen worden en de opbrengst van de klas gaat deels naar het KWF en naar het inloophuis “Wij allemaal” .
In de 6 jaar dat er actie is gevoerd is er nu €100.000 euro opgehaald, voorwaar geen geringe prestatie. Natuurlijk gaat BSM door met actie voeren en staat de volgende BSM klas al weer te trappelen van ongeduld om hun acties te organiseren en een sportief doel te bepalen.

Bericht van de Berg, epiloog: Ventoux, the movie

Beleef het nu allemaal alsof je erbij was! Ventoux, the movie.
Volg de bikkels van 5V BSM (tegenwoordig 6V) bij de afronding van hun BSM-project; de beklimming van Mont Ventoux.
Kruip in die helmcamera en ontbijt met ze, train met ze, en beleef het glorieuze moment op de kale berg.
Nu, hier, in dit theater:

Bericht van de Berg, episode 5: De Top

Vrijdag 6 september 2013

DAAR WAS HIJ DE EINDELIJK: DE GROTE DAG!

Vanochtend gingen de wekkers om 7 uur, want om half 8 moesten we ontbijten. Om zoveel mogelijk energie op te slaan, gingen we stevig ontbijten. Na het ontbijt nog allemaal even snel naar het toilet, want de zenuwen gierden door het lijf. Vervolgens maakten wij ons klaar voor het vertrek naar de start.

Bij de start aangekomen stonden er al meer dan 400 fietsers gereed om de Kale Berg te bedwingen. Ook bij de fietsers werd er voor de start een minuut stilte gehouden. Dit was net als gister een speciaal moment waarbij er toch wat traantjes gelaten werden. Ook voor vele van ons was dit een emotioneel moment. De laatste secondes werden afgeteld en we konden van start.

De eerste vijf kilometer reden wij als groep naar boven. Na deze nog niet zulke zware kilometers kwam het begin van het bos. In het bos liep het stijgingspercentage al snel op. Bij de beklimming vanaf Bedoin is het bos het zwaarste stuk. Na drie kilometer in het bos gereden te hebben, kwamen wij bij de eerste stop. Hier konden wij genieten van een stukje banaan en een krentenbol, ook werden de bidons bijgevuld.

Na enkele minuten pauze vertrokken we naar Chalet Reynard, waar de tweede waterpost zich bevond. Maar hiervoor moesten wij eerst de rest van het bos zien door te worstelen. Dit was voor velen een erg zwaar stuk. Dit kon je vooral zien aan de deelnemers die af en toe moesten pauzeren of lopen. Gelukkig konden wij allemaal blijven fietsen en kwamen we bij Chalet Reynard aan waar de familie van Maike ons tot het laatste stukje aanmoedigden. Bij Chalet Reynard genoten we van ons banaantje, water en krentenbol. Wanneer de groep weer compleet was begon de rit naar de top. Ook deze verliep eigenlijk zonder grote problemen. Natuurlijk was het zwaar, maar het lijden was maar voor even. De top was in zicht en die trok ons naar hem toe. Bij de top stonden er heel veel mensen die een haag vormde waar we doorheen fietste. Ook de familie van Maike, Tijs en Thimo waren er. Wat echt een verassing voor ons allemaal was, was dat de ouders van Wiktoria er ook waren. Die waren stiekem hier heen gekomen.

Nadat iedereen op de top was aangekomen gingen we wat drinken bij Chalet Reynard met zijn allen. Voor Peter van Diepen en Tijs was dit van korte duur, want die gingen nog een keer. De rest bleef nog even lekker zitten en praatte na over de tocht. En ze dachten na over of ze door wilde gaan met fietsen. Ook werd de conclusie gesteld, dat het een geweldig avontuur is geweest. Iedereen is hartstikke blij dat ze naar boven zijn gefietst. Na dat we waren uitgepuft daalde we af naar Bedoin en gingen we naar de camping. Toen we op de camping kwamen begon het keihard te regenen en waren we toch wel een beetje ongerust over Tijs en Peter, maar gelukkig kwamen die ook terug. Ze waren wel nat geregend, maar hadden een goede beklimming gehad en een mooie tijd gereden.

Het enige wat we nog moeten doen is de tassen inpakken, fietsen schoonmaken en de bus inpakken. Als dat klaar is kunnen we vanavond heerlijk uiteten met zijn allen.

Bericht van de Berg, episode 4: Ventoux 4 training

Trainingsdag 3, begon weer volgens ritueel met het ontbijt om half negen. Dat weer top was verzorgd door Peter van Diepen. De derde training… Bij het ontbijt was er spanning aanwezig over wat ons vandaag te wachten stond. Peter van Diepen had namelijk als derde training de beklimming van de Mont Ventoux vanuit Malaucene op het programma gezet. Nadat we van ons croissantje en baguette hadden genoten was het toch alweer tijd om ons klaar te maken.
Om 10 uur vertrokken we eerst naar Bedoin, daar moesten we namelijk onze fietskleding voor vrijdag ophalen. Nadat we allemaal een passend setje kleding hadden, vertrokken we richting Malaucene. Om bij Malaucene te komen moesten we eerst de Col de Madeleine over, maar dat was een makkie. Eenmaal in Malaucene aangekomen kon de klim van de Mont Ventoux beginnen. We hadden allemaal geen idee wat ons te wachten stond…
Vanaf de eerste meters moesten we er tegen aan. De Mont Ventoux was anders dan we hadden verwacht. De wegen waren breed en er zaten weinig bochten in de klim. Vele van ons moesten grenzen verleggen op de berg. Na een paar kilometer was het duidelijk dat we nog een lange zware weg te gaan hadden. Gelukkig konden we elkaar goed steunen en aanmoedigen. Dit zorgde ervoor dat iedereen de top haalde. Wat helemaal super was, was dat in de laatste bocht familie van Tijs en Thimo stond. Het laatste stuk van de klim was weer een stijl stuk van 10% en daar konden we allemaal die aanmoedigingen goed gebruiken. Door die aanmoedigingen was het een eitje om het laatste stukje naar boven te fietsen. En als je dan eenmaal boven bent.. Is dat een geweldig gevoel!
Bovenop de berg feliciteerden we elkaar met de eerste beklimming. Daarna genoten we samen met de familie van Thimo en Tijs van een heerlijk drankje en een lekkernij. Wat helemaal leuk was, was dat de moeder van Thimo trakteerde. Nadat we even hadden uitgerust begonnen we met dalen. In de afdaling vergeet je de beklimming gelijk. Wat is dat dalen gaaf! Ook kwamen wij erachter dat je goed op moet passen. Tijdens onze afdaling gebaarde andere renners ons vaart te minderen voor een bocht. Na de bocht werd het duidelijk waarom… Een ongeluk. Een wielrenner was met te hoge snelheid een haarspeld bocht ingegaan en daardoor uit de bocht gevlogen tegen de rotswand aan. Gelukkig kwamen wij zonder problemen beneden.
Beneden aangekomen gingen de leraren nog even boodschappen doen en wij gingen terug naar de camping. Jammer genoeg waren ze de kip vergeten… maar Thimo en Tijs waren zo lief om nog even terug te fietsen en kip te halen. Na een lekker diner bestaand uit Bami, is het nu bedtijd voor ons.

Bericht van de Berg, episode 3: 1700 hoogtemeters

 

3 september 2013

De dag begon met een heerlijk ontbijtje met een lekker gekookt eitje en een Frans stokbrood. Bij het ontbijt werd de tocht van de dag besproken. Het zou een tocht gaan worden van 60 km met ongeveer 1700 hoogtemeters. Nadat we het ontbijt achter de kiezen hadden maakten we alles gereed voor vertrek.

Om 10 uur vertrokken we, we begonnen met een afdaling richting het dorpje Villes sur Auzon. Vanaf daar begon de klim, de Gorges de la Nesque. Dit was een klim van ongeveer 19 km met een licht stijgingspercentage. Gedurende de klim konden we genieten van het prachtige Franse landschap. Onderweg konden we onze taalknobbels ook verbeteren, we kwamen namelijk veel andere wielrenners tegen van verschillende nationaliteiten, waarmee we leuke gesprekken hadden. Op de top van de Gorges de la Nesque zijn wij even gestopt en hebben we genoten van het uitzicht, ook werden er een paar plaatjes geschoten. Vanaf de top begonnen wij aan de afdaling naar Monieux. Monieux was een gezellig oud Frans plaatsje, waar wij op een terrasje wat hebben gedronken. Ook konden de bidons gevuld worden bij de fontein. Nadat meneer van Diepen klaar was met socializen met een stel Canadese fietsers, konden wij onze weg vervolgen. Meneer van Diepen had de route uitgestippeld en vanaf Monieux zouden wij een stukje afsnijden. Dit stukje afsnijden…. Bleek echter zwaar tegen te vallen, met een gemiddeld stijgingspercentage van 15% bleek dit kleine stukje een echte kuitenbijter. Gelukkig kwamen we allemaal met de fiets boven. Nadat we een slokje water hadden genomen fietsten we naar de top van de Notre Dame des Abeilles. Vanaf daar begon het dalen via Flassan naar Bedoin. Deze lange afdaling was een goede voorbereiding op de afdaling van de Mont Ventoux vrijdag.

Op de camping aangekomen zetten we onze fietsen aan de kant en kon de relaxmodus aan. We namen lekker wat te snoepen en daarna ging iedereen zijn eigen ding doen. De één ging fietsenmaker spelen en de anderen gingen hun eigen gang. Om half acht hebben wij genoten van een heerlijk diner gekookt door Maike, Inger, Jessica en Wiktoria. Al met al was dit een leuke maar zware dag.

Bericht van de Berg, episode 2: Madeleine

Maandag 2 september

De dag begon vandaag met een heerlijk ontbijtje dat was klaargemaakt door de Petertjes. Nadat wij hadden gegeten en ons klaar hadden gemaakt, begonnen wij vol goede moed aan onze eerste fietstocht in Frankrijk. De route, die mijnheer van Diepen had uitgestippeld, bevatte drie kleine klimmetjes. Col de la Madeleine, Col de la Chaine en Col de Suzette waren de drie topjes die vandaag gehaald moesten worden.

In de beloftes van mooie landschappen zijn wij zeker niet teleurgesteld. Bergen, bossen en dalen zagen wij tijdens deze tocht. Tijdens de korte lunchpauze genoten wij van wilde bramen die boer Tijs ‘even’ voor ons gevonden en geplukt had.

Tijdens de eerste 50 kilometers die wij vandaag gereden hebben, kregen wij te maken met zowel hoogte als diepte punten. De klimmen van vandaag waren nog niet zo zwaar als de Kale Berg zelf die wij op vrijdag gaan beklimmen. Het zwaarste stuk vandaag had een stijgingspercentage van 7 procent, dit bevond zich tussen de Col de Suzette en Col de la Chaine. Hierna zijn wij doorgefietst naar Col de la Madeleine, wat vandaag het minst zware klimmetje was, het hoogste stijgingspercentage was namelijk 4 procent.

Wij kunnen na vandaag concluderen dat deze dag ons is meegevallen. Tegen onze verwachtingen in, hebben wij erg van het klimmen genoten en zijn wij nooit echt helemaal buiten adem geweest.

Bij terugkomst op de camping sprongen wij allemaal snel onder de douche, behalve Thimo en Tijs, bij hen duurde het wat langer omdat zij even hun zangtalent toonden. Nadat iedereen weer fris en fruitig was gingen wij samen met Peter de Graaf boodschappen doen.

Peter van Diepen bleef achter op de camping om zijn ‘lekke’ band te plakken. Wat hij natuurlijk niet wist, is dat Tijs samen met Peter de Graaf de band leeg had laten lopen. Dit hadden zij gedaan omdat Peter van Diepen over het pad had gereden, waarvan hij zojuist had gezegd dat we daar zeker niet over heen mochten fietsen, omdat de kans op lekke banden dan groot was. Op het moment dat wij terugkwamen van boodschappen doen, was Peter van Diepen nog steeds bezig met het vinden van het gaatje in zijn binnenband. Dit was het moment waarop de waarheid boven tafel kwam, omdat we onze lach niet meer in konden houden.

Tijs en Thimo hebben vandaag de taak gekregen om hun kookkunsten te laten zien. Na anderhalf uur stond er een volledige maaltijd op tafel, bestaande uit: nasi, kip, spiegelei en gebakken banaan. Wij hebben hier heerlijk van gesmikkeld!!

Wij zijn benieuwd hoe de Gorge de la Nesque en Notre Dame des Abeilles ons morgen gaan bevallen.

Wordt vervolgd…

Bericht van de Berg, episode 1: We zijn onderweg!

 

Ieder jaar organiseert de 5 VWO BSM klas een groot project voor het goede doel, waarin een sportieve uitdaging verwerkt zit. De groep van vorig jaar heeft gekozen voor project ‘Groot Verzet Tegen Kanker’. Maandag, dinsdag en woensdag wordt er nog getraind en vrijdag aanstaande eindigen ze met de beklimming van de Mont Ventoux in Frankrijk. Deze week wordt er iedere dag een klein verslag gemaakt om jullie op de hoogte te houden.

Zondag 1 september 2013

Vannacht om 03.00 uur was het zover, we kwamen allemaal zwaarbeladen en nog half slapend aan bij de parkeerplaats van de Albert Heijn. Nadat alle spullen waren ingeladen, moesten we nu toch echt afscheid nemen van de ouders. Daar gingen we dan, op naar Frankrijk! Na dertien lange uren met ‘leuke’ muziek van onze Petertjes, ‘feesten’ in de file en ‘headbangend’ op Muse kwamen we aan op de twee-sterren camping “Le Ménèque”.

Wiktoria en Jessica toverden binnen enkele minuten een prachtige tent tevoorschijn. Maike en Inger brengen deze week de nachten door in een caravan. Toen de meiden klaar waren met uitpakken, moesten ze naar het ‘base camp’ van Thimo, Tijs en de Petertjes.  Daar troffen we de mannen nog hardwerkend aan. Waardoor ze concludeerden dat het niet altijd de vrouwen zijn die er het langst over doen.

Na het overheerlijke verassingsetentje van wederom onze Petertjes kregen wij een korte briefing over de aankomende dagen. Waar wij te horen kregen dat we elke dag gemiddeld een etappe tussen de 50 en 60 km fietsen in de Vaucluse. Donderdag is onze rustdag waar we onszelf en onze fietsen kunnen voorbereiden voor de grote dag.

Toen Thimo klaar was met eten vroeg hij aan Peter van Diepen: “Mag ik in de stacaravan plassen?” Waarop Peter antwoordde: “Ja, maar wel zittend hè?” Thimo liep spottend naar de wc en draaide de deur op slot. Peter de Graaf ging Thimo wel even ‘controleren’, waarna hij de deur kei hard uit zijn slot trok. Daar gaat de borg…  

Nog even een spelletje en dan op tijd  naar bed want morgen moeten we vroeg op voor de eerste trainingsrit hier in het mooie, warme Frankrijk..

Wordt vervolgd

Bericht van de Berg, proloog

We nemen 6 leerlingen, 2 docenten LO/BSM, een goed doel, 8 racefietsen, een aantal bedrijven en een lesprogramma. Stop al deze ingrediënten in een pan, hussel het een jaartje door elkaar en dan hoop je dat er in de 2e schoolweek een mooi gerecht klaar is gestoomd. Een gerecht in de vorm van een projectweek voor de BSM leerlingen waarin ze alle opgedane ervaringen omzetten in een sportieve uitdaging door de grote kale berg, de Mont Ventoux, een beroemde col uit de Tour de France op de fiets te bedwingen. Afgelopen zondag vertrokken ze met een busje naar Bedoin in zuid Frankrijk. Eerst een paar dagen acclimatiseren en de beentjes losgooien voordat ze vrijdag 6 september samen met 500 andere fietsers vanuit Bedoin de berg gaan beklimmen. Tijdens de eerste verkenningsritten deze week bleek dat fietsen in Nederland iets anders is dan Frankrijk. Geen vlak stukje te bekennen en temperaturen van 30 graden of meer. Sommige hellingen waren een eitje, andere weer pittig en eentje was er onmogelijk. Langzaam werken ze naar de climax toe, 21 km klimmen en 1600 hoogtemeters. Geen onmogelijke opgave maar wel een serieuze. De financiële doelstelling is gehaald, meer dan 10.000 euro voor de strijd tegen kanker. Nu de sportieve uitdaging nog. De groep vormt zich steeds meer tot een geolied team. Men weet steeds beter wat hij/zij aan kan. Grenzen moeten worden verlegd, het uithoudingsvermogen wordt flink getest, doorzetten en mentale hardheid kweken is een must. Samen zijn ze dit project begonnen en samen zullen ze op de top van de berg staan. Als begeleiders vinden we het een mooi proces om te zien en in goede banen te begeleiden. We zien ze knoeien en groeien. Vrijdag wordt de grote dag. Volg ons via internet, surf naar www.grootverzettegenkanker.nl en lees de verslagen in de schoolkrant.

Het gaat beginnen!  Mont Ventoux here we come.

Zondagochtend vertrekken de 6 BSM leerlingen olv. de docenten LO naar Frankrijk naar de Mont Ventoux. Daar gaan zij op vrijdag 6 september de uitdaging aan om deze klassieke berg op de fiets te beklimmen. Zij doen dit voor de stichting Groot verzet tegen Kanker. Afgelopen schooljaar zijn er verschillende acties op school gehouden en hebben leerlingen en docenten geld opgehaald voor dit goede doel. Er is ruim 10.000 euro opgehaald.

Maandag, dinsdag en woensdag wordt er nog een beetje getraind in de omgeving van de grote kale berg. Ze verblijven op een camping in Bedoin . Vrijdag 6 september is de start om 9 uur en gaan ze samen met 500 andere fietsers de berg op.

Jullie kunnen het evenement en ons volgen op de schoolsite bij nieuws en de codex. Tevens kunnen jullie ons volgen op internet:

http://www.grootverzettegenkanker.nl/verslag/   internetsite
http://www.youtube.com/teamgdfsuez                video, elke avond is er een filmpje
http://www.dvhn.nl/                                            kranten website
http://www.montventouxradio.com/                          internetradio

Fietsploeg Da Vinci krijgt vorm

Vrijdag 1 februari was een grote dag voor de BSM leerlingen van het Da Vinci College. Op deze dag werden de nieuwe fietsen en kleding gepresenteerd waarmee de komende jaren voor goede doelen wordt gefietst.

BSM is een keuzevak in de bovenbouw, het betekent Bewegen, Sport en Maatschappij. Leerlingen die iets sportiefs willen doen en meer willen weten over de achtergrond van bewegen en sport kiezen dit vak. De leerlingen van 5 VWO die dit vak hebben gekozen moeten een organisatieopdracht doen door  geld op te halen voor een goed doel en het project met een sportieve uitdaging af sluiten. Voorgaande jaren werd al 2 keer mee gedaan aan Alp d’Huzes en werd er in totaal meer dan €50.000,- euro door de leerlingen opgehaald. Vervoer, verblijf, benaderen van sponsoren, organiseren acties om geld op te halen en het schrijven van hun eigen trainingsprogramma behoorde allemaal bij de opdracht.

Komende jaren wordt het allemaal nog mooier door een bijdrage uit het coöperatiefonds van de RABOBANK . Met dit geld konden een aantal professionele racefietsen  aangeschaft worden. Twee fietsenzaken, Kokkie Bikes uit Lemelerveld en Beekhoven Bikes uit Amsterdam Noord verleenden hun medewerking door de fietsen voor een scherpe prijs aan te bieden. Met dit materiaal gaan de leerlingen uit 5 VWO vanaf maart trainen om in september de Mont Ventoux te beklimmen. Volgend schooljaar mogen de leerlingen van 4 VWO op de nieuwe fietsen hun uitdaging aangaan. Of dat ook weer deze berg wordt of een andere fietsactie mogen ze deels zelf bepalen. Inmiddels zijn er zoveel fietsevenementen voor goede doelen dat er zeker wel een mooi project voor hen te vinden zal zijn.

Dit jaar dus geen Alpe d’Huez maar een andere uitdagende berg. Net zo steil, alleen een stuk langer en daardoor wel iets zwaarder. Met de beklimming van “de kale berg” zoals de Mont Ventoux ook wel wordt genoemd, halen de leerlingen geld op voor het KWF. Ze doen mee aan de actie: Groot verzet tegen kanker, een initiatief uit Meppel dat ongeveer dezelfde werkwijze heeft als het inmiddels uiterst succesvolle Alpe d’Huzes. Voor meer informatie surf naar http://grootverzettegenkanker.nl   of http://davinci.psg.nl en volg de leerlingen met het team Da Vinci 4 Ventoux

Op de foto staan de trotse leerlingen van 4 en 5 Vwo die het komende jaar op  professioneel materiaal de uitdaging aangaan en geld voor een goed doel gaan ophalen.