Sister Act

Alweer een tijd geleden maar aan het eind van het jaar is er altijd een slotmusical. Vanaf december, als de audities beginnen, tot juli zijn leerlingen volop in de weer met deze musical. Elke donderdag- en vrijdagmiddag oefenen, kostuums maken en vanaf april ook aan het decor werken. De laatste week voor de voorstellingen nog elke dag repeteren en dan 6x los gaan tijdens de voorstellingen. Dit jaar een geweldig spektakel, fantastische zang en uitmuntend spel. Een paar foto’s om nog even terug te kijken.

Dag 4 in Bormio, start van het evenement.

Vandaag was de vierde dag van ons avontuur in Bormio. Tevens ook de eerste dag van Forza4energy4all. Als vervangende route voor de Gavia, deze is vanwege gevaar op het vallen van rotsblokken niet begaanbaar, hebben we 2 kleinere bergen gedaan, de Torri di Fraele en daarna de Bormio 2000. De Torri di Fraele wordt ook wel gezien als de mini Stelvio. Mocht de Stelvio gesloten blijven dan wordt er een alternatief gezocht.

We begonnen vanochtend met alle fietsers in Bormio, vanaf daar reden we naar de Torri di Fraele. Deze berg hebben we met de trainingsdagen ook op gefietst. Nu ging het voor iedereen makkelijker omdat al wisten hoe de route was. Bovenaan en onderweg werden we door de organisatie en andere deelnemers aangemoedigd. Na het dalen en de lunch begonnen we aan de tweede berg, de Bormio 2000. De ervaring op deze berg was voor iedereen verschillend. Een aantal leerlingen vonden de Bormio 2000 uitdagend na dat we de Torri de Fraele al hadden beklommen. De anderen waren enthousiast over de Bormio 2000 doordat de stijgingspercentage van de berg steeds hetzelfde bleef. Bovenaan de Bormio 2000 werden we met muziek en door alle deelnemers en supporters onthaald.

Nadat iedereen binnen was werd er gedanst door alle deelnemers om te vieren dat we boven waren. Sommige deelnemers werden emotioneel toen ze boven kwamen. De meeste deelnemers doen mee voor een gezinslid die een energiestofwisselingsziekte heeft. Langs de route die we gefietst hebben, stonden allemaal bordjes met kinderen die een energiestofwisselingsziekte hebben. Dit was bijzonder om te zien maar geeft uiteraard ook motivatie.

’s Middags hebben onze eerste vrijwilligerstaken bij Forza4energy4all gedaan. We hebben geholpen met de sociale media. Hierbij hebben we foto’s uitgezocht en geholpen met de berichten voor Facebook. Ook hebben we lootjes verkocht voor de loterij die zaterdag plaatsvindt. Er zijn al meer dan 100 lootjes verkocht!

De organisatie heeft een filmpje gemaakt van de eerste dag:

Da Vinci 500

We beginnen het jaar eens heel anders. We gaan terug in de tijd van Leonardo da Vinci. 500 jaar geleden gestorven en om dat te gedenken staat de school twee dagen in het teken van deze geweldenaar. De leerlingen doen allerlei activiteiten: o.a. karikatuur tekenen, de gulden snede, anatomische les, astrologie, Da Vinci voertuigen, kunstwerken van Da Vinci op de stoep tekenen, etc. Er is een lezing over Da Vinci en daar is een idee van het bouwen van een brug op de manier van da Vinci in praktijk gebracht. Er is natuurlijk een schoolfeest met als thema “gemaskerd bal” en voor de medewerkers is er een pizza party. Vrijdag beginnen dan voor alle klassen de lessen weer en alleen klas 1 heeft nog een vossenjacht in het stadje.

Vrijdag beginnen we dan echt met het nieuwe schooljaar en beginnen de lessen weer.

Wintersport februari 2020

Ook komend schooljaar wordt er weer een wintersportreis georganiseerd voor de leerlingen uit klas 4-5-6. We gaan weer mee met MandersTravel en dit keer gaan we naar de Katschberg. Een skigebied van 70 km met 10 km blauwe pistes, 50 km rode pistes en 10 km zwarte pistes. Het gebied ligt tussen de 1640 en 2220 meter hoogte en er zijn 16 liften.

We verblijven in Hotel Katschtalerhof in 2-3-4 of meerpersoonskamers. Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer met bad of douche en toilet. De skibus stopt voor het hotel en het skigebied ligt op 20 minuten rijden. Verzorging is op basis van half pension, beginnend met diner op de dag van aankomst en eindigend met diner op de dag van het vertrek.

Het vertrek van de reis is op vrijdag 14 februari om 19 uur en we zijn donderdag 20 februari rond 11 uur weer terug in Purmerend. Er zijn 5 ski/snowboarddagen, iedereen heeft verplicht les. We krijgen les van Nederlandse instructeurs. Skipas en materiaalhuur is inbegrepen in de reissom. Korting voor eigen materiaal: 5 euro bij eigen helm, 20 euro bij eigen ski of snowboard materiaal. School heeft een reisverzekering afgesloten maar bij calamiteiten wordt eerst de eigen verzekering aangesproken.

Een annuleringsverzekering moet zelf worden afgesloten!

In de avond hebben we een avondprogramma in de vorm van spelletjesavonden en pubquiz. De wintersportreis is een sportieve schoolreis waar het (leren) skiën of snowboarden centraal staan. Ben je alleen geïnteresseerd in de ápres-ski dan is het beter om zelf op wintersport te gaan. Omdat je met een schoolgroep op reis bent gelden er enkele regels om te zorgen dat iedereen een leuke schoolreis heeft. Voor schoolreizen gelden de regels zoals vermeld op de website.

Deze 7 daagse reis kost 534 euro en de betaling geschied in twee termijnen. Aanbetaling van 100 euro in oktober en resterend bedrag in januari. Inschrijven kan digitaal vanaf 5 september tot uiterlijk 28 september. Inschrijven is op volgorde van binnenkomst en er is plaats voor maximaal 50 leerlingen. Blijkt dat we dat aantal niet halen op 28 september dan kan de reis niet door gaan.

Wil je mee met deze reis? Middels een brief ben je op de hoogte gesteld van deze reis. Klik op de link in de brief en vul je gegevens in en lever het door je ouders ondertekende en geprinte inschrijfformulier binnen een week bij dhr van Diepen in zijn postvakje (DPN) in.

Masechaba en avond tegen de discriminatie

Ruim 10 jaar ondersteunt het Da Vinci met verschillende acties het Masechaba project van Bert Koopman uit Purmerend. Masechaba is een weeshuis voor aidswezen in Zuid Afrika en Bert heeft daar met behulp van vele vrijwilligers een geweldig project neergezet.

Op onze school koppelen we de steun aan dit project met een DIMI vakoverstijgend project. Tijdens de lessen levo wordt er aandacht besteed aan discriminatie. Niet alleen op ras of huidskleur maar ook andere vormen van discriminatie komen aan bod. Er zijn gastlessen gegeven door het bureau discriminatiezaken. Tijdens de lessen Nederlands zijn er gedichtjes gemaakt, tijdens de lessen muziek zijn er liedjes ingestudeerd en bij de lessen LO een dansje gemaakt en tenslotte tijdens de DIMI lessen is er een poster of filmpje en presentatie gemaakt. Dit alles werd 10 april op school gepresenteerd aan de ouders en om wat geld op te halen voor Masachaba brachten de leerlingen hapjes mee die werden verkocht. De leerlingen van 4e klas BSM hielpen mee om de hapjes te verkopen en zorgden voor de hele opbouw van de aula. Zij doen dit om ervaring op te doen voor volgend jaar, dan moeten zij een goede doelen project opzetten als opdracht.

De opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan projecten voor Masechaba en het bedrag dat opgehaald werd was ruim 1400,- euro! Ouders en leerlingen bedankt voor het helpen bakken en het gulle geven!

 

 

 

The noble art of self-defence

Zojuist hebben de 5HAVO BSM leerlingen hun tweede les schermen erop zitten. Voor het vak BSM dient er in alle domeinen van de sport te worden verdiept, deze periode was het de beurt aan zelfverdediging. Tot de verbeelding spreken al snel judo, boksen en karate. Echter zitten er in schermen eveneens veel aspecten die de leerling na laten denken over het ontwijken, verdedigen, aanvallen en controleren van de tegenstander. Les 1 stond in het teken van materiaalkennis, grondbeginselen en een ‘deathmatch’ tussen alle leerlingen vs. de leraar. In de afsluitende les maakte de leerlingen kennis met de verschillende wapens (sabel, degen of floret), aanvals -en verdedigingstechnieken en de puntentelling. Een verfrissende kijk op zelfverdediging, een gedreven docent van de schermvereniging En CAVENT (Martijn bedankt!) en enthousiaste leerlingen maakte dit tot 2 mooie lessen. Nu mogen de leerlingen zich opmaken voor de laatste BSM-periode en het assessment gesprek, succes allemaal!

Schoenendozen actie voor Masechaba

Ruim 10 jaar steunt het Da Vinci College Masechaba. Masechaba betekent ‘Mother of the People‘ en zegt al veel over het werk dat gedaan wordt. De stichting van dhr Koopman (ondernemer uit Purmerend) geeft kansarme kinderen in regio Bethlehem (Zuid Afrika) een kans op een beter leven en toekomst. Zij bieden opvang, eten en drinken, onderwijs en medische verzorging aan zo’n 200 weeskinderen. Deze kinderen in de leeftijd van 3 t/m 11 jaar komen elke dag bij de dagopvang : “Masechaba Day Care” in township Bethlehem. Veel kinderen zijn geïnfecteerd met HIV en hebben medische zorg nodig. 
In het ‘Bishop Koopman Masechaba Building’ krijgen de kinderen alles wat ze nodig hebben om gewoon kind te kunnen zijn. Tenminste: zolang het duurt, want hun levensverwachting is niet altijd hoog! De stichting probreert deze kinderen zo’n plezierig en mens- en kindwaardig mogelijk leven te bieden.

Tijdens de kerstviering van klas 1 vullen de leerlingen schoenendozen met allerlei kleine spulletjes. Deze schoenendozen worden opgestuurd naar Masechaba en aan de kinderen van het weeshuis gegeven. Het uitpakken van de dozen is een groot feest zoals uit dit oude filmpje van een paar jaar geleden blijkt.

Excursieweek

Traditioneel is schoolweek 3 een excursieweek. Dat betekent dat er weinig les wordt gegeven maar de aandacht op andere dingen ligt. Klas 1 is op introductiekamp, klas 1 TTO gaan naar Engeland. Klas 3 heeft uitje naar Texel, 5 havo gaan naar Krakau, Normandië en Zuid Engeland. Bsm 6 ath is naar de Pyreneeën geweest en 4 havo BSM gaan naar de Mudmasters.

Hier enkele foto’s van 5 havo in Engeland. Ze kamperen daar (als dat maar goed gaat, Engeland en mooi weer is een combinatie die niet vaak voorkomt) en maken enkele opdrachten voor hun profiel NG&NT. Voorlopig is de eerste dag echt zonnig, ideaal kampeerweer.

Wellicht van de week meer foto’s van de activiteiten van de andere klassen.

Mamma Mia, de docentenmusical voor het goede doel

Jaaaaa we zijn weer bezig met de voorbereiding van de docentenmusical. Het wordt de tweede keer dat deze musical wordt opgevoerd. Het muzikale en hilarische hoogtepunt van het jaar (in ieder geval voor de deelnemende docenten). Op Goede Vrijdag kwam de cast bij elkaar voor de repetitie. Eerst een tekstrepetitie en daarna met liveband op het podium in het theater. Tijdens de  tekstrepetitie bleek dat sommige docenten zich nog een beetje moesten inleven in de rol. Misschien kwam het doordat ze de tekst pas voor het eerst lazen. Niets menselijks is ze vreemd, toch?

Natuurlijk moest de inwendige mens ook versterkt worden en daar zorgde het team van 5 ath BSM voor. Zij gaan dit jaar voor Ride4Kids fietsen, een actie voor kinderen met een stofwisselingsziekte. De opbrengst van de twee voorstellingen van Mamma Mia gaat naar dit doel. De voorstellingen zijn op 18 mei in het theater op school. Zorg dat je erbij bent!

 

 

 

 

 

Na de lunch de doorloop in het theater. Daar moest elke scene gespeeld en gezongen worden. Flink passen en meten om iedereen op het podium een plek te geven en het jaarlijkse gestoei met de microfoons. Het werd een lange middag maar het belooft weer een geweldige voorstelling te worden.

3-14: Pi Dag

3-14, 14 maart was het weer zover, PI (π) Dag. Tijdens de les wiskunde werd er aandacht aan besteed middels appeltaart (apple pie) en een wedstrijdje Wie kent de meeste getallen van PI achter de komma. Het record werd dit jaar wederom verbeterd, 191 cijfers achter de komma door Lieke Postma uit 3Q. Voorwaar geen geringe prestatie en wij doen dat zeker niet na.