Wintersportreis Gerlitzen 2019

Zaterdag 16 februari vertrokken 50 leerlingen uit de bovenbouw met 5 docenten naar Gerlitzen in Oostenrijk voor de jaarlijkse sportieve wintersportreis.

Gerlitzen ligt in Karinthië, bijna tegen de Sloveense grens aan. Een klein skigebied met veel kans op mooi weer. En dat werd het ook, elke dag een strak blauwe hemel en prima sneeuwcondities. De leerlingen hebben genoten en veel plezier gemaakt. De foto’s en video geven een aardig beeld wat er in deze week is gebeurd. Veel kijkplezier. 

Excursieweek 2

Afgelopen week was excursieweek 2, bijna geen gewone lessen in deze week maar veel activiteiten buiten school. een bloemlezing:

5 havo naar Kamp Vught als vervolg op de Krakau reis. De gehele 5 havo groep naar Spaarnwoude voor de laatste LO les, skiën en snowboarden. 6 ath naar Parijs (leerlingen met Frans in hun pakket) en ook afsluiting van de LO lessen in Spaarnwoude. De bsm klassen van 5 havo en 6 ath hadden een schaats en mountainbike sportdag in Alkmaar. 5 ath naar het Waterlands archief. Havo 4 en ath 4 uitwisseling met een school uit Duinkerken. BEC en CAE klassen naar Londen. De thuisblijvers van havo 4 en ath 4 ckv excursie naar Amsterdam. De tekengroepen van de bovenbouw naar het Teylers museum in Haarlem.

Vier leerlingen uit 4ath, Beau, Teuntje, Wes en Koen, hebben een crowdfunding opgezet om geld voor een bibliotheek op te halen voor een schooltje in Uganda. In de meivakantie gaan zij met Wiard  Vasen en hun ouders naar dit schooltje toe.. Klik hier voor de actie die ze opgezet hebben.

Klas 3 ging naar de kerstmarkt in Münster, hadden een volleybalsportdag en sommige klassen gingen nog naar het Rijksmuseum en het van Gogh museum in Amsterdam.

Klas 2 had een basketbaltoernooi waarvan de opbrengst voor energy4all is en lessen in robotica, gamemaker. Daarnaast gingen ze naar Artis en de Synagoge. Een aantal 2e klassen van het Dav hebben meegedaan met Artcadia, een wedstrijd waarbij moet worden nagedacht over de toekomst en duurzaamheid. Ze hebben hun ideeën gepresenteerd, en 4 van de groepsideeën zijn geüpload naar de website van Artcadia. Daar kan op gestemd worden! Klik hier voor het stemformulier.

Klas 1 gingen naar de bibliotheek, kregen les over gebruik van gaming en sociale media en naar Nemo in Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

Helaas zijn er niet meer foto’s beschikbaar. De AVG maakt het voor collega’s lastig om te zien wie wel en wie niet op de foto mogen/willen en wat wel en niet gepubliceerd mag worden.

 

 

 

Texel (excursieweek 1) klas 3

Op 17,18 en 19 september zijn de derde klassen regulier onderwijs een dagje naar Texel geweest. De klassen behouden niet altijd dezelfde samenstelling dus dit is een prettige manier om iedereen uit de klas (en de mentoren) te leren kennen.
Een fietstocht met opdrachten over het eiland met als afsluiter een diner bij ‘strandpaal 17’. Vervolgens weer gezamenlijk op de fiets terug naar de veerboot waar we opgewacht werden met ijsjes. We troffen het gelukkig met het weer!
Op Maandag 17 september ging mijn klas samen met H3A en H3B naar Texel toe. We moesten verzamelen onder de brug om kwart voor negen en om negen uur gingen we met de bus naar Texel. De sfeer in de bus was gezellig en er was muziek. Toen we bij de veerboot waren moesten we nog even wachten. We hadden prachtig weer. Op Texel waren kregen we een fiets zodat we heel Texel rond konden gaan en we kregen een soort speurtocht door Texel waarbij we langs alle plekjes en stadjes van Texel kwamen. Uiteindelijk kwamen we uit bij paal 17 waar we lekker konden gaan eten. Toen we klaar waren gingen we met de hele groep weer met de fiets terug naar de veerboot en op het einde maakte we er een wedstrijd van en leek het net een wielerpeloton. Daarna gingen we met de veerboot terug naar de bus. De sfeer was in de bus nog steeds gezellig.

Geschreven door: Thijmen

Excursieweek

Traditioneel is schoolweek 3 een excursieweek. Dat betekent dat er weinig les wordt gegeven maar de aandacht op andere dingen ligt. Klas 1 is op introductiekamp, klas 1 TTO gaan naar Engeland. Klas 3 heeft uitje naar Texel, 5 havo gaan naar Krakau, Normandië en Zuid Engeland. Bsm 6 ath is naar de Pyreneeën geweest en 4 havo BSM gaan naar de Mudmasters.

Hier enkele foto’s van 5 havo in Engeland. Ze kamperen daar (als dat maar goed gaat, Engeland en mooi weer is een combinatie die niet vaak voorkomt) en maken enkele opdrachten voor hun profiel NG&NT. Voorlopig is de eerste dag echt zonnig, ideaal kampeerweer.

Wellicht van de week meer foto’s van de activiteiten van de andere klassen.

Inschrijven Wintersport 2019

Na de succesvolle reis vorig jaar naar Bad Kleinkircheim hebben we dit jaar wederom een wintersportreis geboekt. We verblijven in Hotel Schluga in Gerlitzen. Een 3 sterren hotel met 2 tot 4 persoonskamers met eigen badkamer. Het hotel ligt op 10 minuten rijden van de skilift. 

Het skigebied gebied ligt in Karinthië, iets verder dan de bekende skigebieden maar wel meer kans op mooi weer en niet zo druk. Het skigebied van Gerlitzen is 42 km lang met 12 km blauw, 27 km rood en 3 km zwart. Voor ieder niveau zit er dus wel een piste bij. Doordat het gebied op 1 berg is komen we elkaar vaker tegen en kunnen we gezamenlijk gezellig lunchen op de piste. Klik hier voor informatie over het gebied.

 

Deze 7 daagse reis kost 525 euro en de betaling geschied in twee termijnen. Aanbetaling van 100 euro in oktober en resterend bedrag in januari. Inschrijven kan digitaal vanaf 10 september tot uiterlijk 28 september. Inschrijven is op volgorde van binnenkomst en er is plaats voor maximaal 50 leerlingen. Blijkt dat we dat aantal niet halen op 28 september dan kan de reis niet door gaan.

Vervoer per luxe touringcar, verblijf op basis van half pension, verzorging vanaf diner op zondagavond tot diner op donderdagavond. Lunches zijn voor eigen rekening. Skipas voor 5 dagen, ski/snowboard-les voor 5 dagen en huur van al het materiaal inclusief helm zijn inbegrepen in de reissom. Heb je eigen materiaal dan krijg je korting (5 euro bij eigen helm, 20 euro bij eigen ski’s of board en schoenen). Reisverzekering loopt via school. Annuleringsverzekering moet zelf worden afgesloten! De normale reisregels van de PSG gelden en dat betekent non alcoholico. Dat hebben we immers niet nodig om het gezellig te maken. Denk jij daar anders over dan kun je beter een eigen reis boeken.

Inschrijven voor de reis middels een link die in de brief staat die de leerlingen begin september ontvangen.

Verdere informatie over de reis mail naar dpn@psg.nl

Survival in het Twiske, met mooi weer is het een eitje :)

Klas 2 heeft altijd een survivalsportdag in het Twiske. Doel van de dag zijn allerlei samenwerkingsopdrachten met je groepje tot een goed einde brengen. De start is vanaf school, daarna met je groep naar het Twiske fietsen. Voor sommige groepen al lastig genoeg want hoe lees je nu een kaart? Beetje ouderwets, kan het niet met googlemaps?

Daarna het hele meer in de rondte fietsen en onderweg 9 onderdelen afwerken met je groep. Katapult bouwen, hindernisbaan, kano varen, boogschieten, vlot bouwen, bandencirkel, blindeman, brug opdracht en de speelsloot.

Door het mooie weer was het dit jaar eigenlijk een eitje. Niet afzien in de kou en regen maar lekker in het zonnetje en af en toe een verfrissende duik in het water. Drie dagen was het perfect weer en werd er prima samengewerkt.

Uitslag:

Dinsdag won 2C2, woensdag 2A3 en donderdag 2U2.

 

 

De wereld achter de kliko

Klas 1 heeft de afgelopen week een bezoek gebracht aan de afvalcentrale van HVC Alkmaar. De leerlingen kregen eerst een presentatie en een quiz over hoe ons afval verwerkt wordt tot stroom en een warmtenet. Daarna kregen ze een rondleiding door de hele afvalcentrale. Van bezoek naar de 5 ovens, de stoomturbine tot de controlekamer met zicht op de bunker waar al het afval gestort wordt voordat het de ovens in verdwijnt.

Een leerzame excursie die je nog eens met de neus op de feiten drukt: recyclen moet en onze samenleving moet proberen minder afval te produceren.

 

The outgoing exchange to Arras (Fr) – 3tto ath Update!

Having received our French guests in our school (and country) in the week of Monday 12th March 2018, our 3tto ath students were now up for the trip to France.

So, last Monday, 16th April 2018, they all gathered at the school for the bus trip there. Their first day there was already a kind of highlight of the trip judging by the group photograph taken at the steps of the famous Eiffel Tower.

And, although a busy programme is awaiting them, judging by the pictures they have sent in so far they are also enjoying themselves in the sunshine a lot …

… in spite of the sometimes hazardous problem-solving situations they have to face, such as crossing the road while eating an icecream.

 

 

 

 

Hope they enjoy their stay as much as they seem to be doing in these pictures and wish them a safe journey back. 

 

 

Update:

Some comments of our students about the trip:

This is my first exchange, so I was quite nervous about sleeping in an unknown environment on my own. Luckily my host family was really nice and I felt at home quickly, even though it did bother me that they didn’t speak English very well. The activities were in my opinion much fun to do and to participate in. The weather was amazing and I loved the fact that we were taught about the history about World War one, because I find it a very interesting subject. Overall we had a fantastic week and I’d love to do such a thing again.

 

 

 

 

L’échange est un succès. Mardi nous sommes allés à Paris et c’était une belle ville avec de beaux bâtiment s. Mercredi nous sommes allés à Lille, une ville française typique. Il a fait beau. Jeudi était un jour varié. Nous avons eu du temps libre à Arras et nous sommes allés au Musée de la Mine. Maintenant c’est vendredi et j’ai eu une bonne semaine avec de beaux souvenirs. Nous pensons que l’échange avec la France à Arras c’est très bien passé. Nous pensons que la diversité des différentes villes c’est très beau. Ce que nous avons préféré c’est la ville d’Ypres parce que la ville a une Histoire importante.

 

De uitwisselingsweek in Frankrijk was erg leuk en vooral heel gezellig. Het slapen bij de Franse gezinnen zorgde ervoor dat je duidelijk het verschil kon zien met hoe het thuis in Nederland is. Het hoogtepunt van de week was natuurlijk Parijs. Er was zoveel te zien en te doen, we hebben er allemaal van genoten. Lille was na Parijs het leukste, het is een hele mooie stad en het was lekker weer. Iedereen heeft een super leuke week gehad en we gaan het zeker missen.

Wij vonden het een hele leuke week ! Het is leuk om kinderen van ongeveer jouw leeftijd te ontmoeten en om zo te zien wat verschillend tussen ons is. De activiteiten die we deden waren ook mega leuk, met natuurlijk als hoogtepunt Parijs!

Ik vond het een hele leuke herinnering om met mensen uit te wisselen maar ik weet niet of ik het uit mezelf nog een keer zou doen, misschien wel. Ik vond het heel interessant om in het leven van iemand mee te doen al is het soms wel apart omdat verschillende landen en mensen hele andere levens en regels hebben. Ook vond ik het heeeeeel leuk om naar Parijs te gaan. En in Noord Frankrijk hebben ze hele leuke winkels heb ik ontdekt.

 

 

Kerstgedachte

Kerst, het feest van verbinding en mensen bij elkaar brengen. Een mooie gedachte maar hoe doe je dat met een mentorklas met pubers? Twee collega’s pakte het dit jaar op een andere manier aan.

In klas 1 hebben sommige klassen hulpmentoren uit klas 5 die de docent helpen met kleine taakjes in de mentorklas. Emma is zo’n hulpmentor en zei tegen haar docent dat ze de kerst een keer op een andere manier wilde invullen. Ze nam contact op met het Jaap van Praag huis en regelde dat haar mentorklas daar op bezoek mocht komen. Voordat ze met de klas daar heen gingen werden er eerst kerstwensen voor de bewoners op kaartjes geschreven, kleine cadeautjes ingepakt en kerstliedjes geoefend. Daarna op de fiets naar het verzorgingstehuis en daar werd de groep in 3 kleinere groepjes verdeelt. Elk groepje ging een aantal huiskamers af om de kerstwensen en de cadeautjes uit te delen en de kerstliedjes te zingen. Mooi om te zien hoe de bewoners van het tehuis dit waardeerde en de leerlingen het besef kregen dat met een kleine actie er zoveel warmte en plezier bij de bewoners teweeg werd gebracht. Er werd gelachen, gehuild en mee gezongen door de bewoners en bij terugkomst op school was de klas trots op hetgeen ze gedaan hadden. En Emma? Ik heb nog nooit een grotere lach op het gezicht van een hulpmentor gezien.

Helaas geen hele scherpe foto maar toch een indruk van de setting.

De klas van mevrouw Sym heeft ongeveer hetzelfde gedaan in een andere verzorgingstehuis. Alleen dit was een 5 havo klas, je zou zeggen een iets moeilijkere groep om ze voor dit initiatief te porren. Niets was minder waar en ook deze klas werd in verschillende groepjes opgedeeld om in enkele huiskamers hun zangkunsten te vertonen. Wederom de zelfde warme reacties van de bewoners: lachen, meezingen en een traantje hier en daar. De leerlingen waren onder de indruk wat hun zingen met de bewoners deed, hoe simpel kan het leven soms zijn om een stukje vrolijkheid te brengen.