TechScience wordt gezien

Tijdens een cursus programmeren van IT-Workz ontmoette ik Erik Woning die de afdeling Innovatie van het opleidingscentrum voor scholen onder zijn hoede heeft.

Hij heeft een uitgesproken visie op het kunnen programmeren en deze draagt hij met veel enthousiasme uit.

Dat ik mijn leerlingen in de eerste klas alvast kennis laat maken met de wereld van computers was hem meteen opgevallen en hij heeft daarom over ons geschreven op zijn blog.

Blog van Erik Woning

Goed voor de ontwikkeling

Op de onderstaande video van TED legt een man uit wat kinderen absoluut moeten leren. Hij zegt dat kinderen met vuur moeten kunnen spelen, met een zakmes gespeeld moeten hebben en tenslotte ook een auto gereden moeten hebben.

Ik heb dit allemaal gedaan in mijn jeugd en deze meneer zegt dat mijn hersenen zich daarmee ook evenwichtiger hebben ontwikkeld dan de hersenen van kinderen die teveel gepamperd zijn door hun ouders.

Tijdens de twee jaar TechScience bemerkte ik een enorme urgentie bij jongens om dit soort belevingen te hebben. Bij wijze van experiment heb ik jongens aan het einde van de periode dat ze bij mij TechScience hadden de ruimte gegeven hiermee aan de gang te gaan. Ik heb daarbij ook gemerkt dat de jongens daarna rustiger waren en beter aanspreekbaar. Ze gaven aan dat ze zich hierin ‘begrepen’ voelden.

Daaronder staat weer een video van een Nederlands initiatief uit 1957.

Good vibes

Na twee jaar TechScience ga ik afscheid nemen van deze enerverende en waardevolle periode. Serge en Nico gaan het samen doen en ik ga terug naar Informatica.

De onderstaande foto’s zijn van leerlingen uit de tweede klas die een Raceauto met afstandsbediening hebben gemaakt. Dat dit bijzonder is hoeft niet gezegd te worden.

Dat deze kinderen blij zijn met elkaar is ook wel duidelijk. Wat een bijzondere leerlingen heb ik gezien in deze twee jaar!

Homerun DaVinci

In hetzelfde jaar dat we officieel een TTO school werden, kregen we de Groene Vlag voor onze EKO-prestaties en wonnen Colin en Nick uit 5V de 3M Challenge Award.

Die zijn we gisteren voor de derde keer op gaan halen in de vorm van een workshop bij YES!Delft.
Hier worden StartUps gebundeld in een gebouw en begeleid naar succes.

De opvouwbare container, de lasersterrenkijker, de elektrische sportauto en de bierbrommer, we hebben het allemaal gezien.

Toen we terugkwamen hoorden we dat de DIMI officieel in het Plus-document opgenomen gaat worden en dat we twee extra informatica-docenten van nog geen 20 jaar hebben aangenomen.

DaVinci doet wat zij wil.

YES!Delft

4 Havo naar Holland Mechanics

Waar Purmerend groot in is! Wist iemand dat wij in Purmerend wereldleider zijn in het geautomatiseerd maken van spaakwielen? Als klant hebben zij Honda, Harley Davidson en alle bekende fietsmerken van de wereld. Velgen en spaken worden steeds populairder en steeds meer gepersonaliseerd.

Een oude werknemer van Raleigh, de oude fietsenmaker, kwam vlak voor zijn pensionering op het idee om het werk dat hij zijn hele leven gedaan had, voortaan door een machine te laten doen. En zo is de eerste automatische velgenmachine ontstaan. Deze staat nog steeds in het gebouw waar wij met de vierde klas naartoe zijn gegaan op woensdagmiddag.

Wij vinden het mooi zo’n bedrijfsbezoek want in een uur steken de leerlingen meer informatie op dan wanneer ze tien lessen op school gevolgd zouden hebben.

Vijfde klassers Informatica in de finale van 3M

Nick en Colin kwamen dit voorjaar in de finale van 3M met hun fiets welke aangedreven wordt met magneten. Hun grote prestatie was het onderstaande filmpje:

Wat je hiervan kunt leren is dat zij een duidelijke rede geven waarom ze tot hun innovatie zijn gekomen en dat ze het ook leuk vorm hebben gegeven. Ook hebben ze een ontwerp voor een prototype op papier gezet en deze in hun filmpje opgenomen.

De 3M Innovation Challenge is uitgeschreven door een wereldberoemd bedrijf dat een kantoor in Delft heeft. Vlakbij de TUDelft. Op deze manier proberen ze goodwill te kweken bij jonge mensen voor een technische opleiding.

De winnaars van de eerste prijs was een school die zich hadden gestort op het recyclen van halflege batterijen.

Tweede klassers maken auto met afstandsbediening

Rens en Vincent maken van hun Maanauto wel een heel bijzondere auto! Ze hebben uit een oude helikopter van thuis de controller en de besturing gehaald en deze in de Maanauto gezet.

Een geweldige klas trouwens waar deze twee jongens in zitten. Altijd druk bezig en nooit ruzie. Vandaag was er ook een kortsluiting in een lijmpistool. Een luide knal in de klas.

Vernieuwing van binnenuit

We hebben weinig geduld en zijn daarom maar vast begonnen. Bij Informatica hebben we een aantal zeer vernieuwende projecten die we op deze manier onder de aandacht willen brengen.

Ten eerste leren de jongens en meisjes van 5vwo in een steeds voller wordende klas, Python en Php. Dit doen ze in een online-omgeving en er gewoon even naast. Want in de les maken we Apps. Echte Apps.
Dit is allemaal mogelijk omdat de online-omgevingen steeds beter worden. Twee jaar geleden was dit alles nog niet mogelijk.

Het kunnen programmeren is een belangrijke vaardigheid aan het worden en daar wordt door vele spelers aan gewerkt. De lessen kunnen hierdoor steeds leuker worden.

Het tweede is dat het Curriculum van Informatica blijkbaar zo leuk is dat de jongens en meisjes uit de 4havo klassen massaal Informatica kiezen als onderwerp. Ze hebben blijkbaar allemaal het gevoel dat ze hier daadwerkelijk iets kunnen maken.
En dat klopt ook. Bij Informatica kun je op allerlei gebied iets maken en je bent dan tegelijkertijd goed op de hoogte wat er nu van belang is op het gebied van ICT.

ICT dringt door tot in de poriƫn van de maatschappij. Geen wonder dat vernieuwing vanzelf gaat in ons vak. Vernieuwing is onze voornaam, achternaam en tussenvoegsel.