Nieuwe locaties tijdens de excursieweek

Vorig jaar gingen de leerlingen van 5 havo met een bèta pakket nog naar Engeland, dit jaar is gekozen voor het Zwarte Woud in Duitsland. Of dat met de Brexit te maken heeft weet ik niet maar in ieder geval was het weer een mooie trip. Maandagochtend 9 september zijn ze vroeg vertrokken om af te reizen naar het prachte Zwarte Woud in Zuid-Duitsland. Op zo’n 50 km vanaf de Zwitserse grens en midden in de bergen stond de kampeerboerderij waar zij vier nachten hebben geslapen. De activiteiten stonden in het teken van persoonlijke ontwikkeling, het beter leren kennen van elkaar in de examenklas en bevatte educatieve informatie die paste bij de bètavakken.

4 Havo BSM ging afgelopen jaren een weekend naar Biddinghuizen om mee te doen met de Mudmasters. Dit jaar is er contact gelegd met de organisatie van de Braverun in Helmond. Deze organisatie organiseert een obstakelrace en onze leerlingen volgen daar een uitgebreid programma over hoe je een evenement opzet, hoe je obstakels ontwerpt en hoe je ze bouwt. Vrijdag hebben ze geholpen met het bouwen van het parcours, zaterdag zijn ze begeleider en zondag doen ze zelf mee.

Wintersport februari 2020

Ook komend schooljaar wordt er weer een wintersportreis georganiseerd voor de leerlingen uit klas 4-5-6. We gaan weer mee met MandersTravel en dit keer gaan we naar de Katschberg. Een skigebied van 70 km met 10 km blauwe pistes, 50 km rode pistes en 10 km zwarte pistes. Het gebied ligt tussen de 1640 en 2220 meter hoogte en er zijn 16 liften.

We verblijven in Hotel Katschtalerhof in 2-3-4 of meerpersoonskamers. Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer met bad of douche en toilet. De skibus stopt voor het hotel en het skigebied ligt op 20 minuten rijden. Verzorging is op basis van half pension, beginnend met diner op de dag van aankomst en eindigend met diner op de dag van het vertrek.

Het vertrek van de reis is op vrijdag 14 februari om 19 uur en we zijn donderdag 20 februari rond 11 uur weer terug in Purmerend. Er zijn 5 ski/snowboarddagen, iedereen heeft verplicht les. We krijgen les van Nederlandse instructeurs. Skipas en materiaalhuur is inbegrepen in de reissom. Korting voor eigen materiaal: 5 euro bij eigen helm, 20 euro bij eigen ski of snowboard materiaal. School heeft een reisverzekering afgesloten maar bij calamiteiten wordt eerst de eigen verzekering aangesproken.

Een annuleringsverzekering moet zelf worden afgesloten!

In de avond hebben we een avondprogramma in de vorm van spelletjesavonden en pubquiz. De wintersportreis is een sportieve schoolreis waar het (leren) skiën of snowboarden centraal staan. Ben je alleen geïnteresseerd in de ápres-ski dan is het beter om zelf op wintersport te gaan. Omdat je met een schoolgroep op reis bent gelden er enkele regels om te zorgen dat iedereen een leuke schoolreis heeft. Voor schoolreizen gelden de regels zoals vermeld op de website.

Deze 7 daagse reis kost 534 euro en de betaling geschied in twee termijnen. Aanbetaling van 100 euro in oktober en resterend bedrag in januari. Inschrijven kan digitaal vanaf 5 september tot uiterlijk 28 september. Inschrijven is op volgorde van binnenkomst en er is plaats voor maximaal 50 leerlingen. Blijkt dat we dat aantal niet halen op 28 september dan kan de reis niet door gaan.

Wil je mee met deze reis? Middels een brief ben je op de hoogte gesteld van deze reis. Klik op de link in de brief en vul je gegevens in en lever het door je ouders ondertekende en geprinte inschrijfformulier binnen een week bij dhr van Diepen in zijn postvakje (DPN) in.

Wintersportreis Gerlitzen 2019

Zaterdag 16 februari vertrokken 50 leerlingen uit de bovenbouw met 5 docenten naar Gerlitzen in Oostenrijk voor de jaarlijkse sportieve wintersportreis.

Gerlitzen ligt in Karinthië, bijna tegen de Sloveense grens aan. Een klein skigebied met veel kans op mooi weer. En dat werd het ook, elke dag een strak blauwe hemel en prima sneeuwcondities. De leerlingen hebben genoten en veel plezier gemaakt. De foto’s en video geven een aardig beeld wat er in deze week is gebeurd. Veel kijkplezier. 

Excursieweek 2

Afgelopen week was excursieweek 2, bijna geen gewone lessen in deze week maar veel activiteiten buiten school. een bloemlezing:

5 havo naar Kamp Vught als vervolg op de Krakau reis. De gehele 5 havo groep naar Spaarnwoude voor de laatste LO les, skiën en snowboarden. 6 ath naar Parijs (leerlingen met Frans in hun pakket) en ook afsluiting van de LO lessen in Spaarnwoude. De bsm klassen van 5 havo en 6 ath hadden een schaats en mountainbike sportdag in Alkmaar. 5 ath naar het Waterlands archief. Havo 4 en ath 4 uitwisseling met een school uit Duinkerken. BEC en CAE klassen naar Londen. De thuisblijvers van havo 4 en ath 4 ckv excursie naar Amsterdam. De tekengroepen van de bovenbouw naar het Teylers museum in Haarlem.

Vier leerlingen uit 4ath, Beau, Teuntje, Wes en Koen, hebben een crowdfunding opgezet om geld voor een bibliotheek op te halen voor een schooltje in Uganda. In de meivakantie gaan zij met Wiard  Vasen en hun ouders naar dit schooltje toe.. Klik hier voor de actie die ze opgezet hebben.

Klas 3 ging naar de kerstmarkt in Münster, hadden een volleybalsportdag en sommige klassen gingen nog naar het Rijksmuseum en het van Gogh museum in Amsterdam.

Klas 2 had een basketbaltoernooi waarvan de opbrengst voor energy4all is en lessen in robotica, gamemaker. Daarnaast gingen ze naar Artis en de Synagoge. Een aantal 2e klassen van het Dav hebben meegedaan met Artcadia, een wedstrijd waarbij moet worden nagedacht over de toekomst en duurzaamheid. Ze hebben hun ideeën gepresenteerd, en 4 van de groepsideeën zijn geüpload naar de website van Artcadia. Daar kan op gestemd worden! Klik hier voor het stemformulier.

Klas 1 gingen naar de bibliotheek, kregen les over gebruik van gaming en sociale media en naar Nemo in Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

Helaas zijn er niet meer foto’s beschikbaar. De AVG maakt het voor collega’s lastig om te zien wie wel en wie niet op de foto mogen/willen en wat wel en niet gepubliceerd mag worden.

 

 

 

Texel (excursieweek 1) klas 3

Op 17,18 en 19 september zijn de derde klassen regulier onderwijs een dagje naar Texel geweest. De klassen behouden niet altijd dezelfde samenstelling dus dit is een prettige manier om iedereen uit de klas (en de mentoren) te leren kennen.
Een fietstocht met opdrachten over het eiland met als afsluiter een diner bij ‘strandpaal 17’. Vervolgens weer gezamenlijk op de fiets terug naar de veerboot waar we opgewacht werden met ijsjes. We troffen het gelukkig met het weer!
Op Maandag 17 september ging mijn klas samen met H3A en H3B naar Texel toe. We moesten verzamelen onder de brug om kwart voor negen en om negen uur gingen we met de bus naar Texel. De sfeer in de bus was gezellig en er was muziek. Toen we bij de veerboot waren moesten we nog even wachten. We hadden prachtig weer. Op Texel waren kregen we een fiets zodat we heel Texel rond konden gaan en we kregen een soort speurtocht door Texel waarbij we langs alle plekjes en stadjes van Texel kwamen. Uiteindelijk kwamen we uit bij paal 17 waar we lekker konden gaan eten. Toen we klaar waren gingen we met de hele groep weer met de fiets terug naar de veerboot en op het einde maakte we er een wedstrijd van en leek het net een wielerpeloton. Daarna gingen we met de veerboot terug naar de bus. De sfeer was in de bus nog steeds gezellig.

Geschreven door: Thijmen

Excursieweek

Traditioneel is schoolweek 3 een excursieweek. Dat betekent dat er weinig les wordt gegeven maar de aandacht op andere dingen ligt. Klas 1 is op introductiekamp, klas 1 TTO gaan naar Engeland. Klas 3 heeft uitje naar Texel, 5 havo gaan naar Krakau, Normandië en Zuid Engeland. Bsm 6 ath is naar de Pyreneeën geweest en 4 havo BSM gaan naar de Mudmasters.

Hier enkele foto’s van 5 havo in Engeland. Ze kamperen daar (als dat maar goed gaat, Engeland en mooi weer is een combinatie die niet vaak voorkomt) en maken enkele opdrachten voor hun profiel NG&NT. Voorlopig is de eerste dag echt zonnig, ideaal kampeerweer.

Wellicht van de week meer foto’s van de activiteiten van de andere klassen.

Inschrijven Wintersport 2019

Na de succesvolle reis vorig jaar naar Bad Kleinkircheim hebben we dit jaar wederom een wintersportreis geboekt. We verblijven in Hotel Schluga in Gerlitzen. Een 3 sterren hotel met 2 tot 4 persoonskamers met eigen badkamer. Het hotel ligt op 10 minuten rijden van de skilift. 

Het skigebied gebied ligt in Karinthië, iets verder dan de bekende skigebieden maar wel meer kans op mooi weer en niet zo druk. Het skigebied van Gerlitzen is 42 km lang met 12 km blauw, 27 km rood en 3 km zwart. Voor ieder niveau zit er dus wel een piste bij. Doordat het gebied op 1 berg is komen we elkaar vaker tegen en kunnen we gezamenlijk gezellig lunchen op de piste. Klik hier voor informatie over het gebied.

 

Deze 7 daagse reis kost 525 euro en de betaling geschied in twee termijnen. Aanbetaling van 100 euro in oktober en resterend bedrag in januari. Inschrijven kan digitaal vanaf 10 september tot uiterlijk 28 september. Inschrijven is op volgorde van binnenkomst en er is plaats voor maximaal 50 leerlingen. Blijkt dat we dat aantal niet halen op 28 september dan kan de reis niet door gaan.

Vervoer per luxe touringcar, verblijf op basis van half pension, verzorging vanaf diner op zondagavond tot diner op donderdagavond. Lunches zijn voor eigen rekening. Skipas voor 5 dagen, ski/snowboard-les voor 5 dagen en huur van al het materiaal inclusief helm zijn inbegrepen in de reissom. Heb je eigen materiaal dan krijg je korting (5 euro bij eigen helm, 20 euro bij eigen ski’s of board en schoenen). Reisverzekering loopt via school. Annuleringsverzekering moet zelf worden afgesloten! De normale reisregels van de PSG gelden en dat betekent non alcoholico. Dat hebben we immers niet nodig om het gezellig te maken. Denk jij daar anders over dan kun je beter een eigen reis boeken.

Inschrijven voor de reis middels een link die in de brief staat die de leerlingen begin september ontvangen.

Verdere informatie over de reis mail naar dpn@psg.nl

Survival in het Twiske, met mooi weer is het een eitje :)

Klas 2 heeft altijd een survivalsportdag in het Twiske. Doel van de dag zijn allerlei samenwerkingsopdrachten met je groepje tot een goed einde brengen. De start is vanaf school, daarna met je groep naar het Twiske fietsen. Voor sommige groepen al lastig genoeg want hoe lees je nu een kaart? Beetje ouderwets, kan het niet met googlemaps?

Daarna het hele meer in de rondte fietsen en onderweg 9 onderdelen afwerken met je groep. Katapult bouwen, hindernisbaan, kano varen, boogschieten, vlot bouwen, bandencirkel, blindeman, brug opdracht en de speelsloot.

Door het mooie weer was het dit jaar eigenlijk een eitje. Niet afzien in de kou en regen maar lekker in het zonnetje en af en toe een verfrissende duik in het water. Drie dagen was het perfect weer en werd er prima samengewerkt.

Uitslag:

Dinsdag won 2C2, woensdag 2A3 en donderdag 2U2.

 

 

De wereld achter de kliko

Klas 1 heeft de afgelopen week een bezoek gebracht aan de afvalcentrale van HVC Alkmaar. De leerlingen kregen eerst een presentatie en een quiz over hoe ons afval verwerkt wordt tot stroom en een warmtenet. Daarna kregen ze een rondleiding door de hele afvalcentrale. Van bezoek naar de 5 ovens, de stoomturbine tot de controlekamer met zicht op de bunker waar al het afval gestort wordt voordat het de ovens in verdwijnt.

Een leerzame excursie die je nog eens met de neus op de feiten drukt: recyclen moet en onze samenleving moet proberen minder afval te produceren.