Nieuwe locaties tijdens de excursieweek

Vorig jaar gingen de leerlingen van 5 havo met een bèta pakket nog naar Engeland, dit jaar is gekozen voor het Zwarte Woud in Duitsland. Of dat met de Brexit te maken heeft weet ik niet maar in ieder geval was het weer een mooie trip. Maandagochtend 9 september zijn ze vroeg vertrokken om af te reizen naar het prachte Zwarte Woud in Zuid-Duitsland. Op zo’n 50 km vanaf de Zwitserse grens en midden in de bergen stond de kampeerboerderij waar zij vier nachten hebben geslapen. De activiteiten stonden in het teken van persoonlijke ontwikkeling, het beter leren kennen van elkaar in de examenklas en bevatte educatieve informatie die paste bij de bètavakken.

4 Havo BSM ging afgelopen jaren een weekend naar Biddinghuizen om mee te doen met de Mudmasters. Dit jaar is er contact gelegd met de organisatie van de Braverun in Helmond. Deze organisatie organiseert een obstakelrace en onze leerlingen volgen daar een uitgebreid programma over hoe je een evenement opzet, hoe je obstakels ontwerpt en hoe je ze bouwt. Vrijdag hebben ze geholpen met het bouwen van het parcours, zaterdag zijn ze begeleider en zondag doen ze zelf mee.

Sister Act

Alweer een tijd geleden maar aan het eind van het jaar is er altijd een slotmusical. Vanaf december, als de audities beginnen, tot juli zijn leerlingen volop in de weer met deze musical. Elke donderdag- en vrijdagmiddag oefenen, kostuums maken en vanaf april ook aan het decor werken. De laatste week voor de voorstellingen nog elke dag repeteren en dan 6x los gaan tijdens de voorstellingen. Dit jaar een geweldig spektakel, fantastische zang en uitmuntend spel. Een paar foto’s om nog even terug te kijken.

Volg 4 havo BSM op hun excursie

Middels de app Polarsteps kun je de klas op hun werkweek volgen. 4 havo doet mee met een obstaclerun in Helmond. Ze zijn woensdag vertrokken en krijgen eerst een voorlichting over het evenement. daarna doen ze allerlei samenwerkingsopdrachten en spelletjes. Vervolgens helpen ze met opbouwen van de hindernissen en staan ze zaterdag bij het evenement als begeleider bij een onderdeel. Zondag gaan ze zelf aan de bak en lopen ze het parcours. Volg ze op Brave Obstacleproject

Afsluiting

Gisteravond laat zijn wij terug gekomen van deze geweldige week!😴 Wij hebben als groep een hele bijzondere week meegemaakt en daar willen we graag een aantal mensen voor bedanken.

Allereerst willen wij onze supporters bedanken die helemaal uit Nederland zijn gekomen om ons door weer en wind🌦 deze week aan te moedigen.🎉 Ook willen wij de begeleiders/vaders die ons deze week uitstekend hebben geholpen en begeleid hebben erg bedanken dat zij er voor ons waren.👍🏻 Natuurlijk willen wij ook onze 2 leraren bedanken die deze week in goede banen hebben geleid en gezorgd hebben dat alles goed geregeld en georganiseerd was.👌🏻

Als laatst willen wij alle aanwezigen van Forza4energy4all 2019 erg bedanken, want wat een week was dit voor ons. Wij hebben in deze week zoveel dingen gedaan en meegemaakt die zoveel indruk en impact op ons hebben gehad.😮 Wij voelden ons gelijk welkom in de Forza familie.👨‍👩‍👧‍👦 Wij hebben daarom zo een FAN-TAS-TI-SCHE week gehad! Wij zijn zo blij dat wij hier een deel van mochten zijn en dat wij ook met alle liefde onze bijdrage konden leveren.❤ Kortom een week die wij stuk voor stuk nooit meer zullen vergeten en daar willen wij iedereen zo erg voor bedanken!🙌🏻

Een mooie afsluitende dag

Handen in de lucht voor het fuifje!

De laatste dag was dan toch ook echt een feit. De Eita i.p.v. de Stelvio aangezien die afgesloten was ivm rotsblokken zo groot als een huis die eraf vielen. De laatste dag viel toch zwaarder dan verwacht. Alhoewel het weer beter was dan gister ervaarde iedereen de dag veel zwaarder. Of het nou kwam door vermoeidheid of door de berg iedereen vond het pittig. We kwamen uiteindelijk allemaal boven. De een sneller dan de ander maar iedereen heeft het gehaald! Dachten we klaar te zijn moesten we nog afdalen en 30 km terug naar Bormio fietsen aangezien een lift van een busje van de stichting niet werd getolereerd. Na een zware dag en kapot thuis gekomen te zijn begon het afscheid nemen van het appartement. Tassen pakken, opruimen en schoonmaken. Afsluitend met zn allen nog een hapje gegeten en nu nog een feestje. Wat een fantastische week hebben we achter de rug. De opbrengst voor Forza was ruim 200.000 euro waarvan wij er ruim 17.000 euro bijeen hebben gebracht. Kort willen we de sponsoren, begeleiders, docenten, de stichting en alle anderen die ons naar boven hebben geholpen bedanken. Dank voor alles! Tot volgend jaar! 🇮🇹

Dag 5 Bormio, na regen komt zonneschijn

Vandaag was het tijd voor een van de zwaarste opgaven van onze reis. Voor onze vijfde dag in Italië en de tweede dag van Forza4energy4all stond de Mortirolo op de planning. Deze bijnaam heeft de berg gekregen omdat je praktisch ‘dood’ gaat van het klimmen op deze berg en daar komt het Italiaanse woord morte vandaan, een serieuze berg dus. Wij gingen wel via de andere kant naar boven via een iets minder steilere route die nog steeds erg uitdagend was. Vanochtend konden we gelukkig wel iets langer uitslapen dan gisteren en zaten we om acht uur allemaal gespannen aan het ontbijt. Tijdens ons ontbijt konden we al zien dat de bergtoppen een witte kleur hadden gekregen door de sneeuw die afgelopen nacht was gevallen, het was een stuk kouder geworden dan de zonnige dagen die we hiervoor hadden gehad. Goed aangekleed gingen we met z’n allen naar de start van de rit, eerst stond ons een afdaling van 23 kilometer te wachten naar de voet van de Mortirolo. Halverwege deze afdaling begon het al te regenen en kwamen we doorweekt aan bij het begin van de klim, het was ook zo mistig dat we de top van de berg niet konden zien. Toen begon pas het echte werk, het klimmen van 13,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 8,2 procent en maximaal 16 procent. Het ging steeds harder regenen en het werd steeds steiler dus het was een hele opgave om boven te komen, wel werden we fantastisch aangemoedigd door onze supporters. Na 1.263 hoogtemeters, waarvan een deel door de wolken, kwam de top dan eindelijk in zicht en konden we snel wat warms aan doen. Uiteindelijk zijn we allemaal boven gekomen en met dit weer en deze berg was dat een hele prestatie. Boven aan de berg stonden vrijwilligers klaar met dekens om ons een warm onthaal te geven. Het oorspronkelijke plan was om de Mortirolo weer af te dalen maar door de vele regen was dat voor ons geen veilige optie. Wij zijn met de bus en de auto’s van onze supporters veilig en wel weer naar beneden gebracht. Het was een heftige en lange klim en volgens meneer van Diepen hadden we nog nooit zulk slecht weer gehad met de fietsexcursie maar toch hebben we het allemaal gehaald. Na terugkomst hebben Mila, Perre, Christiaan en Romy pannenkoeken gebakken voor de hele groep en hebben Bente, Jildou en Sarah geholpen bij de organisatie: loten verkopen en helpen met de sociale media-accounts.

Het alternatief voor morgen is nog niet bekend, dat wordt vanavond bekend gemaakt, maar wij hebben er in ieder geval weer veel zin in en hopen op wat beter weer!

Dag 4 in Bormio, start van het evenement.

Vandaag was de vierde dag van ons avontuur in Bormio. Tevens ook de eerste dag van Forza4energy4all. Als vervangende route voor de Gavia, deze is vanwege gevaar op het vallen van rotsblokken niet begaanbaar, hebben we 2 kleinere bergen gedaan, de Torri di Fraele en daarna de Bormio 2000. De Torri di Fraele wordt ook wel gezien als de mini Stelvio. Mocht de Stelvio gesloten blijven dan wordt er een alternatief gezocht.

We begonnen vanochtend met alle fietsers in Bormio, vanaf daar reden we naar de Torri di Fraele. Deze berg hebben we met de trainingsdagen ook op gefietst. Nu ging het voor iedereen makkelijker omdat al wisten hoe de route was. Bovenaan en onderweg werden we door de organisatie en andere deelnemers aangemoedigd. Na het dalen en de lunch begonnen we aan de tweede berg, de Bormio 2000. De ervaring op deze berg was voor iedereen verschillend. Een aantal leerlingen vonden de Bormio 2000 uitdagend na dat we de Torri de Fraele al hadden beklommen. De anderen waren enthousiast over de Bormio 2000 doordat de stijgingspercentage van de berg steeds hetzelfde bleef. Bovenaan de Bormio 2000 werden we met muziek en door alle deelnemers en supporters onthaald.

Nadat iedereen binnen was werd er gedanst door alle deelnemers om te vieren dat we boven waren. Sommige deelnemers werden emotioneel toen ze boven kwamen. De meeste deelnemers doen mee voor een gezinslid die een energiestofwisselingsziekte heeft. Langs de route die we gefietst hebben, stonden allemaal bordjes met kinderen die een energiestofwisselingsziekte hebben. Dit was bijzonder om te zien maar geeft uiteraard ook motivatie.

’s Middags hebben onze eerste vrijwilligerstaken bij Forza4energy4all gedaan. We hebben geholpen met de sociale media. Hierbij hebben we foto’s uitgezocht en geholpen met de berichten voor Facebook. Ook hebben we lootjes verkocht voor de loterij die zaterdag plaatsvindt. Er zijn al meer dan 100 lootjes verkocht!

De organisatie heeft een filmpje gemaakt van de eerste dag: