Sciencequest

Net als vorig jaar hebben leerlingen uit 5VWO met een natuur- & gezondheid en/of
een natuur- & techniek profiel een kort praktisch onderzoek gedaan. In de week voor
de excursieweek hebben leerlingen groepjes gemaakt en hebben ze nagedacht over
een onderwerp. Het eerste idee en de verkenning leverde interessante hoofdvragen
en deelvragen op. Na de uitkomsten van het onderzoek van anderen te hebben
bestudeerd werd er ook een eigen (praktisch) onderzoek gedaan. De verkenning en
het onderzoek worden beschreven in de artikelen in dit magazine.
Voor sommigen is dit onderzoek een startpunt voor hun profielwerkstuk. Anderen
komen misschien door dit magazine op leuke en interessante ideeën. Daarnaast is
het leuk om te lezen wat is onderzocht en vooral is ontdekt.
Kijk kritisch naar de onderzoeken…. Is het een goede onderzoeksvraag, deelvragen
en hypothese? Is er een verband tussen de theorie (Onderzoek van anderen) en het
eigen praktisch onderzoek? Hoe betrouwbaar zijn bronnen, het onderzoek/
practicum? enz… Dit kan je nu of in de toekomst helpen om zo goed mogelijk je
eigen onderzoeken uit te voeren.
Hier zijn de artikelen te lezen met als sluitstuk een kruiswoordpuzzel.

Een kleurrijke dag op vrijdag 13 december

Vrijdag 13 december was een kleurrijke dag, het begon met Paarse Vrijdag. Elk jaar wordt op de tweede vrijdag in december aandacht gevraagd voor steun aan sekse, gender en seksuele diversiteit. Door paarse kleding te dragen laat je zien dat je deze actie steunt. In de aula stond een stand waar leerlingen deze dag promootte middels het uitdelen van de Paarse Vrijdag Krant (waarin enkele verhalen van onze eigen leerlingen), uitdelen van paarse polsbandjes en kon je je nagels paars laten lakken.

Daarnaast werd er in de scheikundeles van 4 havo gedemonstreerd hoe kleuren bij vuurwerk ontstaan. De vlamkleuren ontstaan door het gebruiken van verschillende metaalionen. Voor leken misschien een ingewikkeld verhaal maar voor onze leerlingen nu gesneden koek.

Tot slot was er aan het eind van de middag een knusse Kerst Sing-A-Long. Er was veel werk van gemaakt want elke gast kreeg warme chocomel en poffertjes en het podium was mooi in kerstachtige sferen versierd. Vervolgens kwamen er 15 acts die klassieke kerst evergreens kwamen zingen die luid meegezongen werden door het aanwezige publiek. Van Jingle Bell Rock tot Flappie, alle bekende kerstliedjes kwamen voorbij. Helaas geen volle zaal maar wel heel knus en gezellig. Een mooi eind van de lesperiode want volgende week zijn er allerlei excursies en andere activiteiten gepland.

TechScience wordt gezien

Tijdens een cursus programmeren van IT-Workz ontmoette ik Erik Woning die de afdeling Innovatie van het opleidingscentrum voor scholen onder zijn hoede heeft.

Hij heeft een uitgesproken visie op het kunnen programmeren en deze draagt hij met veel enthousiasme uit.

Dat ik mijn leerlingen in de eerste klas alvast kennis laat maken met de wereld van computers was hem meteen opgevallen en hij heeft daarom over ons geschreven op zijn blog.

Blog van Erik Woning

Goed voor de ontwikkeling

Op de onderstaande video van TED legt een man uit wat kinderen absoluut moeten leren. Hij zegt dat kinderen met vuur moeten kunnen spelen, met een zakmes gespeeld moeten hebben en tenslotte ook een auto gereden moeten hebben.

Ik heb dit allemaal gedaan in mijn jeugd en deze meneer zegt dat mijn hersenen zich daarmee ook evenwichtiger hebben ontwikkeld dan de hersenen van kinderen die teveel gepamperd zijn door hun ouders.

Tijdens de twee jaar TechScience bemerkte ik een enorme urgentie bij jongens om dit soort belevingen te hebben. Bij wijze van experiment heb ik jongens aan het einde van de periode dat ze bij mij TechScience hadden de ruimte gegeven hiermee aan de gang te gaan. Ik heb daarbij ook gemerkt dat de jongens daarna rustiger waren en beter aanspreekbaar. Ze gaven aan dat ze zich hierin ‘begrepen’ voelden.

Daaronder staat weer een video van een Nederlands initiatief uit 1957.

Good vibes

Na twee jaar TechScience ga ik afscheid nemen van deze enerverende en waardevolle periode. Serge en Nico gaan het samen doen en ik ga terug naar Informatica.

De onderstaande foto’s zijn van leerlingen uit de tweede klas die een Raceauto met afstandsbediening hebben gemaakt. Dat dit bijzonder is hoeft niet gezegd te worden.

Dat deze kinderen blij zijn met elkaar is ook wel duidelijk. Wat een bijzondere leerlingen heb ik gezien in deze twee jaar!

Homerun DaVinci

In hetzelfde jaar dat we officieel een TTO school werden, kregen we de Groene Vlag voor onze EKO-prestaties en wonnen Colin en Nick uit 5V de 3M Challenge Award.

Die zijn we gisteren voor de derde keer op gaan halen in de vorm van een workshop bij YES!Delft.
Hier worden StartUps gebundeld in een gebouw en begeleid naar succes.

De opvouwbare container, de lasersterrenkijker, de elektrische sportauto en de bierbrommer, we hebben het allemaal gezien.

Toen we terugkwamen hoorden we dat de DIMI officieel in het Plus-document opgenomen gaat worden en dat we twee extra informatica-docenten van nog geen 20 jaar hebben aangenomen.

DaVinci doet wat zij wil.

YES!Delft

4 Havo naar Holland Mechanics

Waar Purmerend groot in is! Wist iemand dat wij in Purmerend wereldleider zijn in het geautomatiseerd maken van spaakwielen? Als klant hebben zij Honda, Harley Davidson en alle bekende fietsmerken van de wereld. Velgen en spaken worden steeds populairder en steeds meer gepersonaliseerd.

Een oude werknemer van Raleigh, de oude fietsenmaker, kwam vlak voor zijn pensionering op het idee om het werk dat hij zijn hele leven gedaan had, voortaan door een machine te laten doen. En zo is de eerste automatische velgenmachine ontstaan. Deze staat nog steeds in het gebouw waar wij met de vierde klas naartoe zijn gegaan op woensdagmiddag.

Wij vinden het mooi zo’n bedrijfsbezoek want in een uur steken de leerlingen meer informatie op dan wanneer ze tien lessen op school gevolgd zouden hebben.

Vijfde klassers Informatica in de finale van 3M

Nick en Colin kwamen dit voorjaar in de finale van 3M met hun fiets welke aangedreven wordt met magneten. Hun grote prestatie was het onderstaande filmpje:

Wat je hiervan kunt leren is dat zij een duidelijke rede geven waarom ze tot hun innovatie zijn gekomen en dat ze het ook leuk vorm hebben gegeven. Ook hebben ze een ontwerp voor een prototype op papier gezet en deze in hun filmpje opgenomen.

De 3M Innovation Challenge is uitgeschreven door een wereldberoemd bedrijf dat een kantoor in Delft heeft. Vlakbij de TUDelft. Op deze manier proberen ze goodwill te kweken bij jonge mensen voor een technische opleiding.

De winnaars van de eerste prijs was een school die zich hadden gestort op het recyclen van halflege batterijen.