Masechaba en avond tegen de discriminatie

Ruim 10 jaar ondersteunt het Da Vinci met verschillende acties het Masechaba project van Bert Koopman uit Purmerend. Masechaba is een weeshuis voor aidswezen in Zuid Afrika en Bert heeft daar met behulp van vele vrijwilligers een geweldig project neergezet.

Op onze school koppelen we de steun aan dit project met een DIMI vakoverstijgend project. Tijdens de lessen levo wordt er aandacht besteed aan discriminatie. Niet alleen op ras of huidskleur maar ook andere vormen van discriminatie komen aan bod. Er zijn gastlessen gegeven door het bureau discriminatiezaken. Tijdens de lessen Nederlands zijn er gedichtjes gemaakt, tijdens de lessen muziek zijn er liedjes ingestudeerd en bij de lessen LO een dansje gemaakt en tenslotte tijdens de DIMI lessen is er een poster of filmpje en presentatie gemaakt. Dit alles werd 10 april op school gepresenteerd aan de ouders en om wat geld op te halen voor Masachaba brachten de leerlingen hapjes mee die werden verkocht. De leerlingen van 4e klas BSM hielpen mee om de hapjes te verkopen en zorgden voor de hele opbouw van de aula. Zij doen dit om ervaring op te doen voor volgend jaar, dan moeten zij een goede doelen project opzetten als opdracht.

De opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan projecten voor Masechaba en het bedrag dat opgehaald werd was ruim 1400,- euro! Ouders en leerlingen bedankt voor het helpen bakken en het gulle geven!

 

 

 

The noble art of self-defence

Zojuist hebben de 5HAVO BSM leerlingen hun tweede les schermen erop zitten. Voor het vak BSM dient er in alle domeinen van de sport te worden verdiept, deze periode was het de beurt aan zelfverdediging. Tot de verbeelding spreken al snel judo, boksen en karate. Echter zitten er in schermen eveneens veel aspecten die de leerling na laten denken over het ontwijken, verdedigen, aanvallen en controleren van de tegenstander. Les 1 stond in het teken van materiaalkennis, grondbeginselen en een ‘deathmatch’ tussen alle leerlingen vs. de leraar. In de afsluitende les maakte de leerlingen kennis met de verschillende wapens (sabel, degen of floret), aanvals -en verdedigingstechnieken en de puntentelling. Een verfrissende kijk op zelfverdediging, een gedreven docent van de schermvereniging En CAVENT (Martijn bedankt!) en enthousiaste leerlingen maakte dit tot 2 mooie lessen. Nu mogen de leerlingen zich opmaken voor de laatste BSM-periode en het assessment gesprek, succes allemaal!

Schoenendozen actie voor Masechaba

Ruim 10 jaar steunt het Da Vinci College Masechaba. Masechaba betekent ‘Mother of the People‘ en zegt al veel over het werk dat gedaan wordt. De stichting van dhr Koopman (ondernemer uit Purmerend) geeft kansarme kinderen in regio Bethlehem (Zuid Afrika) een kans op een beter leven en toekomst. Zij bieden opvang, eten en drinken, onderwijs en medische verzorging aan zo’n 200 weeskinderen. Deze kinderen in de leeftijd van 3 t/m 11 jaar komen elke dag bij de dagopvang : “Masechaba Day Care” in township Bethlehem. Veel kinderen zijn geïnfecteerd met HIV en hebben medische zorg nodig. 
In het ‘Bishop Koopman Masechaba Building’ krijgen de kinderen alles wat ze nodig hebben om gewoon kind te kunnen zijn. Tenminste: zolang het duurt, want hun levensverwachting is niet altijd hoog! De stichting probreert deze kinderen zo’n plezierig en mens- en kindwaardig mogelijk leven te bieden.

Tijdens de kerstviering van klas 1 vullen de leerlingen schoenendozen met allerlei kleine spulletjes. Deze schoenendozen worden opgestuurd naar Masechaba en aan de kinderen van het weeshuis gegeven. Het uitpakken van de dozen is een groot feest zoals uit dit oude filmpje van een paar jaar geleden blijkt.

Excursieweek

Traditioneel is schoolweek 3 een excursieweek. Dat betekent dat er weinig les wordt gegeven maar de aandacht op andere dingen ligt. Klas 1 is op introductiekamp, klas 1 TTO gaan naar Engeland. Klas 3 heeft uitje naar Texel, 5 havo gaan naar Krakau, Normandië en Zuid Engeland. Bsm 6 ath is naar de Pyreneeën geweest en 4 havo BSM gaan naar de Mudmasters.

Hier enkele foto’s van 5 havo in Engeland. Ze kamperen daar (als dat maar goed gaat, Engeland en mooi weer is een combinatie die niet vaak voorkomt) en maken enkele opdrachten voor hun profiel NG&NT. Voorlopig is de eerste dag echt zonnig, ideaal kampeerweer.

Wellicht van de week meer foto’s van de activiteiten van de andere klassen.

Mamma Mia, de docentenmusical voor het goede doel

Jaaaaa we zijn weer bezig met de voorbereiding van de docentenmusical. Het wordt de tweede keer dat deze musical wordt opgevoerd. Het muzikale en hilarische hoogtepunt van het jaar (in ieder geval voor de deelnemende docenten). Op Goede Vrijdag kwam de cast bij elkaar voor de repetitie. Eerst een tekstrepetitie en daarna met liveband op het podium in het theater. Tijdens de  tekstrepetitie bleek dat sommige docenten zich nog een beetje moesten inleven in de rol. Misschien kwam het doordat ze de tekst pas voor het eerst lazen. Niets menselijks is ze vreemd, toch?

Natuurlijk moest de inwendige mens ook versterkt worden en daar zorgde het team van 5 ath BSM voor. Zij gaan dit jaar voor Ride4Kids fietsen, een actie voor kinderen met een stofwisselingsziekte. De opbrengst van de twee voorstellingen van Mamma Mia gaat naar dit doel. De voorstellingen zijn op 18 mei in het theater op school. Zorg dat je erbij bent!

 

 

 

 

 

Na de lunch de doorloop in het theater. Daar moest elke scene gespeeld en gezongen worden. Flink passen en meten om iedereen op het podium een plek te geven en het jaarlijkse gestoei met de microfoons. Het werd een lange middag maar het belooft weer een geweldige voorstelling te worden.

3-14: Pi Dag

3-14, 14 maart was het weer zover, PI (π) Dag. Tijdens de les wiskunde werd er aandacht aan besteed middels appeltaart (apple pie) en een wedstrijdje Wie kent de meeste getallen van PI achter de komma. Het record werd dit jaar wederom verbeterd, 191 cijfers achter de komma door Lieke Postma uit 3Q. Voorwaar geen geringe prestatie en wij doen dat zeker niet na.

Alpentocht 2017 aftermovie

BSM 6 ath heeft in september meegedaan aan de Alpentocht. Dit deden ze als project voor het vak BSM. De bedoeling van het project is een goed doel te zoeken en daar geld voor ophalen. Daarnaast moet er een sportieve fietsuitdaging aan verbonden zijn. Dit jaar was het goede doel Clini Clowns en Fight Cancer. De uitdaging was de Mont Ventoux te beklimmen, een uitdagende berg die menigmaal in de Tour de France is bedwongen. Uiteindelijk heeft het team zelf ruim 13.000 euro opgehaald en is er samen met de andere deelnemers 38.000 euro aan Fight Cancer gedoneerd.

Daarnaast hebben de leerlingen zelf veel op de fiets getraind. Tijdens de lessen hebben ze leren schakelen en in een groep rijden. Er is een grote ronde door Noord-Holland gereden en een trainingsrit in Limburg geweest. Tot slot werd er een week bij de Ventoux getraind. Het toetje van de week was op zaterdag de beklimming van de Ventoux vanuit Malaucene samen met alle deelnemers van Alpentocht. Onderstaand filmpje geeft een mooi overzicht van deze week.

TechScience wordt gezien

Tijdens een cursus programmeren van IT-Workz ontmoette ik Erik Woning die de afdeling Innovatie van het opleidingscentrum voor scholen onder zijn hoede heeft.

Hij heeft een uitgesproken visie op het kunnen programmeren en deze draagt hij met veel enthousiasme uit.

Dat ik mijn leerlingen in de eerste klas alvast kennis laat maken met de wereld van computers was hem meteen opgevallen en hij heeft daarom over ons geschreven op zijn blog.

Blog van Erik Woning

Nieuwe actie van 6 atheneum BSM voor het goede doel

De klas van 6 atheneum BSM gaat 18 september op weg naar de Mont Ventoux. Ze doen mee aan de Alpentocht en halen geld op voor Cliniclowns, Fight Cancer en Homeplan. Op het ogenblik heeft het team meer dan €10.000 opgehaald voor deze doelen. Als sportieve tegenprestatie gaan ze op 23 september de Mont Ventoux met de fiets beklimmen. Geen geringe prestatie want met 1600 hoogtemeters en een gemiddeld stijgingspercentage van rond de 7,5% is het een zware klim.

Jody heeft een actie opgezet om geld op te halen voor het goede doel. Lees onderstaande oproep: