Alpentocht 2017, tijdschrift is klaar

Het is alweer een tijdje geleden dat de leerlingen van 6 atheneum BSM de Alpentocht 2017 hebben volbracht. Meer dan een jaar aan hun project gewerkt: acties verzonnen, geld opgehaald, trainingsschema gemaakt en uitgevoerd en uiteindelijk in september het project afgerond. Ruim 14000 euro opgehaald voor Cliniclowns en Fight Cancer en de magische Mont Ventoux met de fiets beklommen, voorwaar geen geringe prestatie. Klik op deze link en neem een kijkje in het tijdschrift dat ze over hun belevenissen hebben gemaakt. Het kan zijn dat de link op mobiele apparaten niet goed werkt, dan moet je de link even op een computer openen.

Alpentocht 2017 aftermovie

BSM 6 ath heeft in september meegedaan aan de Alpentocht. Dit deden ze als project voor het vak BSM. De bedoeling van het project is een goed doel te zoeken en daar geld voor ophalen. Daarnaast moet er een sportieve fietsuitdaging aan verbonden zijn. Dit jaar was het goede doel Clini Clowns en Fight Cancer. De uitdaging was de Mont Ventoux te beklimmen, een uitdagende berg die menigmaal in de Tour de France is bedwongen. Uiteindelijk heeft het team zelf ruim 13.000 euro opgehaald en is er samen met de andere deelnemers 38.000 euro aan Fight Cancer gedoneerd.

Daarnaast hebben de leerlingen zelf veel op de fiets getraind. Tijdens de lessen hebben ze leren schakelen en in een groep rijden. Er is een grote ronde door Noord-Holland gereden en een trainingsrit in Limburg geweest. Tot slot werd er een week bij de Ventoux getraind. Het toetje van de week was op zaterdag de beklimming van de Ventoux vanuit Malaucene samen met alle deelnemers van Alpentocht. Onderstaand filmpje geeft een mooi overzicht van deze week.

ALPENTOCHT 2017: the final chapter

Zaterdag 23 september was de dag waar wij als team het hele jaar naar toe hebben gewerkt en geleefd. We hebben hard getraind en ons best gedaan om zoveel mogelijk geld op te halen. Om half 8 zaten we in ons Alpentocht pakje aan het ontbijt. Alles was gisteravond al klaargezet zodat we vandaag op tijd klaar waren voor vertrek. Met wat andere deelnemers zijn we naar Malaucène gefietst, waar de start van het evenement plaatsvond. Na wat foto’s en een kort interview ging om 10 uur het startschot. Iedereen vertrok in zijn eigen tempo. De ouders die naar Frankrijk waren gekomen, kwamen ons tijdens de rit aan moedigen en stonden langs de weg om foto’s te maken. De weersvoorspelling was erg goed, het zou 27 graden worden maar de wolken maakten het gelukkig wat koeler.

Op het 10 kilometer punt was er een tussenstop waar Dj Robin stond en je kon je bidon bijvullen of de nodige energierepen of gelletjes aanvullen. Na deze tussenstop kwam het zwaarste gedeelte waar het afzien werd, een stijgingspercentage van 12%. Gelukkig werden we toegejuicht door alle ouders en andere deelnemers waardoor we dit stuk allemaal gered hebben. Alpentocht liet ook een busje meerijden vanuit gefilmd werd voor de after-movie. Die komt er dus aan!

Na nog wat wisseling in stijging percentages kwam de kenmerkende witte toren in zicht. Vanaf hier waren we het bos voorbij waardoor we prachtig uitzicht hadden over het dal en de bergen.
Als eerst kwam Pepijn op de top alsof hij Dumoulin was. Een eitje. Daarna kwam Pieter en al snel was Mirthe ook op de top. Kristi volgde vlak hierna. Ook Evelyn en Sascha kwamen lachend op de top met meneer de Graaf. Hierna volgde een groepje met meneer de Koning, Britt, Manon en Isabelle. Ondertussen kreeg iedereen van de organisatie een beker warme chocolademelk en werden de jasjes aangetrokken omdat we best snel afkoelden. Ons team was compleet toen ook Eva en Jody arriveerden met meneer Buddelmeijer. Je vraagt jezelf vast af waar meneer van Diepen is gebleven? Die reed de berg op en neer om iedereen aan te moedigen en naar de top te coachen!
Toen iedereen bij de top was werden de groepsfoto’s gemaakt bij het bekende bord van de Sommet du Ventoux. Iedereen was erg trots op elkaars prestatie en het viel voor de meeste erg mee.

Pieter gaf vanaf het begin al aan om voor een tweede keer te berg te willen beklimmen en ook Mirthe besloot mee te gaan! Samen met van Diepen en Buddelmeijer begonnen zij aan de afdaling naar Sault waarna ze weer gingen klimmen. Het eerste stuk was lang maar goed te doen. De leraren hadden er zin in en hadden nog veel energie over dus die sprintten de berg op. Pas 6 kilometer voor de top werd het pas echt zwaar en merkten Pieter en Mirthe dat twee keer op één dag de berg op echt afzien is. Terwijl de grote groep de afdaling achter de rug hadden en op de camping waren gearriveerd bereikten Mirthe en Pieter de top voor de tweede keer. Super knap!

Om 4 uur had de barbecue ploeg nog vrijwilligers nodig dus Britt, Pepijn, Manon en Evelyn gingen helpen met het klaarmaken van de salades en omdraaien van de lekkere biefstukken, worstjes en kippenpoten. Om 7 uur gingen we met z’n allen lekker eten en wat hadden we honger en dorst! Na het eten hield Roderick nog een praatje en mochten wij naar voren komen om de cheque voor Fight Cancer te onthullen: een bedrag van €38.695! Met deze editie van Alpentocht hebben alle 200 deelnemers €229.921 opgehaald. We sloten de avond gezellig met zn allen af en hebben nog nagepraat over deze week tot in late uurtjes.

We hebben een onvergetelijke ervaring opgedaan en we hebben enorm genoten van deze week en van elkaar. Moe maar vooral erg trots en voldaan sluiten we deze week af. We willen iedereen bedanken voor alle leuke en lieve berichten en donaties. We hebben als team nu een bedrag van €13.078. Super vet! De donaties lopen tot midden oktober door dus dan zullen we de eindstand bekend maken.

Pijn is voor even, opgeven voor altijd!

Jour de répos

Na de zware proef van gisteren hadden we vandaag een rustdag. De dag begon weer met een lekker ontbijtje om even goed op te starten. 
Na de dag van gisteren even een pas op de plaats. We waren moe en hadden even tijd nodig om te herstellen van de rit van gisteren. Zoals Joop Zoetemelk ooit zei: de tour wordt gewonnen in bed. Wij zijn van mening dat de Alpentocht ook succesvol wordt afgerond als we even langer in ons mobile home zouden verblijven. Daarnaast moet het materiaal netjes verzorgd worden en daar hebben we geen mecaniciens voor, dat moeten we helemaal zelf doen. Nog een hele klus hoor om de fiets schoon te krijgen, zeker de ketting en tandwielen waren aardig zwart geworden. Misschien tijdens de trainingen, in Nederland met het natte weer, hadden we dat puntje een beetje verwaarloosd.

Daarna de boodschappen doen en toen was er eindelijk een moment om het nabijgelegen dorpje Vaison-la-Romaine te verkennen. Pieter bracht een bezoekje aan de kapper om er tip top uit te zien voor de beklimming morgen, een wielrenner moet gesoigneerd op de fiets zitten, toch? Terwijl de rest een bezoekje bracht aan de pizzeria; ook heel belangrijk.
 Koolhydraten stapelen. Eenmaal terug op de camping met de nodige souvenirs op zak namen we onze dagelijkse duik in het zwembad (dit keer eindelijk buiten) en genoten we nog even van het zonnetje. 
We zijn lekker bruin gebakken, net als de pannenkoeken die later op de avond op het menu stonden. Sommige iets te bruin, of zelfs zwart. Hè Eva? 
Je kunt wel zeggen dat we zijn ontspannen. Vanavond is de officiële opening van Alpentocht waarbij we de andere deelnemers kunnen ontmoeten. De gezonde spanning giert al door ons lijf. Morgen dan eindelijk de grote dag, ook een zware dag die om 9 uur begint bij de start. We hebben er het volste vertrouwen in. Nu al trots. Top team!

 

 

 

 

Naar de top van de Mont Ventoux

Dag 4 – De eerste keer Mont Ventoux

Vandaag was DE dag. De eerste beklimming van de Mont Ventoux, die startte vanuit Bedoin.

De Mont Ventoux kun je van 3 kanten beklimmen. De gemakkelijkste is vanuit Sault, de moeilijkste vanuit Bedoin en de derde vanuit Malaucene. Sault vonden we ook te gemakkelijk, Malaucene doen we zaterdag, dus vandaag de klim vanuit Bedoin. Zoals elke ochtend tot nu toe, was iedereen weer te laat en stond meneer van Diepen (en de rest van de begeleiding) weer te wachten. Gelukkig begonnen we de dag wel met een lekker zonnetje, dus we konden er weer tegen aan voor een nieuwe fietstocht. De eerste 20 kilometer begon rustig, we hebben een colletje gedaan – de Col de Madelaine van 448 hoogtemeters en 5,6 kilometer lang.

Na 2 kilometer afdalen kwamen we aan in Bedoin en begon de klim. De eerste 4 kilometer waren prima te doen met een stijgingspercentage van 4%. Daarna begon het echte werk. Het eerste stuk was door het bos met veel schaduw en een gemiddeld stijgingspercentage van 8 tot 10 procent. Na 8 zware kilometers kwamen we bij het restaurant Chalet Reynard waar we met z’n allen gingen lunchen. Vanaf dat punt zijn we weer individueel verder gegaan. De sloomste onder ons vertrokken wat eerder, de snellere begonnen wat later.

 

 

 

 

 

De laatste 3 kilometer waren het zwaarst. Het einde was inzicht maar het stijgingspercentage liep weer op. Uiteindelijk hebben we het toch allemaal gehaald. Gelukkig was het mooi weer zonder wolken en konden we genieten van het uitzicht vanaf de top van de Mont Ventoux. Nadat de nodige foto’s waren genomen begonnen we aan de afdaling. Met een topsnelheid van meer dan 60 km/u vlogen we naar beneden. Na het afdalen waar iedereen enorm van heeft genoten, moesten we nog 10 kilometer terug fietsen naar de camping.

Eenmaal op de camping aangekomen was iedereen uitgeput, gelukkig hadden we lekkere pasta om onze energie bij te vullen voor morgen.

 

Alpentocht dag 3

Dag 3 woensdag 20 sept

Deze ochtend gelukkig een stuk warmer dan gister. De wind is gaan liggen en het zonnetje schijnt. Na wat vertraging stapten we om 09:45 op de fiets. We begonnen vrij snel aan een pittige klim, de Col de Veaux. Het fietsen is voor veel van ons niet te vergelijken met de trainingen die we in Nederland hebben gehad. De lengte van de beklimmingen is niet zoals we in Limburg hebben meegemaakt. Hier is het veel zwaarder. Gelukkig maakt het uitzicht tijdens het klimmen en bij de afdalingen een hoop goed. Vandaag zagen we ook voor het eerst de top van de Mont Ventoux, hij zat niet meer in de wolken verscholen.
Halverwege de rit kregen we een spoedcursus “How to take a haarspeldbocht like a pro” van meneer van Diepen, ging top! Op driekwart van de rit hebben we nog gezellig geluncht bij een picknicktafel op de Col de Fontaube. In totaal hebben we vandaag 67 km gefietst met 4 hoge toppen wat zorgde voor 1050 hoogtemeters.
Om 15:00 kwamen we weer aan op camping Carpe Diem. Sommige kregen de taak hun fietsen schoon te maken en een ander groepje nam een duik in het zwembad. Om 16:00 begon het vrijwilligerswerk voor Eva, Sascha, Jody en Mirthe dat bestond uit welkomstpakken in de huisjes leggen voor de deelnemers van Alpentocht 2017. Vandaag komen de meeste deelnemers op de camping aan. We krijgen steeds meer buren, best gezellig, Ook is het leuk om met mensen te praten over het evenement van zaterdag, iedereen is net als wij een beetje gespannen maar wel erg enthousiast.
Strakjes begint de kookploeg aan het avondeten: rijst met groente en kip! Als toetje ijs met een heerlijke fruitsalade. We gaan vroeg naar bed vanavond want morgen gaan we voor het echie de Mont Ventoux op vanuit Bèdoin. Dat is de zwaarste route om de top van de Mont Ventoux te bereiken. Morgen horen jullie hoe dat is gegaan, wij zijn zelf ook benieuwd…

De avonturen van BSM 6 atheneum bij de Ventoux

Dinsdag 19 september. Na een koude nacht, begon de ochtend met een heerlijk ontbijtje en vrolijk gezang want meneer de Graaf is JARIG!!! Omkleden, banden oppompen, helmen op. Alles mee? Oh, lunchpakketje! Klaar voor de eerste trainingsrit. De eerste 20 kilometers waren over het algemeen vlak, dus prima te doen. Maar toen…
We gingen omhoog, we gingen omlaag, omhoog, nog meer omhoog en trouwens ook nog omhoog. Het was afzien, maar we konden rustig herstellen tijdens het afdalen. En wat gingen we snel! We kregen drie colletjes voor de kiezen van maximaal 379m hoog dat zorgde voor een totaal van 959 hoogtemeters. Goed begin toch? Het was wel flink wennen, want we zijn natuurlijk ons vlakke Nederland gewend. 

Na ruim 65 zware kilometers kwamen we terug bij de camping en was het tijd voor onze welverdiende duik in het zwembad; behalve voor de kookploeg. Die moest mee naar de supermarché. Ze zijn op dit moment een lekkere maaltijd aan het voorbereiden (shoutout naar Karlien) terwijl de corveeploeg de tafels dekt. 
Er staat een mooie planning klaar voor vanavond want we gaan smullen van de appeltaart en ijsjes om meneer de Graaf nog even in het zonnetje te zetten. 

Morgen komt een vergelijkbare training, en de dagen erop volgen de drie (of meer) beklimmingen van de Mont Ventoux. Het is afzien, maar als we in ons achterhoofd houden hoe CliniClowns de kinderen opvrolijkt in ziekenhuizen en hoe effectief het onderzoek van Fight Cancer naar borstkanker is, kunnen we dit wel. Met een nog steeds groeiende tussenstand van €12.847,12 sluiten wij dit bericht af. 
 
Hopelijk was dit een goede samenvatting van de dag. Wij gaan nu, want het eten is klaar. Ruikt lekker.

Groetjes, 
Pieter, Pepijn, Manon en Jody

BSM 6 Atheneum op weg naar de Mont Ventoux

Dag 1 Maandag 18 september
Op maandagochtend was het eindelijk zo ver. We vertrokken lekker vroeg, om vijf uur maar liefst, om onze reis naar Frankrijk te beginnen. Nadat iedereen aangekomen was bij de Albert Heijn en alles ingeladen was, konden we in de auto, bus of vrachtwagen stappen. Terwijl onze familie en vrienden, vooral die van Manon want zij was vandaag jarig, ons stonden uit te zwaaien, maakte wij het onszelf comfortabel voor de reis.
Na een lange dag van 13 uur op de weg, zijn wij eindelijk aangekomen op de plaats van bestemming: camping Carpe Diem. De reis was lang maar sfeervol. Onderweg zijn we twee keer gestopt voor een korte plaspauze en om onze beentjes te strekken. Op de weg hebben we een lekker muziekje gedraaid, wat geslapen en kaartspelletjes gespeeld. De reis is voorspoedig verlopen en we zijn om 18:00 uur aangekomen.
Nadat we eerst de camping hebben verkend, werden de mobile homes verdeeld en onze spullen uitgepakt. Daarna zijn we begonnen aan het avondeten. Deze week hebben we allemaal onze eigen taak: koken, corvee of het op de hoogte houden van onze volgers. Vandaag werd er heerlijke pasta met saus en salade gemaakt door de kookploeg.
Na het eten moest er ook nog iets gevierd worden: niet alleen onze aankomst in Frankrijk, maar ook de verjaardag van één van onze teamleden. Gefeliciteerd Manon!!
Met een lekker stukje appeltaart in onze buik, sloten wij de dag af en gingen wij op tijd naar bed voor onze eerste training vandaag.

Nieuwe actie van 6 atheneum BSM voor het goede doel

De klas van 6 atheneum BSM gaat 18 september op weg naar de Mont Ventoux. Ze doen mee aan de Alpentocht en halen geld op voor Cliniclowns, Fight Cancer en Homeplan. Op het ogenblik heeft het team meer dan €10.000 opgehaald voor deze doelen. Als sportieve tegenprestatie gaan ze op 23 september de Mont Ventoux met de fiets beklimmen. Geen geringe prestatie want met 1600 hoogtemeters en een gemiddeld stijgingspercentage van rond de 7,5% is het een zware klim.

Jody heeft een actie opgezet om geld op te halen voor het goede doel. Lees onderstaande oproep:

Trainingen voor Alpentocht komen op gang

5 atheneum BSM is bezig met hun goede doelen project. Vele acties zijn georganiseerd en inmiddels staat de teller al op ruim 8600 euro voor Cliniclowns en Fight Cancer. Maar niet alleen geld ophalen is een doel op zich ook trainen op de fiets is een doel. Want in september moeten ze de Mont Ventoux op fietsen en deze berg is behoorlijk steil.

Zaterdag 10 juni werd de training gecombineerd met de jaarlijkse Rabofietsrit. De Rabobank doneert voor elke fietser 25 euro voor de vereniging of club. Via de Rotary mochten de leerlingen meefietsen en reden ze de Zeevangsroute naar Oosthuizen, Edam en weer terug naar Purmerend. Na deze 35 km werd er nog een extra lusje richting Beverwijk gemaakt en uiteindelijk werd de 100 km aangetikt. Geen klimkilometers in dit vlakke landschap maar wel een flink stuk tegenwind, zodat de bovenbenen toch lekker verzuurde. 13 juli staat er een trainingsrit in de Limburgse heuvels op het programma.

Doneren kan op Alpentocht