Geen musical dit jaar

Zoals wellicht de meeste mensen weten werd er sinds december aan de slotmusical gewerkt. Elke donderdag en vrijdag vanaf 16 uur waren de leerlingen bezig met repeteren voor Mama Mia. Er werden zelfs repetities op zondag gedaan, alles om er voor te zorgen dat er in juli een spetterende uitvoering van deze musical op de planken zou komen. De kostuumgroep was ook al druk bezig en de decorgroep was net begonnen met het bouwen van de eerste decordelen. Daar is nu een abrupt einde aan gekomen door de huidige Coronacrisis met als gevolg de sluiting van de school. De crew heeft in overleg met de schoolleiding besloten om de musical voor dit jaar geen doorgang te laten vinden, het is onmogelijk om nu te repeteren en als straks de school misschien open gaat is de tijd te kort om nog een kwalitatief goede musical neer te zetten. Dit nog los van het feit hoe een en ander te organiseren in het theater met alles eisen van het RIVM voor groepsbijeenkomsten.
Maar niet getreurd, Mama Mia gaat er uiteindelijk komen! Niet dit huidige schooljaar maar wel het volgende schooljaar. Hebben we genoeg tijd om ons goed voor te bereiden en een nog beter product op de planken te zetten dan dan afgelopen jaren.

Daar zit je dan, geen cast want de school zit op slot.

Examenconcerten

Elk jaar hebben de leerlingen met muziek in hun pakket een examenconcert, zowel op de havo als op het atheneum. Het is tevens de afsluiting van het praktijkgedeelte voor de examenklassen, later in het jaar volgt dan nog het schriftelijke gedeelte tijdens het centraal examen.

De leerlingen verzorgen een heel avondprogramma. Tijdens de eerste avond beet 4-5-6 atheneum de spits af. Een zeer veelzijdig programma met de niet alledaagse instrumenten harp en trombone. Natuurlijk zijn er ook de “normale” instrumenten zoals gitaar, bas, drums, viool en piano. Alles natuurlijk ten dienste van de zang, want dat is het belangrijkste instrument voor de meeste leerlingen.

Vrijdag was de tweede avond. Wederom een erg leuke avond met een hele andere “vibe”. Meer samenzang en ook meer afwisseling in het soort muziek, wat meer dynamiek zeg maar. Hoe dat kan? Misschien omdat de juf wat strenger begon? “Hé, effe opnieuw want dat kunnen jullie veel beter” was haar openingszin. Daar hou ik van, het beste uit je leerlingen halen en zeker op het podium niet tevreden zijn met middelmaat. Shinen voor het publiek en de leerlingen pushen om het beste uit zichzelf te halen.

Een kleurrijke dag op vrijdag 13 december

Vrijdag 13 december was een kleurrijke dag, het begon met Paarse Vrijdag. Elk jaar wordt op de tweede vrijdag in december aandacht gevraagd voor steun aan sekse, gender en seksuele diversiteit. Door paarse kleding te dragen laat je zien dat je deze actie steunt. In de aula stond een stand waar leerlingen deze dag promootte middels het uitdelen van de Paarse Vrijdag Krant (waarin enkele verhalen van onze eigen leerlingen), uitdelen van paarse polsbandjes en kon je je nagels paars laten lakken.

Daarnaast werd er in de scheikundeles van 4 havo gedemonstreerd hoe kleuren bij vuurwerk ontstaan. De vlamkleuren ontstaan door het gebruiken van verschillende metaalionen. Voor leken misschien een ingewikkeld verhaal maar voor onze leerlingen nu gesneden koek.

Tot slot was er aan het eind van de middag een knusse Kerst Sing-A-Long. Er was veel werk van gemaakt want elke gast kreeg warme chocomel en poffertjes en het podium was mooi in kerstachtige sferen versierd. Vervolgens kwamen er 15 acts die klassieke kerst evergreens kwamen zingen die luid meegezongen werden door het aanwezige publiek. Van Jingle Bell Rock tot Flappie, alle bekende kerstliedjes kwamen voorbij. Helaas geen volle zaal maar wel heel knus en gezellig. Een mooi eind van de lesperiode want volgende week zijn er allerlei excursies en andere activiteiten gepland.

Profielwerkstuk op een andere manier

In het eindexamenjaar moet elke leerling een profielwerkstuk maken. Dit werkstuk is meestal een onderzoek over een onderwerp waar de leerling enige affiniteit mee heeft. Dit onderzoek mond dan uit in een werkstuk en verdwijnt uiteindelijk in een stoffige la.

3 leerlingen uit 6 ath pakte het dit jaar anders aan. Yara, Perre en Melodi hebben alle drie iets met theater. Melodi heeft op het NKT gezeten en doet een vooropleiding dans, Yara doet al 5 jaar mee met de schoolmusical en verzorgt daarvoor de productie en Perre speelt ook al 5 jaar mee in de schoolmusical. Hun onderwerp van een PWS moest wel iets met theater van doen hebben. Ze besloten om zelf een stuk te schrijven met alles wat daarbij komt kijken en om het daadwerkelijk uit te voeren in het schooltheater.

Het schrijven was misschien nog het makkelijkst. Gewoon in de vakantie achter je laptop zitten en scenes verzinnen. Uitgangspunt was een bekend nummer van een artiest en het onderwerp best wel beladen: depressie.

Naast het schrijven van het stuk komt er nog veel meer kijken om het op de planken te kunnen uitvoeren. Een cast regelen, liedjes schrijven en muziek daarbij maken, licht en geluid regelen, kaartverkoop en natuurlijk decor bouwen. Vanaf de zomervakantie repeteren met de cast en ondertussen de andere zaken regelen en mensen charteren. Een pittige opdracht en een heel leerzaam proces. Uiteindelijk werd het stuk “Je ontbreekt mij” twee keer op zaterdag 7 december opgevoerd.

Het werd een geweldige voorstelling en Yara, Melodi en Perre mogen trots zijn op het resultaat. Zo’n aangrijpend en zwaar onderwerp op een pakkende manier op de planken zetten is niet gemakkelijk. Zij zijn daarin zeker geslaagd en ik ben benieuwd of zij in de prijzen gaan vallen bij de examenuitreiking. Er is namelijk een prijs beschikbaar gesteld door de ouderraad voor het beste PWS. Ik denk dat dit stuk hoge ogen gaat gooien.

Sister Act

Alweer een tijd geleden maar aan het eind van het jaar is er altijd een slotmusical. Vanaf december, als de audities beginnen, tot juli zijn leerlingen volop in de weer met deze musical. Elke donderdag- en vrijdagmiddag oefenen, kostuums maken en vanaf april ook aan het decor werken. De laatste week voor de voorstellingen nog elke dag repeteren en dan 6x los gaan tijdens de voorstellingen. Dit jaar een geweldig spektakel, fantastische zang en uitmuntend spel. Een paar foto’s om nog even terug te kijken.

Havo examenconcert

Wat zijn mijn collega’s van muziek toch een geluksvogels. Elk jaar mogen ze tijdens het examenconcert laten zien wat ze de leerlingen hebben geleerd, mogen ze laten zien hoe de leerlingen naar elkaar toe zijn gegroeid en samen een mooi programma op de bühne zetten. Klas 4 en 5 laten tijdens het examenconcert zien waartoe ze in staat zijn. Wat begint als los zand in klas 4 krijgt gedurende het jaar steeds meer structuur en inhoud. Ontdekken waar een ieder toe in staat is en dat omzetten in een podiumact. Dan veel oefenen om het uiteindelijk op het podium te durven presenteren.

Geen wonder dat je als docent dan enorm trots bent op het resultaat en een traantje moet weg pinken omdat er weer een lichting gaat afzwaaien. Het lijkt mij een feest om dit vak aan deze leerlingen te geven, wie wordt er nu niet vrolijk van samen muziek maken? Wie wordt er nu niet blij als leerlingen dingen doen waar ze plezier en zelfvertrouwen van krijgen. Ze stralend op het podium zien staan en vol overgave zien spelen. Cijfertjes zijn belangrijk op school maar ik denk dat zo’n avond als deze zeker wat extra toevoegt aan de ontwikkeling van de leerling.

Examenconcert muziek

Muziek is een examenvak bij ons op school, zowel bij de havo als atheneum. Elk jaar moeten de leerlingen als opdracht een muzikale avond organiseren voor ouders en andere belangstellenden. Atheneum beet deze week de spits af met een vol programma: klassiek, zang en pop wisselde elkaar steeds af. In de zaal de docent die de uitvoering beoordeelt, geeft toch wat spanning bij de leerlingen. Maar beetje spanning is niet verkeerd, brengt immers het beste in je naar boven. Volgende week is de havo aan de beurt.

 

Talentenjacht 2019

Vrijdagavond 1 februari 2019 was er weer de traditionele talentenjacht op het Da Vinci. Een evenement dat al vele jaren wordt georganiseerd en waarbij menig leerling zijn eerste stapjes op het toneel zette om zijn of haar muziek/dans talent te laten zien. De presentatie was in handen van Niels en Sean, waarbij de laatste ook nog zelf optrad. 14 acts passeerde de revue. Een vakkundige jury o.l.v dhr de Hart maakte de winnaars bekend. Derde werd Juliana met een eigen nummer getiteld Where Are You, tweede waren Kim, David & Tygo met Beam Me Up van Pink en eerste werden Stella, Bodhi & Noëlla met een eigen geschreven nummer Ocean Floor. Zij wonnen ook de publieksprijs, een duidelijke winnaar dus.

 

 

 

 

Nieuwe website Da Vinci Musical

De eindmusical heeft een nieuwe eigen website, op deze website alle nieuwtjes, blogs en vlogs over Sisteract. Want dat wordt de eindmusical van het huidige schooljaar. Ook zijn ze te volgen op instagram.

Onder leiding van Willemijn, Marlies, Tessa, Aniek, Anna, Lotte en Yara wordt er weer hard gewerkt om er een mooie show van te maken.

De cast is alweer vanaf december elke donderdag en vrijdagmiddagin de weer om te repeteren. Binnenkort beginnen andere leerlingen aan het decor en wordt er ook hard achter de schermen aan de techniek gewerkt.

Het productieteam zoekt nog sponsoren voor de musical. Bedrijven die de musical financieel willen ondersteunen met een donatie of misschien materiaal zouden kunnen leveren (denk aan stoffen voor de kostuums, verf, hout en ander materiaal voor het decor, etc) zijn van harte welkom. Neem dan contact op met dpn@psg.nl

 

 

 

Kerst Sing along

Jaaaaa, hij mag weer! De leukste avond van het jaar. Lekker meezingen met de kerstkrakers die iedereen kent. Op het podium zingen leerlingen of docenten hun favoriete kerstlied, op de achtergrond op het podium wordt de tekst geprojecteerd en kan de zaal meezingen. Kom alvast in de kerstsfeer, trek je mooiste kersttrui aan, koop een kaartje en doe mee.