Tijdschrift Pyreneeën Challenge klaar

In september hebben de leerlingen van 6 ath BSM hun Challenge volbracht. Ruim een jaar aan het project voor het goede doel gewerkt: geld ophalen voor kinderen met een stofwisselingsziekte en trainen voor de sportieve uitdaging in de Pyreneeën. Uiteindelijk hebben ze 18.000 euro opgehaald en de toppen van de Aubisque en de Tourmalet bedwongen. Van deze reis is een mooi tijdschrift gemaakt, middels deze link kunt u een kijkje nemen.

 

 

Film Ride4kids

Na een succesvolle week voor de leerlingen van 6 ath BSM in de Pyreneeën is dan hier het filmverslag van die week. Sportief een groot succes, 5 dagen fietsen, ongeveer 325 km fietsen en 7000 hoogtemeters bedwingen. Daarnaast een heel jaar lang aan het project gewerkt en uiteindelijk ruim 17.000 euro voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte opgehaald.

Binnenkort kunt u ook het fotoverslag bekijken.

Ride4Kids dag 6

Vandaag was de allerlaatste dag van onze excursie. De berg die we hebben gefietst was de Col de Tourmalet. Voor de fietskenners onder ons, deze berg zit soms in de Tour de France. Hij is 18,6 km lang en gaat naar een hoogte van 2115 m. Geen makkelijke taak dus. De gehele route was 77km.

We startten om 8:00 bij de camping. We waren een keer op tijd waardoor we vooraan stonden. Het eerste deel van de route was naar de Tourmalet toe, dit was over een fietspad en daarna over een drukke weg. We hielden een korte stop langs de weg om nog even snel een reepje te eten en daarna gingen we de Col op. De groep werd al snel in tweeën verdeeld. Voorop de jongens met Meneer van Diepen (die overigens de hele tijd heen en weer ging tussen de groepjes) en daarachter de meisjes.
Tijdens het beklimmen van de Tourmalet hadden de ouders van Pepijn Effing het spandoek weer opgehangen. Maar dat niet alleen, ze hadden ook op de weg iets geschreven, namelijk ‘HUP BSM’. Toen meneer van Diepen, meneer de Koning en Yaïra aankwamen fietsen zei meneer van diepen; ‘Zie je dat, Henk?’
Meneer de Koning: ‘Wat? De zon?’
Toen deze opmerking van meneer de Koning was gemaakt barsten ze alle drie in lachen uit.

Er was een verfrissingspost op de helft van de berg, op de 9 km. Het gebied rond de Tourmalet is een skigebied waardoor de verfrissingspost op een parkeerplaats was voor de normaal gesproken skigasten. Bij de post deden we snel onze jasjes aan omdat het best koud was. We kregen een blikje cola en een stroopwafel. We gingen snel weer verder naar de top. Dit was heel erg zwaar doordat de laatste 2 km een gemiddeld stijgingspercentage hadden van 10 %. We gingen allemaal in ons eigen tempo omhoog, de groepjes waren niet allemaal meer bij elkaar. De jongens waren eerst boven en daarna de meisjes. Meneer van Diepen ging steeds naar de eerste die nog bezig was toe en heeft dus met iedereen de laatste kilometer gefietst. Sommige van ons hebben ook nog hulp gekregen van andere fietsers door bijvoorbeeld een duwtje in de rug of gewoon een stukje meefietsen.
Het laatste deel van de beklimming werd Yaïra een klein stukje geduwd door iemand die langs fietste. Meneer van Diepen had dit meegekregen en vroeg aan Yaïra gevraagd wat hij er voor terug moest. Waarop Yaïra antwoorde met; ‘ Een glimlach’.

Boven op de top stonden er twee mensen van de organisatie die je opvingen. Je kreeg een knuffel van allebei en een medaille. Voor sommige van ons werd dit deel best emotioneel en lieten wat traantjes van tot aan huilen toe, en dan niet huilen van verdriet maar huilen voor de organisatie, wat iedereen meemaakt met stofwisselingsziekte en natuurlijk dat we een voor een allemaal over de streep zijn gekomen met wat moeite, maar we hebben het gehaald!
In het dal was het heel mistig maar op de top scheen de zon en was het best warm. We konden dus lekker in het zonnetje zitten en genieten van onze lunch.
Er is een monument van Ride4Kids op de top. Iedereen kon aan het begin van de dag een steen versieren en die dan meenemen naar boven om bij het monument te leggen. Nadat iedereen boven was gingen de familie en vrienden van de kinderen waarvoor we fietsen in een kring staan. De deelnemers gingen er omheen staan in de vorm van een slakkenhuis zodat er een pad ontstond vanaf de buitenkant naar de kring naar de binnenkant. Twee familieleden van de kinderen hadden een ballon meegenomen en die liepen door de mensen heen. Toen ze bij het midden aankwamen werd er gezegd: “ hier gaan al onze wensen”. Hierna liep iedereen naar het monument om zijn steen neer te leggen.
Toen was het tijd om naar beneden te gaan. Sommige van ons vonden het nog wel eng, omdat er best veel haarspeldbochten in zaten maar we zijn allemaal veilig beneden gekomen. Er was nog wel een toetje. Op de terug weg gingen we nog door het plaatsje Cheze, maar helaas ging dit nog 5 km omhoog. Na deze nog zware klim waren we eindelijk bij de camping. Vanavond is er bij de receptie een barbecue en nog een disco. Ook wordt er verteld hoeveel geld er is opgehaald en er worden nog mensen bedankt. We hebben gelachen en gehuild maar ondanks dat was het een hele mooie reis die we nooit zullen vergeten!

Ride4Kids dag 5

Vandaag was de tweede dag van de Pyreneeën Challenge. Op de route van vandaag stonden de Col du Soulor en Col d’Aubisque ophet programma. Deze twee bergen kwamen ook in de Tour de France voor. De totale rit was 60 kilometer, met 30 kilometer klimmen. Om 8.00 stond het ontbijt weer klaar en er was een beetje stilte voor de storm want iedereen wist wat ons te wachten stond. Tijdens het ontbijt werd er niet veel gepraat, was iedereen beetje zenuwachtig voor wat er zou komen? Om 9.00 ’s ochtends stonden we klaar om te starten.

De eerste echte berg die we gingen beklimmen was de Col du Soulor. Een berg van 8 kilometer en een stijgingspercentage van 8%. Een pittige klim maar we hebben het allemaal gehaald. Eenmaal boven op de top van de Soulor werd het voor sommige best emotioneel en lieten ze een paar traantjes vallen. Ook was het erg mistig omdat we letterlijk in de wolken zaten. Na een kleine pauze met koek gingen we weer verder naar Col d’Aubisque en hadden we het zwaarste deel al gehad.

Eenmaal verder de weg op richting de Col d’Aubisque gingen we door wolken en was het erg nat. Ook gingen we door een donkere tunnel wat sommigen wel een beetje eng vonden. We passeerde de plaquette van Wim van Est. Op deze plek vloog hij uit de bocht tijdens de Tour de France en belande in het ravijn. Met behulp van aan elkaar geknoopte fietsbanden werd hij weer omhoog gehesen. Gelukkig deden wij het iets beter, we hebben  het allemaal gered om de berg op te komen en hadden we een lekkere lunchpauze met soep en warme deken alweer verzorgd door de vrijwilligers van Ride4Kids met hulp van Joya.

Uiteindelijk moesten we weer dezelfde route terug maar gelukkig was dat voor het grootste gedeelte afdalen. Uiteindelijk zijn we met z’n allen weer veilig teruggekomen. Ook de ouders waren vandaag weer aanwezig om ons aan te moedigen!

Ride4Kids dag 4

 

 

 

 

 

 

Vandaag was de eerste dag dat we echt meededen aan de Challenge. Er werd een groepsfoto gemaakt om half 8 in de ochtend. Hierdoor moesten we om 7 uur ontbijten in plaats van 8 uur. Dit was wel even wennen, want we moesten heel vroeg op. Bij het ontbijt was het ook nog donker. Toen liepen we met z’n alle naar de ingang van de camping waar de groepsfoto werd gemaakt. Wij stonden vooraan en allemaal al in fietskleding met sokken in badslippers aan.

 

 

Toen hadden we nog een half uurtje om ons klaar te maken voor de tocht. Vandaag hadden we een tocht van 81 kilometer, waarvan de stijging nog niet heel groot was. Om half 9 reden we weg van de camping en begonnen we. Als eerst hadden we een Col van ongeveer 500 meter waar iedereen goed op kwam. Boven aangekomen kwam Nikki erachter dat ze een lekke band had en de halve Col met een lekke band beklommen had. Toen de band verwisseld was kwam er een afdaling met een paar scherpe bochten. Na de tweede beklimming was er door de organisatie een post waar je wat kon eten en drinken. We kregen allemaal een blikje cola en een stroopwafel.

Na een heel stuk met heuvels kwamen we bij de lunch post. Dit was bij het meer van Lourdes. Het uitzicht over het meer was heel mooi en het was lekker weer, namelijk 29 graden. Bij de lunch kregen we pannenkoeken, broodjes, fruit, soep en drinken. Het was allemaal goed verzorgd. Tijdens de lunch kwamen opeens de ouders van Nikki als verassing en als dat nog niet genoeg was kwamen de ouders van Pepijn 10km later ook opeens opduiken met een spandoek.

Hoe dit verliep:
Pepijn: “huh!? Waren dat nou mijn ouders?”
Nikki: “ Dat weet je zelf toch wel?”
Pepijn: “Ja, ik rijd 30km per uur erlangs maar ik denk van wel, leek wel heel erg op onze camper. Ze hebben dus gewoon helemaal niks gezegd!”
Nikki: “Daar hoef je mij niks over te vertellen”

Ook kwamen de opa’s en oma’s van Yaïra ons nog aanmoedigen.

Na 3 dagen met mooi weer, kwam het de laatste 7km met bakken uit de hemel, hadden we nou maar een heeeel klein beetje harder gereden….

Terug bij de camping kwamen we trots binnen met een warm welkom van alle opa’s, oma’s, papa’s en mama’s.

Tot slot hebben we nog met wat vrijwilligerswerk de organisatie geholpen en daarna nog een duik in het zwembad genomen. Vanavond hebben we nog een briefing over morgen.

Ride4Kids dag 3

De tweede fietsdag is alweer aangebroken. Vanochtend om 8 uur stond ons weer een lekker ontbijtje te wachten gemaakt door onze geweldige begeleiders. Om 9 uur waren we helemaal klaar om weg te gaan maar we hadden hier en daar een beetje vertraging. Vandaag was de rit een stuk zwaarder dan de rit van gister. We begonnen op een lang fietspad dat vroeger een oude spoorlijn was. Daarna gingen wij een dorpje in en daar begon onze 18km lange klim naar Pont D’Espagne. We wisten van tevoren dat de laatste zes kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2%, het zwaarst zouden zijn dus we begonnen was rustiger. De klim was voor iedereen een uitdaging en het werd als maar zwaarder. We hadden de groep in twee delen gedeeld. Uiteindelijk zijn we allemaal boven gekomen, de een wat vroeger, de ander iets later. De route was in totaal 53km met een hellingspercentage dat varieerde tussen de 8 en 12 procent.  De rit had 1300 hoogtemeters. Daar hebben we lekker geluncht en even uitgerust voordat we gingen afdalen. We hebben dezelfde weg terug als heen gereden.
Het dalen was nog wel een beetje wennen. Haarspeldbochten waren in het begin nog ingewikkeld maar iedereen had het al snel door. Sommige van ons vonden het nog wel eng en zijn even gestopt om op adem te komen.
Na het fietsen hebben we allemaal even een frisse duik genomen in het zwembad op de camping. In de middag hebben we ons startnummer opgehaald, een stuurbordje gekregen en een mooie Ride4Kids polo gekregen. Vanavond is de officiële opening waarin we alle informatie over de komende drie dagen zullen krijgen. Morgen begint het evenement en wij kijken er erg naar uit! We moeten heel vroeg uit bed want de start van de rit is om 8.30 uur en om 7.30 is het fotomoment met alle deelnemers. De rit is een tourtje om Lourdes heen.

Ride4Kids dag 2

Vandaag 10 september was onze eerste fietsdag. Vanmorgen stond er om 8 uur een Walter Brouwer ontbijt klaar (de slager had de vleeswaren gesponsord) en hebben we zo veel mogelijk koolhydraten naar binnen gewerkt. Na het ontbijt gingen wij ons klaarmaken in het Rabobank fietspakje voor de rit. Voor vertrek werden er nog een aantal foto’s gemaakt en toen waren we er echt klaar voor. Iedereen was best zenuwachtig, wat moet ik voor extra kleding aan, wat moet ik meegeven aan de auto en wat kan ik verwachten van de eerste klimmetjes.
De organisator van het evenement, Gerald Croes kwam ons ook nog even gedag zeggen.

Om 9:30 konden we dan eindelijk vertrekken. Na een jaar van voorbereiding nu daadwerkelijk met de fiets de bergen in. Gaaf!
We hebben de Col des Bordères beklommen, een col die dit jaar ook in de Tour de France was opgenomen. Deze rit was 44 kilometer lang en bevatte 1300 hoogtemeters. Ongeveer op de helft van de rit werd er een pauze gehouden aan het meer Lac d’Estaing. Joya en Tim zaten in de volgauto en zorgden voor het meebrengen van alle spullen zoals lunch en extra kleding. De hellingen varieerden tussen de 5% en de 12%.  Iedereen ging hartstikke goed omhoog en het dalen ging uiteindelijk ook prima. Onderweg zijn we ook nog langs een kudde overstekende geiten gekomen en wat koeien op de weg.
Na de fietstocht zijn we met z’n allen gaan zwemmen in het zwembad op de camping. En hebben we vrijwilligers werk gedaan voor Ride4Kids, we moesten water voor de drinkposten in de verschillende busjes laden.
Daarna de vaste taken die we elke dag moeten doen: verslagje maken voor Facebook en de codex. Boodschappen doen en koken.
Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Volg ons dan op Instagram/Facebook onder de naam bsmride4kids2018 of kijk hier op de CODEX.

Ride4Kids dag 1

Vannacht om kwart voor drie zijn we vertrokken naar de Pyreneeën. We zijn vanaf de Albert Heijn weggereden uit Purmerend. Het was een lange reis van 14 uur. De reis ging erg voorspoedig. We kwamen geen file tegen onderweg. Op het begin van de reis lag bijna iedereen te slapen. We hadden tussendoor een aantal tussenstops. Iedereen was helemaal gesloopt maar toen eenmaal de ochtend aanbrak werd iedereen weer een beetje wakker.

Eenmaal in Frankrijk kregen we veel te maken met tolwegen en moesten we dus regelmatig stoppen. Vlak voor aankomst nam 1 van de busjes per ongeluk de verkeerde afslag wat resulteerde in een latere aankomsttijd voor dat busje. Op een gegeven moment zagen we met z’n allen de bergen naderen en we realiseerden ons dat het nog wel eens een flinke klus zou kunnen worden om die bergen te beklimmen. Toen we eenmaal op de camping arriveerden begon het ineens te onweren. Nadat wij onze huisjes hadden gevonden gingen we onszelf voorbereiden op het avondeten. Er staat ons morgen een voorbereidingstocht te wachten van 50km.

Trainingsrit BSM in Limburg

 

 

 

 

 

 

 

Op woensdagochtend 18 juli 2018 verzamelden de BSM groep zich voor een groepstraining in Limburg. Dit was gepland om te oefenen met klimmen en dalen. Om 08:15 stond de hele groep bij elkaar onder de brug en klaar om te vertrekken. De busreis was erg lang maar we vermaakten ons met spelletjes en door onderling te praten. Eenmaal aangekomen was het slechts nog fietsen uitladen en opstappen. De route lag al van tevoren vast ( de finale lus van de AmstelGoldRace, ruim 70 km en meer dan 1000 hoogtemeters) en had in het midden een tussenstop. Het begin ging erg goed maar het werd al snel erg zwaar. Aangekomen bij de tussenstop namen we een vers stuk vlaai en een drankje. Vanaf het moment dat we weer op de fiets moesten stappen was ons allemaal duidelijk dat de Pyreneeën Challenge flink zwaar zou worden en we dus nog flink moesten trainen. Het tweede gedeelte had een paar zware klimmen, voor de wielerfanaten even de namen van de beklimmingen: Gulperberg, Kruisberg,, Fromberg, Eyserbosweg, Keutenberg en natuurlijk de Cauberg. Dit bleek ook uit de moeite die wij als groep hiermee hadden. Menig zweetdruppeltje werd nu uit het lichaam geperst. Toen we terugkwamen bij de bus was iedereen erg trots op zichzelf maar toch ook een beetje blij dat het achter de rug was. Als afsluiter gingen we nog met zijn allen naar de MacDonalds om iets te eten voordat we weer in de bus terug naar huis moesten. Op de terugweg was iedereen redelijk moe en tegen de tijd dat we in Purmerend aankwamen was het ook al best laat.

Geslaagde dag bij Waterlandsports voor Ride4Kids

Op 14 juni 2018 hebben wij een activiteitendag georganiseerd bij de sportschool Waterlandsports voor het goede doel Ride4Kids. Op deze dag waren er 4 activiteiten waar de mensen aan mee konden doen, dit koste 5 euro en al dit geld ging naar het goede doel. De 4 activiteiten die we hadden waren: Ronde van Ride4Kids, een foto-puzzeltocht, een wandeltocht en een klimsimulatie op de Wattbike. Ook hadden we een afterparty waarbij de hapjes gesponsord werden door de slagerij Vlees&zo. Wij waren de begeleiders voor de foto-puzzeltocht. Wij hadden van te voren de route uitgestippeld en vragen gemaakt bij herkenningspunten die de mensen dan moesten beantwoorden. Alle groepen waren om 3 uur terug bij de sportschool. Toen begon de afterparty met de hapjes van de slager en bier van brouwerij de Hoop. Er konden ook bierpakketten van brouwerij de Hoop gekocht worden, hierbij ging de helft van de opbrengst naar de sportschool en de anderen helft naar ons. Wij hebben in totaal met deze actie 440 euro opgehaald! Wij willen iedereen die heeft meegedaan, onze sponsoren en de sportschool Waterlandsports heel erg bedanken.

Amber en Linda van der Klei