Update Da Vinci4Energy

Zoals elk jaar wordt er door leerlingen van 5 vwo bsm een goed doel gekozen waarvoor ze geld in gaan zamelen en in september van het nieuwe schooljaar een berg gaan fietsen. Dit jaar heeft bsm gekozen voor het goede doel Forza4Energy4All. Dit goede doel steunt kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Deze ziekte houdt in dat de kinderen zeer weinig energie hebben en dat ze dus ook niet kunnen sporten. Ongeveer de helft van de kinderen wordt niet ouder dan 12 jaar en ongeveer 75% van de kinderen die wel 12 geworden zijn geworden krijgen niet de kans om volwassen te worden. Wij gaan als bsm klas aan het begin van het volgende schooljaar 3 bergen met de organisatie op fietsen, deze bergen zijn de Montirolo, de Gavia en de Stelvio. Ons streefdoel voor ingezameld geld is boven de €15.000,- en wij zullen al onze moeite erin stoppen om dit geldbedrag te halen!
Bsm organiseert om geld in te zamelen voor dit doel elk jaar een sportdag voor de 1ste en 2de klassen. Deze leerlingen zijn ook onze eerste sponsoren en hebben met zijn allen uitstekend goed geholpen. Ze hebben in totaal een geweldige €5.200,- opgehaald! De klas die het meeste geld had opgehaald van de 1ste jaarlaag is klas 1M met een geweldige €886,30! De klas van de 2de jaarlaag die het meeste geld heeft opgehaald is klas 2U met een prachtige €187,-! Ook hebben we een prijs geregeld voor de leerling die het meeste geld heeft verzameld en dit was Destiny Krajenbrink uit klas 1L en zij had een bedrag van €223,- binnengehaald! De klassen die het meeste geld hebben opgehaald gaan met de hele klas een uur naar Jumpskillz en Destiny krijgt 2 bioscoopbonnen. Wij willen alle klassen onwijs bedanken voor de hulp en steun die zij hebben gegeven.

 

 

BSM start nieuw goede doelen project

Ieder jaar kiest 5 ath BSM een nieuw goed doel uit waar ze geld voor gaan ophalen. Naast het geld ophalen voor het goede doel moet er ook een sportieve fietsprestatie aan gekoppeld zijn. In 2010 is met deze werkwijze gestart en inmiddels zijn er 8 projecten uitgevoerd. 2x is er deelgenomen aan de evenementen: Alpe d’Huzes, Groot verzet tegen kanker en Ride4Kids. Daarnaast 1x met de Stelvio Challenge en de Alpentocht meegedaan. In totaal hebben de leerlingen voor deze projecten meer dan 160.000 euro opgehaald. Een prestatie waar we trots op zijn. Naast het geld ophalen zijn ook enkele bekende bergen uit de tour de France beklommen. De Tourmalet, de Aubisque, de Ventoux, Alpe D’Huez, de Gavia en de Stelvio zijn allemaal bedwongen door onze leerlingen.

Hoe gaat zo’n project nu in zijn werk? In september kregen wij een onderzoeksopdracht. Zoek op internet fietsevenementen die geld ophalen voor een goed doel en ga bekijken of wij daar als BSM klas aan mee kunnen doen. Wij moesten uitzoeken of het evenement in de goede periode valt, of het geld goed besteed wordt, of het een aansprekend doel is en of de fietsprestatie geleverd moet worden wel haalbaar is. De klas werd in groepjes verdeeld en elk groepje deed een eigen onderzoek dat uiteindelijk aan de klas gepresenteerd werd. Na deze presentaties kozen we uiteindelijk gezamenlijk welk evenement we aan mee wilden doen.

De uiteindelijke keuze is gevallen op Energy4All. Deze organisatie zamelt geld in om kinderen met een stofwisselingsziekte te helpen. Kinderen die deze ziekte hebben worden niet heel oud. Ze hebben zeer weinig energie omdat hun energiecentrales in hun lichaam, de mitochondriën, niet goed werken. Langzaam nemen de verschillende lichaamsfuncties in kracht af of vallen helemaal uit. Meer dan de helft van de kinderen die deze ziekte krijgen worden niet ouder dan 10 jaar. Voor deze ziekte is er een medicijn maar dat moet nog uitvoerig getest worden voordat het gebruikt mag worden. Daar wordt nu veel onderzoek naar gedaan en Energy4All helpt met de financiering van dit onderzoek.

Het evenement waar wij mee aan gaan doen heet Forza4Energy4All. In september 2019 gaan we 3 dagen lang fietsen in de Italiaanse Alpen. Tijdens deze drie dagen beklimmen we de Gavia, de Mortirolo en de Stelvio. In maart beginnen we met de fietstrainingen tijdens de lessen BSM en in de zomer trainen we gewoon thuis door. We schrijven ons eigen trainingsprogramma, dat is ook een opdracht voor het vak BSM.

In de tussentijd moeten we nu activiteiten organiseren om geld voor het goede doel te verzamelen. We hopen dat de leerlingen van onze school ons daarbij helpen. De eerste actie is de kerstsportdag voor klas 2. We zijn alle klassen afgegaan en hebben ons project gepresenteerd. Nu hopen we dat ze allemaal sponsoren voor een paar euro zoeken. In januari doen we hetzelfde voor klas 1, zij hebben een korfbalsportdag. Ook zij gaan letterlijk energie geven om onze doelgroep te helpen met het ontwikkelen van een medicijn.

Daarnaast gaan we nog veel meer doen, ons uiteindelijke doel is om meer dan 15.000 euro op te gaan halen. Help ons en doneer op: Forza4Energy4All

Volg ons op Facebook

 

 

 

 

 

 

BSM steekt kerstverlichting op de koemarkt aan.

Afgelopen zaterdag was de opening van de wintermarkt op de koemarkt. Om het evenement te starten werd de kerstverlichting op een duurzame manier ontstoken. Door middel van fietsen werd er energie opgewekt en werd de wintermarkt door wethouder Hegger geopend. Op de voorste rij deden onze BSM leerlingen mee die dit jaar aan een fietsproject gaan werken. Ze gaan acties organiseren om geld op te halen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte.