Wintersport februari 2020

Ook komend schooljaar wordt er weer een wintersportreis georganiseerd voor de leerlingen uit klas 4-5-6. We gaan weer mee met MandersTravel en dit keer gaan we naar de Katschberg. Een skigebied van 70 km met 10 km blauwe pistes, 50 km rode pistes en 10 km zwarte pistes. Het gebied ligt tussen de 1640 en 2220 meter hoogte en er zijn 16 liften.

We verblijven in Hotel Katschtalerhof in 2-3-4 of meerpersoonskamers. Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer met bad of douche en toilet. De skibus stopt voor het hotel en het skigebied ligt op 20 minuten rijden. Verzorging is op basis van half pension, beginnend met diner op de dag van aankomst en eindigend met diner op de dag van het vertrek.

Het vertrek van de reis is op vrijdag 14 februari om 19 uur en we zijn donderdag 20 februari rond 11 uur weer terug in Purmerend. Er zijn 5 ski/snowboarddagen, iedereen heeft verplicht les. We krijgen les van Nederlandse instructeurs. Skipas en materiaalhuur is inbegrepen in de reissom. Korting voor eigen materiaal: 5 euro bij eigen helm, 20 euro bij eigen ski of snowboard materiaal. School heeft een reisverzekering afgesloten maar bij calamiteiten wordt eerst de eigen verzekering aangesproken.

Een annuleringsverzekering moet zelf worden afgesloten!

In de avond hebben we een avondprogramma in de vorm van spelletjesavonden en pubquiz. De wintersportreis is een sportieve schoolreis waar het (leren) skiën of snowboarden centraal staan. Ben je alleen geïnteresseerd in de ápres-ski dan is het beter om zelf op wintersport te gaan. Omdat je met een schoolgroep op reis bent gelden er enkele regels om te zorgen dat iedereen een leuke schoolreis heeft. Voor schoolreizen gelden de regels zoals vermeld op de website.

Deze 7 daagse reis kost 534 euro en de betaling geschied in twee termijnen. Aanbetaling van 100 euro in oktober en resterend bedrag in januari. Inschrijven kan digitaal vanaf 5 september tot uiterlijk 28 september. Inschrijven is op volgorde van binnenkomst en er is plaats voor maximaal 50 leerlingen. Blijkt dat we dat aantal niet halen op 28 september dan kan de reis niet door gaan.

Wil je mee met deze reis? Middels een brief ben je op de hoogte gesteld van deze reis. Klik op de link in de brief en vul je gegevens in en lever het door je ouders ondertekende en geprinte inschrijfformulier binnen een week bij dhr van Diepen in zijn postvakje (DPN) in.

Vrienden van BSM

Sinds 2010 zijn de leerlingen van 5 atheneum BSM (het keuzevak Bewegen, Sport en Maatschappij) bezig met het jaarlijks deelnemen aan een actie voor een goed doel. Het is een project waar ze ruim een jaar aan werken en waarbij ze allerlei opdrachten voor moeten doen. Deze opdrachten zijn:

 • Onderzoek doen om een evenement met goed doel te vinden waaraan de klas mee gaat doen
 • Acties organiseren om geld voor een goed doel op te halen (binnen en buiten school)
 • Public relations doen om hun actie bekend te maken (Facebook, Instagram, krant, Codex)
 • Fietstrainingsschema maken
 • Trainen voor het evenement, meestal een grote beklimming in de Alpen of Pyreneeën
 • Vrijwilligerswerk tijdens het evenement doen
 • Verslag maken in de vorm van een tijdschrift
 • Video van het evenement maken

Dit alles is niet mogelijk zonder steun van het bedrijfsleven. De lesgroep is nooit zo groot en de kosten van een excursie met deelname aan zo’n evenement kost veel geld. Om deze unieke leerervaring niet verloren te laten gaan helpen enkele bedrijven ons al jaren door deels de vervoerskosten of de aanschaf en onderhoud van de fietsen te bekostigen.

Dit jaar is de groep bedrijven die ons steunen uitgebreid en noemen we ze “Vrienden van BSM”.  Wij hopen dat ze ons nog vele jaren zullen helpen en mede dankzij hen kunnen de leerlingen doorgaan met geld ophalen voor hun acties. In het verleden hebben ze meegedaan aan Alpe d’Huzes, Groot verzet tegen kanker, Stelvio Challenge, Alpentocht en Ride4Kids. Elk jaar wordt er ongeveer 15.000 euro voor het goede doel opgehaald. en in al die jaren staat de teller nu op 170.000 euro.

De bedrijven die ons steunen zijn:

Gouden Vriend:

Zilveren vriend:

Bronzen vriend:

Ondersteunende bedrijven:

Speciale dank aan het coöperatiefonds van:

Nationale pannenkoekendag

Afgelopen vrijdag was het nationale pannenkoekendag en klas 1M vond dat die dag wel even gevierd moest worden. Nu hebben ze geluk dat ze een lo docente als mentor hebben die dat dan wel heel speciaal voor ze maakt. Het begon met voetballen in het donker, al de ramen in het gymlokaal werden afgeplakt en met speciale glow in the dark bandjes en een glow in the dark voetbal werd er een toernooi gespeeld. Hoe ze de stand bijhielden…..geen idee. Hoe ze de scores op het bord konden bijhouden in het donker…..geen idee. Maar ik denk dat het niet belangrijk was wie er eerste werd. De lol tijdens het spel was geweldig en na afloop werd er gezamenlijk pannenkoeken gegeten.

Wintersportreis Gerlitzen 2019

Zaterdag 16 februari vertrokken 50 leerlingen uit de bovenbouw met 5 docenten naar Gerlitzen in Oostenrijk voor de jaarlijkse sportieve wintersportreis.

Gerlitzen ligt in Karinthië, bijna tegen de Sloveense grens aan. Een klein skigebied met veel kans op mooi weer. En dat werd het ook, elke dag een strak blauwe hemel en prima sneeuwcondities. De leerlingen hebben genoten en veel plezier gemaakt. De foto’s en video geven een aardig beeld wat er in deze week is gebeurd. Veel kijkplezier. 

The noble art of self-defence

Zojuist hebben de 5HAVO BSM leerlingen hun tweede les schermen erop zitten. Voor het vak BSM dient er in alle domeinen van de sport te worden verdiept, deze periode was het de beurt aan zelfverdediging. Tot de verbeelding spreken al snel judo, boksen en karate. Echter zitten er in schermen eveneens veel aspecten die de leerling na laten denken over het ontwijken, verdedigen, aanvallen en controleren van de tegenstander. Les 1 stond in het teken van materiaalkennis, grondbeginselen en een ‘deathmatch’ tussen alle leerlingen vs. de leraar. In de afsluitende les maakte de leerlingen kennis met de verschillende wapens (sabel, degen of floret), aanvals -en verdedigingstechnieken en de puntentelling. Een verfrissende kijk op zelfverdediging, een gedreven docent van de schermvereniging En CAVENT (Martijn bedankt!) en enthousiaste leerlingen maakte dit tot 2 mooie lessen. Nu mogen de leerlingen zich opmaken voor de laatste BSM-periode en het assessment gesprek, succes allemaal!

Sportdagen atletiek

Traditioneel staat de week voor de herfstvakantie in het teken van de atletieksportdagen. Op maandag klas 3 en onder het genot van een heerlijk zonnetje werd er fanatiek bewogen. Klapstuk van de dag is altijd de 10x100m estafette en dit jaar won klas 3P in een tijd van 2.22.35. Klas 3S werd tweede en 3D maakte het podium compleet. Dani Bosch won de 3000m bij de jongens in een tijd van 12.45 en bij de meisjes was Manoe van Zoest in 13.26 de winnares.

Dinsdag was klas 1 aan de beurt. Wederom prachtig weer en ideale omstandigheden voor een atletiekdag. De leerlingen werkten een 6kamp af, balgooien, verspringen, kogelstoten, 400m sprint, 80m sprint en 60m horden waren de onderdelen. Daarnaast de estafette, 10x100m die gewonnen werd door klas 1M in 2.33.56. Klas 1B werd tweede en 1A derde. De 3000m werd bij de jongens gewonnen door Mathijs Stoelinga in 12.11 (sneller dan klas 3!) bij de jongens en door Brenda Vos in 14.35 bij de meisjes.

Woensdag was het de dag van de grote jongens en meisjes. de bovenbouw maakte zijn opwachting. Deze leerlingen lopen allemaal een 100m en 400m en daarnaast maken ze 3 keuzes uit de andere 6 disciplines (hoogspringen, horden, kogelstoten, hink stap sprong, speerwerpen en verspringen). Ook hier is de estafette natuurlijk het hoogtepunt van de dag. Uit elke klas wordt een team van 4 sprinters geformeerd, deze lopen dan een 4x100m estafette tegen de andere klassen. Mooi om te zien dat dan niemand onder wilt doen voor de ander en zijn beste beentje er voor zet. Bij de 5e klas jongens was de volgorde: 5P in 50.56 , 5R en 5Q. Bij de meisjes: 5Q in 1.00.08 en vervolgens 5R en 5P. Klas 4 was 4C de winnaar in 51.18 en 4S tweede en 4P derde. Bij de meisjes was 4Q de winnaar met een nieuw schoolrecord van 56.06. Klas 4R was tweede en 4C derde.

Donderdag was de laatste sportdag en klas 2 mocht nu aan de bak. Het programma was gelijk aan de andere onderbouwklassen en ook hier weer de estafette. Klas 2Q won in 2.30.91 en klas 2C en 2A werden respectievelijk tweede en derde. De 3000m werd bij de jongens gewonnen door Sem van den Hoogen in 12.24 en bij de meisjes door Nienke de Jonge in 13.45.

 

4 havo BSM trotseert storm en regen


Van geen project naar modder…
Vier jaar geleden is de Havo Bewegen, Sport en Maatschappij sectie (Donny van den Daal & Sander Plas) opzoek gegaan naar een geschikt project voor de Havo BSM-leerling. Een leerling die gekenmerkt wordt door een sportieve en praktijkgerichte mind-set die opzoek is naar o.a. een fysieke en organisatorische uitdaging. Waar de atheneum BSM-leerling al meerdere jaren onderdeel uitmaakt van een fantastisch groot fietsproject en geld inzamelt voor verschillende goede doelen, kende de havo lichting nog geen “eigen” excursie. Al gauw werden er een hoop creatieve en innovatieve ideeën bedacht maar moest dit wel passen in het excursiebeleid van de school. Na flink wat zoekwerk, bellen en e-mailverkeer bleek er dan toch een geschikt evenement te zijn dat in onze ogen zou passen bij de doelstellingen die wij voor ogen hadden.
Teambuilding, samenwerken, deel uitmaken van een (sport)organisatie en een proef op de zelfredzaamheid van de leerlingen…Immers zijn dit de “dingen” waarover zij later nog zullen praten als zij aan hun VO school terugdenken. Het doel was om meer verschil te creëren tussen het BSM-programma van de havisten en die van de aheneum-leerlingen. Naast dit project hebben de verschillende opdrachten ook een duidelijkere havo ‘kleur’ gekregen.  Zo lopen de 4 havisten sinds vorig jaar geen markstadrun meer in leerjaar 4H maar zijn zij onderdeel van een (in onze ogen) fantastische ervaring: 4H Mudmaster weekend. 

Van 2 naar 3….
Na drie succesvolle edities en een grotere naamsbekendheid van het DVC binnen de organisatie van Mudmasters, werd het tijd om de excursie meer body te geven. De school heeft al meerdere keren bezoek gehad van de organisatie en wonen zelfs presentaties van de leerlingen bij. Aan Sander Plas de taak om de vrijdag eraan vast te plakken. Een van de doelstelling binnen BSM is het vergroten van het beweegspectrum en dat doen wij door de leerlingen kennis te laten maken met verschillende sporten. Op het programma van de vrijdag stond zeilen en windsurfen gepland, echter zorgde het weer ervoor ( 21 Knopen!!) dat de veiligheid in het geding kwam en moest er gezocht worden naar een alternatief. Dit werd opgelost met een sportief alternatief: Klimmen in het klimbos van Ermelo en een gps-tracking door de Veluwe. Op de terugweg werden de leerlingen op de proef gesteld met een flinke regenbui en windstoten. Leerlingen:” Heee! We moeten doorfietsen want… straks is mijn tent foetsie.” 
Onder begeleiding van Lian Molenaar kwamen de leerlingen veilig aan op de camping van Molencaten Flevostrand in Biddinghuizen en werden de leerlingen gerustgesteld. De tenten stonden nog! Maar het was bikkelen. De leerlingen waren tot op het bot doorweekt en moesten koud en nat hun tent in. De verschillende sportmaterialen en spelletjes die in het busje lagen werden niet aangeraakt en werd er gekozen voor een warm toilethok. Sommige leerlingen hadden nog nooit in een tentje geslapen…. De avond was koud en de nacht duurde lang.

Zaterdag- Vroeg opstaan .. maar dan ook echt vroeg 
Leerling: Woooow! Meneer het is weekend hé, doe eens rustig … 6:00…
De wekker was ingesteld op 6:00 maar PLS wordt altijd wakker voor zijn wekker en was al begonnen met het klaarleggen van het ontbijt. Mudmaster vrijwilligerswerk stond er op het programma. Een lange en intensieve dag die begon met een goed ontbijt. Vervolgens snel richting de fietsen om uiteindelijk voor 7:45 aan te komen bij de Mudmaster Crew-tent. Hier kregen de leerlingen een briefing en werden zijn verdeeld over de verschillende taken: Begeleiding bij een obstacle, ondersteuning eet/water post, tattoo’s plakken op de voorhoofden van de deelnemers tot het uitdelen van ‘finisher’ t-shirs. 
Maar… eerst koffie en warm worden en dan …..na uren hard werken in de (zware) regen en kou.. Yes!! een deelname ticket voor de dag erop…
Door de hoeveelheid water die was gevallen, de zeik maar dan ook echt zeiknatte kleding van leerlingen en de gedachten dat de leerlingen nog een keer moesten overnachten in hun tent, was voor sommige leerlingen dan ook echt te zwaar. De BSM-docent heeft toen besloten om alle ouders te berichten en de leerlingen de vrijwillige keuze te bieden om zondag de 12-km obstacle run te lopen. Door deze keuze werden de meeste meiden en een paar jongens opgehaald. Echter mocht dit niet de pret bederven en waren een hoop jongens nog stoer en enthousiast genoeg om door te zetten en die laatste zware en koude nacht te trotseren.  
De andere leerlingen gaan de 12-km uitdaging aan in April tijdens de Haarlemmermeer editie. 
Zondag 11:20, het is zo ver! 
Elke meter die je loopt tijdens deze editie was spekglad en modderig. Je glibbert van links naar rechts en je loopt op een bepaalde manier die je lichaam niet gewend is. Een goede warming-up is dan ook een echte must. Na de warming-up is het zover. De opzwepende muziek knalt uit de speakers, de groep is enthousiast en staat te poppelen om te starten. Samen lachen wij en motiveren wij elkaar om zo hard mogelijk te lopen. Pang! Het start signaal. Donny van den Daal nam de snelle lopers meteen met zich mee en ging aan kop. Lian Molenaar functioneerde als bezemwagen en had de zware taak om de leerlingen te blijven motiveren. Want, Ja…. het is dan ook echt voor sommige leerlingen een loodzware maar prachtige uitdaging. Sander Plas liep tussen zijn collega’s in en kwam al gauw de op kop lopende leerlingen tegen. Na uren bikkelen, samenwerken, moddereten, motiveren en elkaar helpen om de obstakels te overwinnen, behaalde de deelnemende leerlingen allemaal de finish. De vermoeidheid van het weekend, het harde werken en de fysieke prestatie kwam eruit en werd omgezet in een gevoel van trots. Trots op het trotseren van de kou, trots op het slapen in een tentje, trots op de groep en trots zijn op jezelf.
Het was een zwaar maar fantastisch weekend!
Ik bedank mijn collega’s Lian en Donny voor hun fantastische inzet!
Sander Plas, Docent LO & BSM.

 

 

Inschrijven Wintersport 2019

Na de succesvolle reis vorig jaar naar Bad Kleinkircheim hebben we dit jaar wederom een wintersportreis geboekt. We verblijven in Hotel Schluga in Gerlitzen. Een 3 sterren hotel met 2 tot 4 persoonskamers met eigen badkamer. Het hotel ligt op 10 minuten rijden van de skilift. 

Het skigebied gebied ligt in Karinthië, iets verder dan de bekende skigebieden maar wel meer kans op mooi weer en niet zo druk. Het skigebied van Gerlitzen is 42 km lang met 12 km blauw, 27 km rood en 3 km zwart. Voor ieder niveau zit er dus wel een piste bij. Doordat het gebied op 1 berg is komen we elkaar vaker tegen en kunnen we gezamenlijk gezellig lunchen op de piste. Klik hier voor informatie over het gebied.

 

Deze 7 daagse reis kost 525 euro en de betaling geschied in twee termijnen. Aanbetaling van 100 euro in oktober en resterend bedrag in januari. Inschrijven kan digitaal vanaf 10 september tot uiterlijk 28 september. Inschrijven is op volgorde van binnenkomst en er is plaats voor maximaal 50 leerlingen. Blijkt dat we dat aantal niet halen op 28 september dan kan de reis niet door gaan.

Vervoer per luxe touringcar, verblijf op basis van half pension, verzorging vanaf diner op zondagavond tot diner op donderdagavond. Lunches zijn voor eigen rekening. Skipas voor 5 dagen, ski/snowboard-les voor 5 dagen en huur van al het materiaal inclusief helm zijn inbegrepen in de reissom. Heb je eigen materiaal dan krijg je korting (5 euro bij eigen helm, 20 euro bij eigen ski’s of board en schoenen). Reisverzekering loopt via school. Annuleringsverzekering moet zelf worden afgesloten! De normale reisregels van de PSG gelden en dat betekent non alcoholico. Dat hebben we immers niet nodig om het gezellig te maken. Denk jij daar anders over dan kun je beter een eigen reis boeken.

Inschrijven voor de reis middels een link die in de brief staat die de leerlingen begin september ontvangen.

Verdere informatie over de reis mail naar dpn@psg.nl

Survival in het Twiske, met mooi weer is het een eitje :)

Klas 2 heeft altijd een survivalsportdag in het Twiske. Doel van de dag zijn allerlei samenwerkingsopdrachten met je groepje tot een goed einde brengen. De start is vanaf school, daarna met je groep naar het Twiske fietsen. Voor sommige groepen al lastig genoeg want hoe lees je nu een kaart? Beetje ouderwets, kan het niet met googlemaps?

Daarna het hele meer in de rondte fietsen en onderweg 9 onderdelen afwerken met je groep. Katapult bouwen, hindernisbaan, kano varen, boogschieten, vlot bouwen, bandencirkel, blindeman, brug opdracht en de speelsloot.

Door het mooie weer was het dit jaar eigenlijk een eitje. Niet afzien in de kou en regen maar lekker in het zonnetje en af en toe een verfrissende duik in het water. Drie dagen was het perfect weer en werd er prima samengewerkt.

Uitslag:

Dinsdag won 2C2, woensdag 2A3 en donderdag 2U2.

 

 

Bosloop klas 1 en 2

Traditioneel op de laatste lesdag van het jaar de bosloop voor klas 1 en 2. Een duurloop van 4 km door het Purmerbos. Dit jaar met heel goed weer, dat is wel eens anders geweest. Gelukkig was het in de ochtend nog niet te warm en de waterpost halverwege was voor vele een mooi rustmoment om even water te drinken en de vochthuishouding weer op peil te brengen.

De uitslagen waren: Klas 1 meisjes:

 1. Nienke de Jonge  17:50
 2. Kirsten de Jong 19:20
 3. Zoë Hellingman 19:53
Klas 1 jongens:
 1. Mark Chavardes 15:30
 2. Adi Causevic 15:52
 3. Cas Helmers 16:13
Klas 1 gemengd:
 1. 1L (1:54:00)
 2. 1K (1:55:36)
 3. 1C (1:57:15)
Klas 2 meisjes:
 1. Manoe van Zoest 17:17
 2. Anniek Tump 17:32
 3. Esmee Wagenaar 18:40
Klas 2 jongens:
 1. Dani Bosch 15:50
 2. Souhail Karimi 16:50
 3. Melle Vermaat 16:55
Klas 2 gemengd:
 1. 2P (1:42:26)
 2. 2S (1:59:06)
 3. 2A (2:00:27)