Sciencequest

Net als vorig jaar hebben leerlingen uit 5VWO met een natuur- & gezondheid en/of
een natuur- & techniek profiel een kort praktisch onderzoek gedaan. In de week voor
de excursieweek hebben leerlingen groepjes gemaakt en hebben ze nagedacht over
een onderwerp. Het eerste idee en de verkenning leverde interessante hoofdvragen
en deelvragen op. Na de uitkomsten van het onderzoek van anderen te hebben
bestudeerd werd er ook een eigen (praktisch) onderzoek gedaan. De verkenning en
het onderzoek worden beschreven in de artikelen in dit magazine.
Voor sommigen is dit onderzoek een startpunt voor hun profielwerkstuk. Anderen
komen misschien door dit magazine op leuke en interessante ideeën. Daarnaast is
het leuk om te lezen wat is onderzocht en vooral is ontdekt.
Kijk kritisch naar de onderzoeken…. Is het een goede onderzoeksvraag, deelvragen
en hypothese? Is er een verband tussen de theorie (Onderzoek van anderen) en het
eigen praktisch onderzoek? Hoe betrouwbaar zijn bronnen, het onderzoek/
practicum? enz… Dit kan je nu of in de toekomst helpen om zo goed mogelijk je
eigen onderzoeken uit te voeren.
Hier zijn de artikelen te lezen met als sluitstuk een kruiswoordpuzzel.

TechScience wordt gezien

Tijdens een cursus programmeren van IT-Workz ontmoette ik Erik Woning die de afdeling Innovatie van het opleidingscentrum voor scholen onder zijn hoede heeft.

Hij heeft een uitgesproken visie op het kunnen programmeren en deze draagt hij met veel enthousiasme uit.

Dat ik mijn leerlingen in de eerste klas alvast kennis laat maken met de wereld van computers was hem meteen opgevallen en hij heeft daarom over ons geschreven op zijn blog.

Blog van Erik Woning

Homerun DaVinci

In hetzelfde jaar dat we officieel een TTO school werden, kregen we de Groene Vlag voor onze EKO-prestaties en wonnen Colin en Nick uit 5V de 3M Challenge Award.

Die zijn we gisteren voor de derde keer op gaan halen in de vorm van een workshop bij YES!Delft.
Hier worden StartUps gebundeld in een gebouw en begeleid naar succes.

De opvouwbare container, de lasersterrenkijker, de elektrische sportauto en de bierbrommer, we hebben het allemaal gezien.

Toen we terugkwamen hoorden we dat de DIMI officieel in het Plus-document opgenomen gaat worden en dat we twee extra informatica-docenten van nog geen 20 jaar hebben aangenomen.

DaVinci doet wat zij wil.

YES!Delft

4 Havo naar Holland Mechanics

Waar Purmerend groot in is! Wist iemand dat wij in Purmerend wereldleider zijn in het geautomatiseerd maken van spaakwielen? Als klant hebben zij Honda, Harley Davidson en alle bekende fietsmerken van de wereld. Velgen en spaken worden steeds populairder en steeds meer gepersonaliseerd.

Een oude werknemer van Raleigh, de oude fietsenmaker, kwam vlak voor zijn pensionering op het idee om het werk dat hij zijn hele leven gedaan had, voortaan door een machine te laten doen. En zo is de eerste automatische velgenmachine ontstaan. Deze staat nog steeds in het gebouw waar wij met de vierde klas naartoe zijn gegaan op woensdagmiddag.

Wij vinden het mooi zo’n bedrijfsbezoek want in een uur steken de leerlingen meer informatie op dan wanneer ze tien lessen op school gevolgd zouden hebben.

Vijfde klassers Informatica in de finale van 3M

Nick en Colin kwamen dit voorjaar in de finale van 3M met hun fiets welke aangedreven wordt met magneten. Hun grote prestatie was het onderstaande filmpje:

Wat je hiervan kunt leren is dat zij een duidelijke rede geven waarom ze tot hun innovatie zijn gekomen en dat ze het ook leuk vorm hebben gegeven. Ook hebben ze een ontwerp voor een prototype op papier gezet en deze in hun filmpje opgenomen.

De 3M Innovation Challenge is uitgeschreven door een wereldberoemd bedrijf dat een kantoor in Delft heeft. Vlakbij de TUDelft. Op deze manier proberen ze goodwill te kweken bij jonge mensen voor een technische opleiding.

De winnaars van de eerste prijs was een school die zich hadden gestort op het recyclen van halflege batterijen.

Tweede klassers maken auto met afstandsbediening

Rens en Vincent maken van hun Maanauto wel een heel bijzondere auto! Ze hebben uit een oude helikopter van thuis de controller en de besturing gehaald en deze in de Maanauto gezet.

Een geweldige klas trouwens waar deze twee jongens in zitten. Altijd druk bezig en nooit ruzie. Vandaag was er ook een kortsluiting in een lijmpistool. Een luide knal in de klas.

Vernieuwing van binnenuit

We hebben weinig geduld en zijn daarom maar vast begonnen. Bij Informatica hebben we een aantal zeer vernieuwende projecten die we op deze manier onder de aandacht willen brengen.

Ten eerste leren de jongens en meisjes van 5vwo in een steeds voller wordende klas, Python en Php. Dit doen ze in een online-omgeving en er gewoon even naast. Want in de les maken we Apps. Echte Apps.
Dit is allemaal mogelijk omdat de online-omgevingen steeds beter worden. Twee jaar geleden was dit alles nog niet mogelijk.

Het kunnen programmeren is een belangrijke vaardigheid aan het worden en daar wordt door vele spelers aan gewerkt. De lessen kunnen hierdoor steeds leuker worden.

Het tweede is dat het Curriculum van Informatica blijkbaar zo leuk is dat de jongens en meisjes uit de 4havo klassen massaal Informatica kiezen als onderwerp. Ze hebben blijkbaar allemaal het gevoel dat ze hier daadwerkelijk iets kunnen maken.
En dat klopt ook. Bij Informatica kun je op allerlei gebied iets maken en je bent dan tegelijkertijd goed op de hoogte wat er nu van belang is op het gebied van ICT.

ICT dringt door tot in de poriën van de maatschappij. Geen wonder dat vernieuwing vanzelf gaat in ons vak. Vernieuwing is onze voornaam, achternaam en tussenvoegsel.

Goed idee

Bij het bedenken van een onderwerp voor het Profielwerkstuk is het veel handiger om een idee te bedenken dat inspireert dan een idee waarvan je denkt dat je deze wel kunt uitvoeren.

Hoe bedenk je een idee dat je inspireert?

Daar zijn verschillende methoden bedacht en hieruit heb ik ook weer een methode ontwikkeld.
Mijn methode werkt als volgt: Pak een willekeurige reeks boeken uit de kast en leg deze in een cirkel om je heen. Bij voorkeur acht boeken.

Uit deze acht boeken distilleer je een onderwerp. Uit dit onderwerp bedenk je een vraag die je prikkelt, het liefst een onmogelijke.

Zo begin je een Profielwerkstuk.

Grote klas

Er was eens een bedrijf en dat heette Semco. Het bedrijf werd geleid door Selmer. Deze Selmer besloot op een dag dat zijn werknemers zelf maar moesten gaan bedenken wat ze moesten doen. Het enige wat hij deed was de werknemers aanschouwen en bewonderen.

Mijn vijfde klas Vwo is dit jaar erg gegroeid. Halverwege kwamen er eerst twee en toen nog een en daarna nog een leerling bij. Dat kan allemaal, vind ik, omdat ik wil dat iedere leerling programmeren mag leren.

Behalve dat zij programmeren leren, krijgen ze ook nog iets anders bij mij in de les en dat is dat ze zelf mogen bedenken wat ze doen. Als het maar is binnen de omgeving die op dat moment voor hen is klaargezet. Nu is dat toevallig apps programmeren met MIT-appinventor en het zelf aanleren van Php.

Zo heb ik dan de nood een deugd gemaakt. Veel te grote klassen hebben namelijk wel een groot voordeel; er zijn altijd leerlingen die iets anders gaan doen en daarmee voor de nodige reuring en commotie zorgen. Zonder het te weten helpen zij de andere leerlingen meer zichzelf en hiermee creatiever te zijn.

Wat ik tenslotte doe als docent is de dingen die de leerlingen maken op te merken, eruit te lichten en er een beloning aan te koppelen zodat er een sfeer van leren komt in de klas.

Zoiets als Selmer dus eigenlijk.