Magazine Forza4energy digitaal te lezen

De nieuwe groep BSM-leerlingen is alweer bezig met de volgende actie voor het goede doel (DaVinci4Kids) en de teller staat al op meer dan 8000 euro. Maar afgelopen september hebben de BSM-leerlingen van 6 ath een succesvolle actie gedaan voor Forza4energy4all. Ze hebben daarbij meer dan 17.000 euro opgehaald voor onderzoek naar medicijnen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte en als tegenprestatie enkele zware klimmen in de Alpen gedaan. Van deze belevenis hebben ze een mooi magazine gemaakt dat digitaal te lezen is, klik hier om de link te openen.

Afsluiting

Gisteravond laat zijn wij terug gekomen van deze geweldige week!😴 Wij hebben als groep een hele bijzondere week meegemaakt en daar willen we graag een aantal mensen voor bedanken.

Allereerst willen wij onze supporters bedanken die helemaal uit Nederland zijn gekomen om ons door weer en wind🌦 deze week aan te moedigen.🎉 Ook willen wij de begeleiders/vaders die ons deze week uitstekend hebben geholpen en begeleid hebben erg bedanken dat zij er voor ons waren.👍🏻 Natuurlijk willen wij ook onze 2 leraren bedanken die deze week in goede banen hebben geleid en gezorgd hebben dat alles goed geregeld en georganiseerd was.👌🏻

Als laatst willen wij alle aanwezigen van Forza4energy4all 2019 erg bedanken, want wat een week was dit voor ons. Wij hebben in deze week zoveel dingen gedaan en meegemaakt die zoveel indruk en impact op ons hebben gehad.😮 Wij voelden ons gelijk welkom in de Forza familie.👨‍👩‍👧‍👦 Wij hebben daarom zo een FAN-TAS-TI-SCHE week gehad! Wij zijn zo blij dat wij hier een deel van mochten zijn en dat wij ook met alle liefde onze bijdrage konden leveren.❤ Kortom een week die wij stuk voor stuk nooit meer zullen vergeten en daar willen wij iedereen zo erg voor bedanken!🙌🏻

Een mooie afsluitende dag

Handen in de lucht voor het fuifje!

De laatste dag was dan toch ook echt een feit. De Eita i.p.v. de Stelvio aangezien die afgesloten was ivm rotsblokken zo groot als een huis die eraf vielen. De laatste dag viel toch zwaarder dan verwacht. Alhoewel het weer beter was dan gister ervaarde iedereen de dag veel zwaarder. Of het nou kwam door vermoeidheid of door de berg iedereen vond het pittig. We kwamen uiteindelijk allemaal boven. De een sneller dan de ander maar iedereen heeft het gehaald! Dachten we klaar te zijn moesten we nog afdalen en 30 km terug naar Bormio fietsen aangezien een lift van een busje van de stichting niet werd getolereerd. Na een zware dag en kapot thuis gekomen te zijn begon het afscheid nemen van het appartement. Tassen pakken, opruimen en schoonmaken. Afsluitend met zn allen nog een hapje gegeten en nu nog een feestje. Wat een fantastische week hebben we achter de rug. De opbrengst voor Forza was ruim 200.000 euro waarvan wij er ruim 17.000 euro bijeen hebben gebracht. Kort willen we de sponsoren, begeleiders, docenten, de stichting en alle anderen die ons naar boven hebben geholpen bedanken. Dank voor alles! Tot volgend jaar! 🇮🇹

Dag 5 Bormio, na regen komt zonneschijn

Vandaag was het tijd voor een van de zwaarste opgaven van onze reis. Voor onze vijfde dag in Italië en de tweede dag van Forza4energy4all stond de Mortirolo op de planning. Deze bijnaam heeft de berg gekregen omdat je praktisch ‘dood’ gaat van het klimmen op deze berg en daar komt het Italiaanse woord morte vandaan, een serieuze berg dus. Wij gingen wel via de andere kant naar boven via een iets minder steilere route die nog steeds erg uitdagend was. Vanochtend konden we gelukkig wel iets langer uitslapen dan gisteren en zaten we om acht uur allemaal gespannen aan het ontbijt. Tijdens ons ontbijt konden we al zien dat de bergtoppen een witte kleur hadden gekregen door de sneeuw die afgelopen nacht was gevallen, het was een stuk kouder geworden dan de zonnige dagen die we hiervoor hadden gehad. Goed aangekleed gingen we met z’n allen naar de start van de rit, eerst stond ons een afdaling van 23 kilometer te wachten naar de voet van de Mortirolo. Halverwege deze afdaling begon het al te regenen en kwamen we doorweekt aan bij het begin van de klim, het was ook zo mistig dat we de top van de berg niet konden zien. Toen begon pas het echte werk, het klimmen van 13,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 8,2 procent en maximaal 16 procent. Het ging steeds harder regenen en het werd steeds steiler dus het was een hele opgave om boven te komen, wel werden we fantastisch aangemoedigd door onze supporters. Na 1.263 hoogtemeters, waarvan een deel door de wolken, kwam de top dan eindelijk in zicht en konden we snel wat warms aan doen. Uiteindelijk zijn we allemaal boven gekomen en met dit weer en deze berg was dat een hele prestatie. Boven aan de berg stonden vrijwilligers klaar met dekens om ons een warm onthaal te geven. Het oorspronkelijke plan was om de Mortirolo weer af te dalen maar door de vele regen was dat voor ons geen veilige optie. Wij zijn met de bus en de auto’s van onze supporters veilig en wel weer naar beneden gebracht. Het was een heftige en lange klim en volgens meneer van Diepen hadden we nog nooit zulk slecht weer gehad met de fietsexcursie maar toch hebben we het allemaal gehaald. Na terugkomst hebben Mila, Perre, Christiaan en Romy pannenkoeken gebakken voor de hele groep en hebben Bente, Jildou en Sarah geholpen bij de organisatie: loten verkopen en helpen met de sociale media-accounts.

Het alternatief voor morgen is nog niet bekend, dat wordt vanavond bekend gemaakt, maar wij hebben er in ieder geval weer veel zin in en hopen op wat beter weer!

Dag 4 in Bormio, start van het evenement.

Vandaag was de vierde dag van ons avontuur in Bormio. Tevens ook de eerste dag van Forza4energy4all. Als vervangende route voor de Gavia, deze is vanwege gevaar op het vallen van rotsblokken niet begaanbaar, hebben we 2 kleinere bergen gedaan, de Torri di Fraele en daarna de Bormio 2000. De Torri di Fraele wordt ook wel gezien als de mini Stelvio. Mocht de Stelvio gesloten blijven dan wordt er een alternatief gezocht.

We begonnen vanochtend met alle fietsers in Bormio, vanaf daar reden we naar de Torri di Fraele. Deze berg hebben we met de trainingsdagen ook op gefietst. Nu ging het voor iedereen makkelijker omdat al wisten hoe de route was. Bovenaan en onderweg werden we door de organisatie en andere deelnemers aangemoedigd. Na het dalen en de lunch begonnen we aan de tweede berg, de Bormio 2000. De ervaring op deze berg was voor iedereen verschillend. Een aantal leerlingen vonden de Bormio 2000 uitdagend na dat we de Torri de Fraele al hadden beklommen. De anderen waren enthousiast over de Bormio 2000 doordat de stijgingspercentage van de berg steeds hetzelfde bleef. Bovenaan de Bormio 2000 werden we met muziek en door alle deelnemers en supporters onthaald.

Nadat iedereen binnen was werd er gedanst door alle deelnemers om te vieren dat we boven waren. Sommige deelnemers werden emotioneel toen ze boven kwamen. De meeste deelnemers doen mee voor een gezinslid die een energiestofwisselingsziekte heeft. Langs de route die we gefietst hebben, stonden allemaal bordjes met kinderen die een energiestofwisselingsziekte hebben. Dit was bijzonder om te zien maar geeft uiteraard ook motivatie.

’s Middags hebben onze eerste vrijwilligerstaken bij Forza4energy4all gedaan. We hebben geholpen met de sociale media. Hierbij hebben we foto’s uitgezocht en geholpen met de berichten voor Facebook. Ook hebben we lootjes verkocht voor de loterij die zaterdag plaatsvindt. Er zijn al meer dan 100 lootjes verkocht!

De organisatie heeft een filmpje gemaakt van de eerste dag:

Tunnelvisie, dag 3 in Bormio

Na onze eerste trainingsdag nu dan ook de tweede. Na een heerlijk ontbijtje van de lokale bakker moesten we er dan toch echt aan gaan geloven, de bergen op. We vertrokken om 9.20 richting de Torri de Fraele. Een oude ruïne en een echte bezienswaardigheid van hier. Een heftige klim met een aantal stops voor de natuurfotootjes. Dit zal ook de berg zijn die we morgen als alternatief fietsen met de organisatie in plaats van de Gavia. Toen we allemaal door de fantastische haarspeldbochten en 2 prachtige tunneltjes waren kwamen we dan eindelijk boven bij de 2 fantastische torentjes. Dachten we hier te kunnen rusten maar dat was niet het geval, fotootje voor paps en mams thuis en hoppa door naar de lunchplek. Door de gravel en onverharde wegen met gaten kwamen we aan bij het stuwmeer waar we dan eindelijk een langere pauze hadden. Vlaggetjes uit de auto, picknicktafel en lekker met zijn allen broodje eten, natuurlijk niet te vergeten weer een fotootje voor het thuisfront. Na een pauze van een half uurtje kwam het lievelingsonderdeel van een aantal leerlingen namelijk: het afdalen. Hierin kregen we nog een aantal aanwijzingen van onze profwielrenner himself : meneer van Diepen. BBB was de aanwijzing die voor vandaag centraal stond. Dan zul je je vast afvragen wat houd dat nou in, BBB staat voor buiten binnen buiten. Ruim voor de bocht remmen, NIET te vroeg insturen en dan van buiten naar binnen en weer bijsturen naar buiten. Toen we dit 19 haarspeldbochten naar beneden hebben gedaan werd er verteld dat we aan onze laatste helling omhoog begonnen en daarna zouden afdalen naar Bormio. Tijdens het afdalen ontstonden er een aantal meningsverschillen en eindigde Bente, Sarah en Dennis (vader van Perre) voor de grote beslissing namelijk de onbegaanbare weg of de tunnel door. Aangezien de rest al door was gingen zij ook maar noodgedwongen door de tunnel en kwamen uiteindelijk met de getraceerde locatie van meneer de Koning weer terug bij de groep. Lang leve de telefoons tegenwoordig. Toen we terug waren in Bormio dachten we klaar te zijn maar dat was mooi niet het geval. We mochten nog een berg op, YES! Een aantal van ons vonden het lastig het knopje om te zetten maar uiteindelijk kwamen we hoestend en proestend allemaal boven. Dit maar liefst met 2 lekke banden, een astma-aanval en met veel bloed zweet en tranen. Maar hard werken word beloond we kregen namelijk een ijsje in Bormio en daarmee kwam ook aan deze fietstocht een eind. Na de fietskeuring en een snelle douche stond als afsluiter van vandaag de briefing op het programma. Na alle ins en outs voor morgen waren we weer helemaal up to date en gaan we er morgen weer volle bak tegenaan. Vroeg naar bed en morgen weer vroeg uit de veren voor de eerste officiële eventdag waar we een combinatie fietsen van de Bormio 2000 en nog een keer de Torri de Fraele. Maar daarover morgen meer… welterusten.

Dag 2 Forza4energy4all

Onze eerste nacht in Casa Betty is een feit! Na een goede nacht slaap zaten we vanochtend allemaal om kwart over acht vrolijk aan het ontbijt. Vandaag was het tijd voor onze eerste training in Italië. Eerst moesten we nog even onze fietsen klaar maken en zijn we om half tien vertrokken. Het was heerlijk weer in de Italiaanse bergen dus de been- en armstukken konden snel uit en in de volgauto met meneer de Koning mee. Na zo’n tien kilometer, waarvan zes kilometer klimmen, kwamen we uit bij Forte di Oga. Daar hebben we een korte pauze genomen om het ruim honderd jaar oude fort te bekijken en van het mooie uitzicht te genieten. Nadat we onze bidons weer hadden gevuld met vers bronwater zijn we afgedaald. In het dal kregen we ons eigengemaakte lunchpakketje die we in het zonnetje hebben gegeten om vervolgens door te gaan naar San Carlo, aan de voet van de Foscagno en daarna zijn we afgedaald richting onze thuisbasis in Bormio. Uiteindelijk hebben we ongeveer 40 kilometer gefietst met 1126 hoogtemeters, een goed begin voor aankomende week. Nadat we allemaal weer wat bijgekomen en uitgerust waren van onze rit hebben we ons aangemeld bij de organisatie van Forza4energy4all en kregen we onze startnummers. Ook hebben we met de organisatie nog besproken wat voor vrijwilligerswerk we deze week nog gaan doen. De Stelvio en de Gavia zijn op dit moment nog dicht vanwege loshangende rotsblokken maar wij hopen dat hier in de loop van de week nog verandering in komt. Vanavond staan de wraps a la Christiaan op het menu en gaan we weer op tijd naar bed zodat we morgen topfit zijn voor onze tweede trainingsrit.

BSM 6 ath in Bormio

Dag 1: Rit naar Bormio

Vanochtend om 4 uur zijn we vertrokken vanuit Purmerend. Er stond een lange rit naar Bormio, een stadje in Italië, op ons te wachten. Aan het begin van de rit lag bijna iedereen te slapen. Rond een uurtje of 10 werden de meeste mensen wakker. Daarna werd er muziek geluisterd, Netflix gekeken en gezellig gepraat. De rit verliep voorspoedig totdat we aan het einde nog een omleiding tegemoet kwamen die jammer genoeg zorgde voor 1 uur vertraging. Tijdens de rit kwamen we veel mooie bergen tegen en reden we ook over echte bergwegen. Dit zorgde ervoor dat iedereen het gevoel heeft dat het echt gaat beginnen.

Rond half acht ’s avonds zijn we aangekomen bij het appartement. We zitten met 13 mensen in 2 superluxe appartementen. Elk appartement heeft een eigen wasmachine en een eigen vaatwasser, dit is voor deze excursie zeer bijzonder. In voorgaande jaren was het gebruikelijk dat alle kleding met de hand werd gewassen en alle borden en bestek ook met de hand werden gedaan.  Toen begon het uitladen van de tassen, de fietsen en de boodschappen. Daarna gingen we avondeten. Vandaag aten we de pasta van Bente, Sarah en Jildou. Morgen begint onze eerste echte trainingsrit in de bergen en wij hebben hier onwijs veel zin in!