Schoenendozen actie voor Masechaba

Op donderdagochtend 31 januari heeft Bert Koopman van de stichting Masechaba de schoenendozen voor Masechaba op het Da Vinci College opgehaald. De schoenendozen zijn tijdens de kerstactie van leerjaar één door de leerlingen gevuld en versierd. Met hulp van een aantal leerlingen van klas DHA1M zijn de twee rolcontainers leeg gemaakt. De schoenendozen worden per container naar Zuid-Afrika vervoerd naar een weeshuis in het plaatsje Bethlehem.

Op 10 april is er op onze school aandacht voor de anti-discriminatie dag en op deze avond presenteren de leerlingen van klas 1 hun werkstukken die ze voor dit project gemaakt hebben. Er wordt dan ook aandacht gevraagd voor Masechaba en op de avond zelf worden de zelfgemaakte hapjes van de leerlingen verkocht. De opbrengst is wederom voor Masechaba.

Nieuwe website Da Vinci Musical

De eindmusical heeft een nieuwe eigen website, op deze website alle nieuwtjes, blogs en vlogs over Sisteract. Want dat wordt de eindmusical van het huidige schooljaar. Ook zijn ze te volgen op instagram.

Onder leiding van Willemijn, Marlies, Tessa, Aniek, Anna, Lotte en Yara wordt er weer hard gewerkt om er een mooie show van te maken.

De cast is alweer vanaf december elke donderdag en vrijdagmiddagin de weer om te repeteren. Binnenkort beginnen andere leerlingen aan het decor en wordt er ook hard achter de schermen aan de techniek gewerkt.

Het productieteam zoekt nog sponsoren voor de musical. Bedrijven die de musical financieel willen ondersteunen met een donatie of misschien materiaal zouden kunnen leveren (denk aan stoffen voor de kostuums, verf, hout en ander materiaal voor het decor, etc) zijn van harte welkom. Neem dan contact op met dpn@psg.nl

 

 

 

Masechaba 2018

Het is alweer een tijdje geleden dat de jaarlijkse actie voor Masechaba was. In maart om precies te zijn. Tijdens de DIMI, de mentorlessen, de muzieklessen, de beeldende kunstlessen, de LEVO-lessen, de lessen Nederlands en de LO-lessen werd er aandacht aan dit project besteed. Op de avond zelf werden meegebrachte hapjes van de leerlingen verkocht en de opbrengst ging naar Masechaba, een weeshuis voor aidswezen, in Zuid Afrika.

Bekijk de foto’s en krijg een indruk van de opbrengsten van deze leuke avond. O ja, er werd ook nog even 1400 euro voor Masechaba opgehaald.

 

(Regional) Junior Speaking Contest 2018

After a number of school rounds at Da Vinci College we ended up with a number 1 and a runner-up to represent our school at the Regional Junior Speaking Contest held yesterday (Tuesday 22nd May 2018) in Alkmaar.

With so many candidates in our own school (our own contest was held in all 2 tto and 3 tto classes) it wasn’t always easy to decide who were better than others. Fortunately, a highly skilled and experienced jury helped us out and in the end it was decided that Angelina Nassif (3S) would be the lucky student who was to take it upon her to snatch the regional trophy away from the competitors. (With Marit Kuyper as a very good second.)

These competitors were the winners of the tto-schools that are part of the regional tto network of schools and this year’s final took us to the Willem Blaeu College in Alkmaar.

The theme throughout was Living your fantasy and maybe in a way that’s exactly what some of the candidates did – giving a speech on that topic itself could already be considered as fulfilling a dream.

Anyroad – we’ll keep you in suspense no longer – this year’s winner was one of the other candidates – Celine from the Jac P. Thijsse College in Castricum (2nd left, below) , BUT we can proudly announce right here and now that our Angelina (2nd right, below) did very well indeed and came in second place! Well done, Angelina. 

Drama for 2tto havo

Although there was no possibility this year to enter into the national Junior Drama Contest for tto students, our 2nd-year tto havo students were the first this year to work on their drama skills.

In a series of three workshops they were given some basic drama training by former and current students of our school, some of whom took part in the annual school musical in previous years.

In the course of the three DiMi-sessions students had to come up with their own ideas for short scenes and in the third and last session each group had to perform so that all the others could judge each scene on its merit.

As the props on stage were the same for every group our students had to rely on their acting skills to make a difference, and some did more so than others but at least everyone took part and had a bit of a taste of what acting can be like.
Later on in the year our 3rd-formers will go through the same routine and let’s end by saying that next year we hope to be able to join in the national junior drama contest again for tto schools in The Netherlands.

Thanks go out here to Lisa, Nitin and Joey as well as to the accompanying teachers.

PSG, Da Vinci College, English Department, bos, January 2018

Leerlingen Da Vinci geven bijles aan leerlingen van de ISK

Ik geef dit jaar biologielessen aan twee Internationale Schakelklassen (ISK) met leerlingen die recent in Nederland zijn aangekomen en zo snel mogelijk Nederlands moeten leren om door te stromen naar het reguliere onderwijs. Biologie is extra en ik doe dit als vrijwilliger. Dit is leuk en nuttig, omdat in de praktijk blijkt dat het ontbreken van biologiekennis een obstakel is om succesvol door te stromen naar het vmbo, mbo (verzorging) of havo/vwo.

Ik kan het niet alleen. Ik geef maar één uur per week per groep en dat is te weinig om de basis te leggen in een jaar. Er zijn meer vrijwilligers nodig, maar waar haal je die vandaan? De stof is niet zo makkelijk; je hebt experts nodig. Vorig jaar begon het lampje van Willie Wortel te branden: de bovenbouw van het Da Vinci College zit vol met biologie-experts, leerlingen die in de onderbouw degelijk biologieonderwijs hebben genoten. En het zou mooi kunnen als keuzeactiviteit in de DiMi (dinsdagmiddag keuze activiteiten).

Voor de zomervakantie hebben Sarah van Halderen, docent aan het Da Vinci, en ik leerlingen gezocht die bijles zouden willen geven op dinsdagmiddag. In vrij korte tijd hadden we een poule van 20 leerlingen (uit 4 havo en 5 vwo) die dit graag wilden doen.

In september zijn we gestart. Ik geef op vrijdag een biologieles, die best moeilijk is. Door de Nederlandse taal en door het verschil in niveau in de ISK-klas. Leerlingen krijgen huiswerk en bespreken dat op dinsdag daarna met de Da Vinci-leerlingen, verhouding 1 op 2. Of ze doen practicum biologie. Ik vond het spannend de eerste keer. De leerlingen van het Da Vinci komen naar de ISK en krijgen daar eerst een lesje van ISK-docenten Marly Stienen en Jenette Brinks over ISK-didactiek en daarna maken ze groepjes en gaan ze aan de slag.

We zijn nu ruim een half jaar bezig. De ISK-leerlingen komen elke dinsdagmiddag naar het Da Vinci en het is hartverwarmend. Wat een aardige, leergierige leerlingen, met zijn allen. Zij zijn een uur lang heel geconcentreerd bezig om de stof met elkaar te verwerken of om practicum te doen. Iedereen is enthousiast!

Frans Ottenhof

DiMi: Afval-kunst

Kurt Schwitters was een Duits kunstschilder uit de eerste helft van de 20e eeuw, typograaf, publicist en dichter, die beroemd werd met zijn collages, zijn klankgedichten en als bedenker van Merz.

Schwitters was een man die op een originele manier tegen het begrip ‘kunst’ aankeek.  Abstracte kunst was aan het begin van de 20e eeuw een nieuw verschijnsel; hij zag als tekenaar in een ijzerfabriek de schoonheid in van machinerieën en wielen.

Hij begon voorwerpen en afval van de straat te rapen – vond het mooi dat de dingen uit hun verband werden gehaald en zo iets moois opleverden.

Hij maakte bijvoorbeeld een portret van een vriend, met o.a. een gevonden bierviltje dat hij bij het maken toevallig vond (dr. Schenzinger) – “het bierviltje karakteriseert u in zekere zin”.

Naast krantenknipsels gebruikte hij materiaal als papier, karton, kippengaas en prikkeldraad- alles gevonden op straat.

Tijdens DiMi hebben leerlingen met afvalmateriaal hun eigen “Schwitters” gemaakt. Er moest een beroep worden verbeeld. Echt creatief: de kok, de balletdanseres, de MacDonald’s-verkoper en de chirurg haal je er zo uit.

DiMi: Miniaturen

Twee groepen MINIATUREN TEKENEN in november en december hebben prachtige resultaten opgeleverd.

Met dank aan al die enthousiaste 2e – en 3e klassers,                                                                                     Nanette Oosterwijk

 

 

DiMi: Singer/Songwriter

Bij de dimi Singer/Songwriter mogen de leerlingen kiezen of ze alleen of in groepjes werken. Daarnaast hebben ze de keuze uit drie opdrachten:

Opdr. 1. Schrijf een nieuwe tekst op een bestaand nummer en presenteer je nieuwe tekst met een karaoke versie van het bestaande nummer.

Opdr. 2. Een zeer bekend verschijnsel in de muziek is de Four Chord Song. Een opeenvolging van vier verschillende akkoorden waarmee je al snel een hit kunt schrijven. Er zijn enorm veel popsongs die deze vier akkoorden gebruiken. Speel op een keyboard of gitaar het akkoordenschema van de Four Chord Song en speel of zing daarbij een zelfbedachte melodie.

Opdr. 3. Componeer zelf een geheel nieuwe song.

Na drie middagen werken werden de resultaten dinsdag 13 december gepresenteerd en ik was onder de indruk van de resultaten. Ylana, Nomiki en Nienke presenteerden hun Four Chord Song ‘Moving on’. Een song met verrassende overgangen.

Rens ging voor de derde optie en schreef een eigen pianocompositie. Vincent ging ook voor opdracht 3, maar hij had met GarageBand en FTstudio op zijn IPAD een pakkende beat geschreven en speelde live met zijn keyboard met deze beat mee. Kim en Michelle hebben een eigen gevoelige tekst geschreven op Just a little bit of your heart van Ariana Grande. Zij hebben hun compositie de titel ‘Mistake’ gegeven. Ella, Giorgia en Zoë presenteren een nieuwe tekst op het nummer Roses van Chainsmokers. Luuk heeft ook een beat gemaakt op zijn IPAD en speelde in de les live mee met deze beat. Zijn compositie hebben we opgenomen.

Bedankt voor jullie inzet tijdens de dimi en mijn complimenten voor de eindresultaten!                                                                                                                                          Ingrid Sijm

DiMi: Onmogelijke figuren en Stadswandeling

Gisteren werd de tweede ronde DiMi voor klas 2 en 3 afgesloten met allerlei eindproducten.

De D1-gang wordt verder aangekleed met ONMOGELIJKE FIGUREN dankzij onder andere Jeroen, Michael en Jay.

In het stadje werd de groep STADSWANDELING om beurten door elkaar getrakteerd op een informatieve rap over historische panden als Villa Houtheuvel en Villa Clementine.