BSM Havo loopt voor Fight Cancer

Niet alleen 6athBSM is druk in de weer op het sportieve vlak en met het ophalen van geld voor een goed doel.

Afgelopen weekend (zaterdag 5 september) liepen de leerlingen van klas 5 HAVO BSM in totaal 2500 euro bij elkaar voor het goede doel. In samenwerking met ‘Fight for cancer’ wisten zij dit event via social media te promoten en onder vrienden en familie een groot bedrag in te zamelen. Zij liepen zaterdagochtend ruim 10 kilometer op tempo door Purmerend en een deel van de Zuidoost Beemster. Na een vroege start voor het Leeghwaterbad nam de groep een voorsprong op de overige deelnemers die de route wandelend aflegde. Naast het inzamelen voor het goede doel probeerden de leerlingen een zo goed mogelijke tijd neer te zetten voor hun BSM cijfer. Tevens verdienden de leerlingen per 10 ingezamelde euro’s een punt voor hun deelcijfer. De tienen vlogen hen om de oren! Goed gedaan kanjers!

Nieuwe locaties tijdens de excursieweek

Vorig jaar gingen de leerlingen van 5 havo met een bèta pakket nog naar Engeland, dit jaar is gekozen voor het Zwarte Woud in Duitsland. Of dat met de Brexit te maken heeft weet ik niet maar in ieder geval was het weer een mooie trip. Maandagochtend 9 september zijn ze vroeg vertrokken om af te reizen naar het prachte Zwarte Woud in Zuid-Duitsland. Op zo’n 50 km vanaf de Zwitserse grens en midden in de bergen stond de kampeerboerderij waar zij vier nachten hebben geslapen. De activiteiten stonden in het teken van persoonlijke ontwikkeling, het beter leren kennen van elkaar in de examenklas en bevatte educatieve informatie die paste bij de bètavakken.

4 Havo BSM ging afgelopen jaren een weekend naar Biddinghuizen om mee te doen met de Mudmasters. Dit jaar is er contact gelegd met de organisatie van de Braverun in Helmond. Deze organisatie organiseert een obstakelrace en onze leerlingen volgen daar een uitgebreid programma over hoe je een evenement opzet, hoe je obstakels ontwerpt en hoe je ze bouwt. Vrijdag hebben ze geholpen met het bouwen van het parcours, zaterdag zijn ze begeleider en zondag doen ze zelf mee.

Volg 4 havo BSM op hun excursie

Middels de app Polarsteps kun je de klas op hun werkweek volgen. 4 havo doet mee met een obstaclerun in Helmond. Ze zijn woensdag vertrokken en krijgen eerst een voorlichting over het evenement. daarna doen ze allerlei samenwerkingsopdrachten en spelletjes. Vervolgens helpen ze met opbouwen van de hindernissen en staan ze zaterdag bij het evenement als begeleider bij een onderdeel. Zondag gaan ze zelf aan de bak en lopen ze het parcours. Volg ze op Brave Obstacleproject

4 havo BSM trotseert storm en regen


Van geen project naar modder…
Vier jaar geleden is de Havo Bewegen, Sport en Maatschappij sectie (Donny van den Daal & Sander Plas) opzoek gegaan naar een geschikt project voor de Havo BSM-leerling. Een leerling die gekenmerkt wordt door een sportieve en praktijkgerichte mind-set die opzoek is naar o.a. een fysieke en organisatorische uitdaging. Waar de atheneum BSM-leerling al meerdere jaren onderdeel uitmaakt van een fantastisch groot fietsproject en geld inzamelt voor verschillende goede doelen, kende de havo lichting nog geen “eigen” excursie. Al gauw werden er een hoop creatieve en innovatieve ideeën bedacht maar moest dit wel passen in het excursiebeleid van de school. Na flink wat zoekwerk, bellen en e-mailverkeer bleek er dan toch een geschikt evenement te zijn dat in onze ogen zou passen bij de doelstellingen die wij voor ogen hadden.
Teambuilding, samenwerken, deel uitmaken van een (sport)organisatie en een proef op de zelfredzaamheid van de leerlingen…Immers zijn dit de “dingen” waarover zij later nog zullen praten als zij aan hun VO school terugdenken. Het doel was om meer verschil te creëren tussen het BSM-programma van de havisten en die van de aheneum-leerlingen. Naast dit project hebben de verschillende opdrachten ook een duidelijkere havo ‘kleur’ gekregen.  Zo lopen de 4 havisten sinds vorig jaar geen markstadrun meer in leerjaar 4H maar zijn zij onderdeel van een (in onze ogen) fantastische ervaring: 4H Mudmaster weekend. 

Van 2 naar 3….
Na drie succesvolle edities en een grotere naamsbekendheid van het DVC binnen de organisatie van Mudmasters, werd het tijd om de excursie meer body te geven. De school heeft al meerdere keren bezoek gehad van de organisatie en wonen zelfs presentaties van de leerlingen bij. Aan Sander Plas de taak om de vrijdag eraan vast te plakken. Een van de doelstelling binnen BSM is het vergroten van het beweegspectrum en dat doen wij door de leerlingen kennis te laten maken met verschillende sporten. Op het programma van de vrijdag stond zeilen en windsurfen gepland, echter zorgde het weer ervoor ( 21 Knopen!!) dat de veiligheid in het geding kwam en moest er gezocht worden naar een alternatief. Dit werd opgelost met een sportief alternatief: Klimmen in het klimbos van Ermelo en een gps-tracking door de Veluwe. Op de terugweg werden de leerlingen op de proef gesteld met een flinke regenbui en windstoten. Leerlingen:” Heee! We moeten doorfietsen want… straks is mijn tent foetsie.” 
Onder begeleiding van Lian Molenaar kwamen de leerlingen veilig aan op de camping van Molencaten Flevostrand in Biddinghuizen en werden de leerlingen gerustgesteld. De tenten stonden nog! Maar het was bikkelen. De leerlingen waren tot op het bot doorweekt en moesten koud en nat hun tent in. De verschillende sportmaterialen en spelletjes die in het busje lagen werden niet aangeraakt en werd er gekozen voor een warm toilethok. Sommige leerlingen hadden nog nooit in een tentje geslapen…. De avond was koud en de nacht duurde lang.

Zaterdag- Vroeg opstaan .. maar dan ook echt vroeg 
Leerling: Woooow! Meneer het is weekend hé, doe eens rustig … 6:00…
De wekker was ingesteld op 6:00 maar PLS wordt altijd wakker voor zijn wekker en was al begonnen met het klaarleggen van het ontbijt. Mudmaster vrijwilligerswerk stond er op het programma. Een lange en intensieve dag die begon met een goed ontbijt. Vervolgens snel richting de fietsen om uiteindelijk voor 7:45 aan te komen bij de Mudmaster Crew-tent. Hier kregen de leerlingen een briefing en werden zijn verdeeld over de verschillende taken: Begeleiding bij een obstacle, ondersteuning eet/water post, tattoo’s plakken op de voorhoofden van de deelnemers tot het uitdelen van ‘finisher’ t-shirs. 
Maar… eerst koffie en warm worden en dan …..na uren hard werken in de (zware) regen en kou.. Yes!! een deelname ticket voor de dag erop…
Door de hoeveelheid water die was gevallen, de zeik maar dan ook echt zeiknatte kleding van leerlingen en de gedachten dat de leerlingen nog een keer moesten overnachten in hun tent, was voor sommige leerlingen dan ook echt te zwaar. De BSM-docent heeft toen besloten om alle ouders te berichten en de leerlingen de vrijwillige keuze te bieden om zondag de 12-km obstacle run te lopen. Door deze keuze werden de meeste meiden en een paar jongens opgehaald. Echter mocht dit niet de pret bederven en waren een hoop jongens nog stoer en enthousiast genoeg om door te zetten en die laatste zware en koude nacht te trotseren.  
De andere leerlingen gaan de 12-km uitdaging aan in April tijdens de Haarlemmermeer editie. 
Zondag 11:20, het is zo ver! 
Elke meter die je loopt tijdens deze editie was spekglad en modderig. Je glibbert van links naar rechts en je loopt op een bepaalde manier die je lichaam niet gewend is. Een goede warming-up is dan ook een echte must. Na de warming-up is het zover. De opzwepende muziek knalt uit de speakers, de groep is enthousiast en staat te poppelen om te starten. Samen lachen wij en motiveren wij elkaar om zo hard mogelijk te lopen. Pang! Het start signaal. Donny van den Daal nam de snelle lopers meteen met zich mee en ging aan kop. Lian Molenaar functioneerde als bezemwagen en had de zware taak om de leerlingen te blijven motiveren. Want, Ja…. het is dan ook echt voor sommige leerlingen een loodzware maar prachtige uitdaging. Sander Plas liep tussen zijn collega’s in en kwam al gauw de op kop lopende leerlingen tegen. Na uren bikkelen, samenwerken, moddereten, motiveren en elkaar helpen om de obstakels te overwinnen, behaalde de deelnemende leerlingen allemaal de finish. De vermoeidheid van het weekend, het harde werken en de fysieke prestatie kwam eruit en werd omgezet in een gevoel van trots. Trots op het trotseren van de kou, trots op het slapen in een tentje, trots op de groep en trots zijn op jezelf.
Het was een zwaar maar fantastisch weekend!
Ik bedank mijn collega’s Lian en Donny voor hun fantastische inzet!
Sander Plas, Docent LO & BSM.